HASANKEYF

HASANKEYF, BİR BAYRAMA DAHA BURUK GİRDİ

10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olmasına rağmen adım adım hazin bir sona doğru yaklaşan Hasankeyf, Ramazan Bayramı’na buruk girdi.

HASANKEYF, BİR BAYRAMA DAHA BURUK GİRDİ
15-07-2015 21:59
Google News

Ilısu Barajı’na gömüleceği gün için sayılı günler kala Hasankeyf’te moraller bozuk. Yıllardır bölgenin tarihine tanıklık eden, yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekerek turizm faaliyetlerine hareketlilik kazandıran antik kent, tüm tepkilere rağmen Ilısu Baraj suları altına gömülüyor.

EYLEMLER, DİKKATE ALINMIYOR

Almanya’da gerçekleşen UNESCO toplantısında Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması, Hasankeyf gönüllülerini ve doğaseverleri harekete geçirdi. 10 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’in de UNESCO Listesine alınması için çeşitli protesto ve eylemler düzenleyen kesimler, ne yazık ki eylemlerinden bir sonuç alamadı. Bir eserin, UNESCO listesine girebilmesi için 10 kriterden yalnızca birini dahi karşılayabilmesi yetiyorken, 10 kriterden 9’unu karşılayan Hasankeyf’in UNESCO listesine alınmaması, tepkilere neden oluyor. Hasankeyf’in, UNESCO listesine girebilmesi içi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya sunulması gerektiğini söyleyen doğaseverler, Bakanlığa çağrı yaparak antik kente çizilen kötü kaderin ortadan kaldırılmasını istiyor. Öte yandan kültür mirası Hasankeyf’in, baraj suları altına gömülecek olması, Türkiye’de ve dünyada doğaseverler ile Hasankeyf gönüllülerinin tepkisine neden olurken, ilçe halkı da sona doğru yaklaşan Hasankeyf için Ramazan Bayramı’na buruk girdiklerini açıklıyor. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete