HALKIN SESİ

HALK SAĞLIĞI SORUNU

HALK SAĞLIĞI SORUNU

HALK SAĞLIĞI SORUNU
25-08-2020 12:36
Google News

 

Viral Hepatit: Önemi artan bir halk sağlığı sorunudur!
Değerli okurlar içinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde en çok göz ardı ettiğimiz konulardan biri de kronik hastalıklarımız ve bu hastalıklarımızın takibi ve tedavisi. Yani hala çok yaygın bir konu olan viral hepatitler bir yerde ülkemizin gündemine artık “Önemli bir halk sağlığı sorunu” olarak yerleşmiştir. Hepatit B hastalığında olası risk faktörlerinin yeniden gündeme getirildiği bu toplantıdan izlenimlerin özeti;
Öncelikle Hepatit B virüsünün bulaşın da önemli yollardan biri cinsel yoldur. Hepatit B taşıyıcı bir seks partnerine (cinsel eşe) sahip olmak, çok eşli ilişki (özellikle bariyersiz ilişki) ve başka bir “cinsel yolla bulaşan hastalığın” olması (bel soğuklu, HIV pozitifliği, frengi…) da hepatit B bulaşı için ciddi bir risk faktörüdür.
Bir diğer önemli risk faktörü; kişisel eşyaların ortak kullanımı ile ilişkili risklerdir. Hepatit B li hastaların çatal, kaşık, bıçak, jilet, ustura, diş fırçası ve benzeri eşyaların paylaşılması bulaş da önemli bir risk faktörüdür. Ancak burada açıklık getirilmesi gereken önemli bir konu vardır.  Bardak, çatal, bıçak ve kaşık gibi malzemelerin yemek anındaki ortak kullanımı bulaş riskini oluşturur. Bu demek değildir ki; Hepatit B taşıyıcısı olan bir hastanın bardağı, çatalı ve kaşığı ayrı olmalıdır. Yemekten sonra bulaşık deterjanı ile yıkanan bu gereçler başkası tarafından gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Bölgemizde uyuşturucu kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Özellikle lise döneminde kullanımı artan damardan ilaç kullanımı HBV, HCV ve HIV gibi kan yolu ile bulaşan hastalıklarında sıklığını artırmaktadır. Bu yüzden damar içi ilaç kullanımı mevcut olan kişiler arasında HBV bulaşma riski de yüksektir.
Hepatit B taşıyıcılığına bazı mesleklerde (doktorlar, hemşireler,diş hekimleri, kan ve kan ürünleri ile uğraşan laboratuar ve kan merkezi çalışanları) daha sık rastlanmaktadır. Özellikle hasta ile doğrudan ilgilenen, girişim yapan, invazif işlem yapan; hemşire, cerrahlar ve diş hekimlerinde HBV maruziyeti riski oldukça yüksektir. Gözüne hepatit C’li bir hastanın kanı sıçradıktan sonra Akut Hepatit C geçiren sağlık çalışanları mevcut. Bu yüzden özellikle sağlık çalışanlarının Hepatit B aşısını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir.    
Bu önemli günlerde viral hepatitleri de göz ardı etmeyerek;  “Viral hepatitin önemli bir halk sağlık sorunu olduğu ve bu sorunun devam ettiği” gerçeğini de unutmamak gerekir diye düşünmekteyim.
Saygılarımla

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete