SAĞLIK

Güneş ışınlarına dikkat

Prof. Dr. Ömer Özkan, cilt kanserini güneş ışınları kadar bağışıklık sisteminin de tetikleyebildiğini, vücutta oluşan farklı lezyonlardan kanser açısından şüphelenmek gerektiğini belirtti.

Güneş ışınlarına dikkat
17-06-2023 17:51
Google News

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, kentteki bir otelde, alanında uzman ve asistan hekimlerin katılımıyla düzenlenen "Melanoma (cilt kanseri) Bilgilendirme Toplantısı"nda "BRAF+Adjuvan Melanom Tedavisinde Plastik Cerrahinin Rolü: Cerrahi Yaklaşımın Tedavideki ve Eksizyon Kriterleri" başlıklı sunum yaptı.

Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Özkan, cilt kanserlerinde artış olmasında ozon tabakasının incelmesiyle insanların güneşten gelen UV ışınlarına daha fazla maruz kalmasının da etkili olduğunu bildirdi.

Güneş ışığına maruz kalmanın deri kanseri oluşumunda en önemli sebeplerden olduğuna dikkati çeken Özkan, şunları kaydetti:

"Deri kanseri en sık baş, boyun, kollar gibi en fazla güneş gören bölgelerde gelişir. Açık tenliler, kolay çillenme, fazla sayıda beni (nevüsü) olanlar, benin boyut ve şeklinde değişiklik olanlar, ailesinde deri kanseri bulunanlar, çok fazla güneş ışığına maruz kalanlar, iyileşmeyen yarası olan hastalar, radyoaktif ışın tedavisi alanlar daha çok risk taşımaktadır. Vücutta güneş olmayan birçok yerde de melanomun görünebiliyor. Bu tespiti güneşe bağlamaktan ziyade daha çok immün (bağışıklık) sistemiyle ilgili bir şey gibi geliyor. Yediğimiz, içtiğimiz, yaşantımız immün sistemimizi etkiliyor." dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?