GÜNDEM

HALKIN TERCİHİ “BATMAN”

Batmanlı vatandaşlar, Batman isminin “Elih’ olarak değiştirilmesine sıcak bakmıyor. Cumhuriyet döneminde bölgemizde isimleri değiştirilen yerleşim yerlerinin isim haklarının iadesini de kapsayan demokrasi paketinin gündemde olduğu bu günlerde halk tercihini Batman isminden yana koydu.

HALKIN TERCİHİ  “BATMAN”
01-06-2014 22:40
Google News

SOKAĞIN NABZINI TUTTUK

Tilo ve Norşin isimlerinin iade edilmesi ile gündeme gelen Batman isminin ‘Êlih’ olarak değiştirilmesi ile ilgili gazete olarak sokağın nabzını tuttuk.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, demokrasi paketi kapsamında Batman'ın adının (Êlih), Beşiri (Qubîn), Hasankeyf (Heskîf), Gercüş (Kercews), Kozluk (Hezo) ve Sason (Qabilcews) olarak değiştirilmesi yönünde TBMM Başkanlığına resmi başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuru yapılırken kurumlar ve halkla yeteri kadar ortaklaşmadığı görüşü ortaya çıktı.

Konu ile ilgili görüştüğümüz birçok kişi Batmanın ismin olduğu şekilde kalmasından yana görüş belirtti.

BÖLGE BATMAN OLARAK BİLİNİYOR

Batman Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Selim Toprak, Ortaçağdan bu yana Malabadi köprüsü olarak anılan köprü ve Dicle nehrinin en önemli kollarından olan Batman çayının Batman ismi ile anıldığına dikkat çekerek, “Bu bölge çok eski kaynaklara göre Batman ismi ile anılıyor ve biliniyor.”dedi.

BATMAN ASİMİLASYON İSMİ DEĞİL

Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgilerin halk hikâyeleri, mitler ve Heredot tarihinde verildiğini belirten Başkan Toprak, “Batman isminin ABD’deki film kahramanından dolayı da dünyada çok bilinen bir isimdir. Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce de hem telaffuzu hem yazılımı kolay bir isimdir.  Her ne kadar ilçe olduktan sonra isim olarak “Batman” ismi ile kentimiz anılmışsa da “Batman ismi bir asimilasyon politikası sonrasında verilmiş bir isim olarak görmüyoruz. ”dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete