EĞİTİM

HAMİLELERE ÖDEM UYARISI

Medikalpark Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş, hamilelikte oluşan ödemle ilgili önemli bilgiler verdi.

HAMİLELERE ÖDEM UYARISI
18-02-2019 15:22
Google News

YORGUNLUĞA VE BAŞ AĞRISINA YOL AÇABİLİR

Hamilelikte sık karşılaşılan sorunlardan birinin, bacaklarda oluşan ve zamanla ayaklara kadar inen ödemler olduğunu belirten Uzm. Dr. Yeşilbaş “Hamilelikte ödem, rahat hareket etmeyi önler, yorgunluğa, böbreklerin az çalışmasına, baş ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir. Hem fiziksel olarak hem de biyolojik olarak hamilelik sürecini zorlaştıran ödemden kurtulmak için bol sıvı tüketilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, kullanılan kıyafetlere dikkat edilmelidir” dedi.

BOL SIVI TÜKETİN, RAHAT GİYSİLER GİYİN

Ödemi azaltmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Cengiz Yeşilbaş “Gün içinde fazla ayakta kalmayın. Akşam eve geldiğinizde, ayaklarınızın altına yüksek bir yastık koyarak oturun. Bacak bacak üstüne atarak oturmak, vücudu sıkan kıyafetler giymek doğru değildir. Hamilelikte, yeterli miktarda su tüketilmelidir. Özellikle yaz aylarında, günde 2-3 litre su tüketmelisiniz. Yemeklerde çok fazla tuz kullanmayın, ancak tamamen tuzsuz yemeklerden oluşan bir diyet de uygulanmamalıdır. Fiziksel aktivite önemlidir. Anne adayı için en uygun olan, yürüyüş ve yüzmedir. Vücutta ödem varsa, ayağı sıkmayan ayakkabılar giyilmeli, parmağa sıkı gelen yüzükler takılmamalıdır. Açık renkli ve ısı geçirgenliği olan kıyafetler tercih edilmelidir. Anne adayında kaybolmayan ve giderek artan ödem var ise mutlaka doktora başvurulmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete