EĞİTİM

HALSİZLİK, O HASTALIĞIN BELİRTİSİ OLABİLİR

Özel Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Muhammed Akı, çocuklarda kanser hastalığına karşı uyarılarda bulundu.

HALSİZLİK, O HASTALIĞIN BELİRTİSİ OLABİLİR
23-10-2018 18:09
Google News

Uzm. Dr. Akı “Çocukların elinden düşmeyen cep telefonları, soludukları kirli hava ya da kimyasal maddelere maruz kalmaları, küçük yaşta kansere yakalanma riskini artırıyor. Lösemili çocuklara uygulanan kök hücre nakli ile tedavi başarısı yüzde 90’a kadar çıkıyor. 0-15 yaş arasında görülen kanserler, çocukluk çağı kanseri olarak tanımlanıyor, Türkiye’de her yıl 2 bin 500 ile 3 bin çocuğa, çocukluk çağı kanseri tanısı konuyor. Aileler, bu hastalığa karşı duyarlı ve dikkatli olmalı” dedi.

ERKEN TEŞHİS, HAYAT KURTARIYOR

Çocukta hızla ilerleyen solukluk, karaciğer ve dalak büyümesi durumunda hekime başvurulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Akı “Halk arasında kan kanseri olarak bilinen löseminin çeşitli tipleri var. Lösemi tiplerinin genel özelliği, çok sinsi olması. Başlangıçta sadece cilt renginde solukluk, tekrarlayan enfeksiyonlar görülür. Halsizlik, yorgunluk, sık enfeksiyonlara yakalanma, basit bir demir eksikliği anemisi gibi de bulgular verebilir. Hastalık ilerledikçe karaciğer ve dalak büyüyor, çocuğun rengi soluyor, ardından doktora başvuruluyor, kemik iliği ve kan örneklerinde incelemeler yapılarak teşhis ediliyor. Ancak erken tanı ve erken tedaviye başlamak çok önemlidir” dedi.

AİLELER NE YAPMALI?

Halsizlik, nedeni bilinmeyen ateş, kilo kaybı ile karın ve kemik ağrısı gibi şikâyetlerin, löseminin belirtileri sayıldığını belirten Uzm. Dr. Akı “Şikâyetler ortaya çıktığında herhangi bir kan testi ve hemogram yaptırılmazsa, basit bir enfeksiyon olarak görülürse, tedaviye geç kalınıyor. Demir eksikliği anemisi olduğu zannedilirken lösemi hastası çıkan çocukların sayısı, her geçen gün artıyor. Lösemi türlerinden ALL, sadece kemoterapi ile yüzde 90 oranında tedavi edilebilirken, AML’de bu oran yüzde 50’lere düşüyor. Ancak kök hücre nakli ile başarı oranı yüzde 90’a çıkıyor. Çocuklar, bilgisayar, cep telefonu ve mikrodalga fırınlar gibi fiziksel dalga yaratabilecek teknolojik ürünlerden uzak tutulmalı. Yüksek gerilim hattı geçen yerlerde uzun süreli yaşanmamalı. Doğal ortamda yetişmeyen her şey kanseri tetikleyebiliyor. Bebekler mutlaka anne sütü ile beslenmeli” dedi. (Medikal Park Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete