GÜNDEM

HAL ESNAFI 22 MİLYON 400 BİN TL ZARAR ETTİ

Batman’da sebze ve meyve hali esnafı, son 4 ay içerisinde yaşanan çatışmalar yüzünden 22 milyon 400 bin TL zarar etti.

HAL ESNAFI 22 MİLYON 400 BİN TL ZARAR ETTİ
13-12-2015 19:31
Google News

“PERİŞAN HALDEYİZ”

7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan çatışma ortamı, hal esnafını da vurdu. Batman’da sebze ve meyve hali esnafı, yaşanan olaylar yüzünden iş yapamaz hale geldi. Halde bulunan 70 esnafın ise son 4 ay içerisinde toplam 22 milyon 400 bin TL zarar ettiği belirtildi. Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Abit Teymur, satışların yüzde 60 oranında azaldığını belirterek “Daha önce günlük 500 bin ton mal satarken, şu anda meyve ve sebze satışları 200 bin tona kadar düştü. Perişanız. 4 aydır büyük sıkıntılar çekiyoruz. Halde 70 esnaf var. Hepsi işçi parasına çalışıyor. Doğudan sebze ve meyve alamıyoruz olaylar çıkmadan önce alabiliyorduk. O dönemlerde günde 10 veya 150 bin ton mal isterdik, ama şu an olaylardan dolayı nakit para göndermeden mal alamıyoruz. 70 esnafın toplam 22 milyon 400 bin TL zararı var” dedi.
“AYLIK ZARARIMIZ 80 BİN TL” 
Sebze Meyve Hali’nde komisyonculuk yapan Serhan Demir, TIR’ların batıdan bölgeye gelmeye korktuğuna dikkat çekerek “Bölgenin geneline hitap ediyorduk. Hakkâri, Şırnak, Cizre ve diğer ilçelerden esnaflar gelip mal alıyorlardı. Artık gelemiyorlar. Bu yüzden sebze ve meyveler elde kalıyor. Ya ucuza satıyoruz ya da çürüyorlar. 70 esnaf var halde ve her birinin aylık zararı 80 bin TL’nin üzerinde” dedi.
“EVE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELDİK” 
Sebze ve meyve halinde işçi olarak çalışan, Abdülbaki Tümençi ise “Son zamanlarda bölgede artan olaylar nedeniyle çocuklarımıza ekmek götüremez olduk. Bölgeye bir an önce barışın ve huzurun gelmesini istiyorum” şeklinde konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete