GÜNDEM

“HAİN KENT” HABERİNE TEPKİ

Bazı haber sitelerinde yayımlanan siyasi içerikli tahrik edici haber, Batman kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

“HAİN KENT” HABERİNE TEPKİ
22-12-2015 23:53
Google News

Önceki gün bazı haber sitelerinde “PKK, çağrılarına uymayan Batman’ı hain ilan etti” başlığı ile yayımlanan haberin provokasyona dönük bir eylem olduğunu açıklayan Batmanlılar, duruma tepki gösterdi. Söz konusu haberde PKK’nin, doğu illerinde hendek siyasetsini hayata geçirmeye çalıştığı, Batman’ın ise bu stratejiye uymadığı için PKK tarafından hain ilan edildiği ileri sürüldü. Ajans veya muhabir imzası bulunmayan haber, kentte tepkiyle karşılandı.

ÇALIŞAN GAZETECİLER DERNEĞİNDEN TEPKİ GECİKMEDİ

Kim tarafından yazıldığı belli olmayan haberin provokasyona dönük olduğunu söyleyen Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Ercan Atay “Bazı haber sitelerinde, haberin kaynağı, muhabirin ismi veya hangi ajans tarafından hazırlandığı belli olmadan yayımlanan bu metin, kesinlikle haber niteliği taşımamaktadır. Sözde haber, tamamen provokasyona ve kışkırtmaya dönük hazırlanmıştır. Birilerinin Batman’ı karıştırmak ve kaosa sürüklemek amacıyla bu metni hazırlayıp yayımladığı ortadadır. Bu yapılanların habercilik ahlakı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Masa başı haberlerle kamuoyunda kafa karışıklığı yaratılması doğru değildir” dedi.

“ALGI OPERASYONU YAPILIYOR”

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise konuyla ilgili olarak “İsrail Devleti, Filistin halkının meşru taleplerini terörize etmek, sumen altı etmek, nameşruu kılmak, ertelemek, gasp etmek için çoğu zaman bu açıklamaya benzer beyanatlarda bulunur. Herkes bilir ki İsrail Devleti yalan söylüyor ve katliamlarını meşru kılmak için algı üretimi yapıyor. Yine İsrail bıçak taşıdığı gerekçesi ile genç bir Müslüman kadın kardeşimizi ve babasına sığınan çocuğu ve babasını dünyanın gözü önünde öldürmüştür. Bizde ise öldürülmeniz için bıçak taşımanız gerekmiyor, sokağa çıkmanız ya da balkona çıkmanız yetiyor. Daha doğrusu Kürt kimliğini, Doğulu /Kürdistanlı kimliğine sahip olmanız makul şüphe gerekçesiyle öldürülmenize yetiyor. Bu ısmarlama saçma haberde Batman halkının polise saldırması ile ilgili bir algı operasyonu var, oysaki bugüne kadar hep Batman polisi asil ve onurlu Batman halkına saldırmıştır. Bu konuda onlarca video var. Batman halkının TOMA’sı, copu, gazı, silahı yok. Varsa da polise saldırmamıştır. Kimin saldırdığı apaçık ortadayken yalan yanlış hezeyanlarla dolu bir açıklama yapılıyor ve korkudan kaynak dahi belirtemiyorlar. Mardin Dargeçit’te elinde beyaz mendil taşıyarak sokağa çıkan Sacide Gezginci, keskin nişancılar tarafından vuruluyor. Bu durumda kim terörist sorusunun cevabını değerli halkımızın vicdanına havale ediyorum” dedi.

“KÖTÜ NİYETLE KALEME ALINDIĞI ORTADA”

Konuya ilişkin görüş bildiren Mazlumder Başkanı Hasan Argünağa “Yaygın medyada yer alan Batman ile ilgili haber, kesinlikle habercilik değildir. Basın ilke ve etiklerine uymayan kaynağı belirsiz bu haberle kirli amaçlara hizmet etmektedir. Sadece Batman’da değil, doğu ve Güneydoğu’daki Diyarbakır hariç hiçbir il merkezinde hendekler yok iken, sadece Batman üzerine böyle bir haberin kurgulanmış olması birilerini tahrik etmeye yönelik kirli amaçlı bir haberdir. Kötü niyetle kaleme alındığı ortadadır” ifadelerini kullandı.

HUZUR, ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

Özgür Eğitim Sen Başkanı Mustafa Sevinçer ise konuyla ilgili olarak “Bölgemizin bazı şehirlerinde meydana gelen çakışmalı ortamın bir an önce sona ermesini beklediğimiz şu günlerde bazı medya organlarında Batman’ın sükûnetli ortamını bozabilecek yayınların yapılması bizleri endişelendirmektedir. Haber kaynağı belli olmayan yayınlar ile çatışmaların olmadığı şehirlerde gerginliğe enden olabilecek yayınların hiç kimseye faydası olmayacaktır. Halkımızın huzuru ve kardeşliği hepimizin önceliği olmalıdır” açıklamasını yaptı.

 

MİNİ YORUM

Kötü emellerinize Batman’ı alet etmeyin

Kim tarafından servis edildiği belli olmayan  “PKK, Çağrılarına Uymayan Batman’ı ‘Hain’ İlan etti” Haberi dün gün boyu haber sitelerinde dolaştı.

Belli ki Batmanı karıştırmak amacıyla hazırlanan ve kaynağı gizlenen haber Batman kamuoyunu ciddi anlamda rahatsızlığa neden oldu. Haberin hiçte iyi niyetle servis edilmediği net bir biçimde anlaşılıyor. Bir kere habere konu olan kararın ne zaman ve kimin tarafından alınarak Batmanın hain ilan edildiği belli değildir. Yaşadığımız bu zorlu süreçte bu tür haberler çatışmaları kızıştırmak ve toplumda gerilimi artırmaktan başka hiçbir şeye katkı sunmaz. Bu tür haberler olsa olsa düşmanlığı, nefret ve şiddeti körükler. Oysa bu tür zamanlarda daha çok gerilimi azaltacak türden haberler yapmak gerekir. Her ne amaçla yapılmışsa yapılsın zamanlama açısından bu haber son derece yanlıştır. Batman halkı hiçbir zaman şiddetin, savaşın, kaosun tarafı olmamış olmayacaktır. Batmanı kötü emellerine alet etmek isteyenlerin hevesleri kursağında kalacaklar. Bu böyle biline! (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete