SİYASET

Hak İhlallerini Bakan Efkan Ala’ya Sordu

HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Hak İhlallerini Bakan Efkan Ala’ya Sordu
14-12-2015 19:47
Google News

18 BÖLGEDE 162 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANDI

İnsan Hakları Günü’ne denk gelen günlerde, bölgedeki illerde sokağa çıkma yasaklarının uygulandığını açıklayan Becerikli “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 67. yılına denk gelen günlerde düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, konut dokunulmazlığı, kadına ve çocuklara yönelik şiddet gibi pek çok alanda insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. En temel hak olan yaşam hakkın bile güvence altında değildir. Geçtiğimiz hafta Kürtlerin yaşadığı coğrafyalarda18 sivil yerleşim yerinde toplam 162 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, bu yasaklar sırasında 78 sivil yurttaş, kolluk kuvvetleri ve eşlik eden kayıt dışı (kendilerine Esedullah Timi diyen) kişiler tarafından hedef gözetilerek katledilmiştir” dedi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI MI?

2015 yılında ev baskınlarında ve toplumsal gösterilerde toplam 10121 kişinin gözaltına alındığını, 1459 kişinin ise tutuklandığını belirten Milletvekili Becerikli “İstanbul Bağcılar’da Günay Özarslan, Sarıyer’de Dilek Doğan, Diyarbakır’da Taybet Cansi, ev baskınlarında polisler tarafından katledilmiştir. İç Güvenlik Paketinin kabul edildiği 27 Mart 2015’ten beri kaç sivil, devletin kolluk kuvvetleri tarafından kurşun, gaz kapsülü ile katledilmiştir?

İç Güvenlik Paketinin ülke içerisinde vatandaş için güvenlikli bir alan bırakmadığını düşünmüyor musunuz? İktidarınız döneminde gözaltında kötü muamele, hakaret ve işkence uyguladığı gerekçesi ile hakkında idari ve adli soruşturma açılan güvenlik görevlisi sayısı kaçtır? Bunların kaçı cezasızlıkla sonuçlanmıştır? Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerlerde kolluk kuvveti gibi görünmekten çok uzak, maskeli ve kendilerine “Esedullah Timi” diyen gruplar kimdir, hangi yasa çerçevesinde bölgede konumlandırılmışlardır? Ev baskınları sırasında katledilen yurttaşlarla ilgili kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma açılmış mıdır, açılmışsa ne aşamadadır?” sorularına yer verdi. (Seyithan Çetin)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete