EĞİTİM

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ, HEPATİTE KARŞI UYARDI!

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle açıklama yaparak, Hepatit B ve Hepatit C’den korunma yollarını anlattı.

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ, HEPATİTE KARŞI UYARDI!
28-07-2016 21:10
Google News

Hepatit B ve C’ye ilişkin yapılan bilgilendirmede “Hepatit, en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu nedenlerin başında viral enfeksiyonlar gelmektedir. Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri (A, B, C, D ve E) bulunmaktadır. Bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır. Dünyada yılda 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. Hepatit B ve Hepatit C, kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla, kullanılmış enjektör paylaşımıyla, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşır” denildi.

HEPATİT B, GÜVENLİ VE ETKİLİ BİR AŞIDIR

Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanmak olduğu belirtilen açıklamada “Hepatit B aşısı güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde Hepatit B aşısı bebeklere ilk doz doğumda olmak üzere 1 ve 6 aylıkken ve risk grubunda olan kişilere de 0, 1 ve 6 ay şeklinde 3 doz ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Hepatit D virüsü, hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa yol açar. Hepatit E virüsü (HEV) fekal-oral (dışkı ile temas) yol ile bulaşır, vahşi ve evcil hayvanlarda bulunur ve akut enfeksiyona yol açar. Erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür. Gebelikte geçirildiğinde hepatit E hastalığı daha ciddi seyreder. Özellikle gebelerde son 3 aylık dönemde düşük, erken doğum, ciddi karaciğer yetmezliği ile ölüm riskinin artmasına sebep olabilir” denildi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete