HASANKEYF

“HASANKEYF DE UNESCO LİSTESİNE ALINMALI”

Almanya’da düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri, Dünya Kültür Mirası olarak tescillendi.

“HASANKEYF DE UNESCO LİSTESİNE ALINMALI”
05-07-2015 21:30
Google News

Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, Hasankeyf ve Dicle Nehri’nin de UNESCO listesine alınması gerektiğini söyledi. Hasankeyf ve Diyarbakır’ın kardeş kentler olduğunu ve 12 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirten Başkan Kavuş “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi, UNESCO listesine alındı. Sevinçliyiz ama biraz da burukluk yaşıyoruz. Çünkü Hasankeyf, ne yazık ki Ilısu Barajı’nın altında kalacak. Oysa UNESCO’nun görevi, kültürel mirası ve risk altındaki yapıları listesine alıp korumaktır” dedi.

HASANKEYF, 10 KRİTERDEN 9’UNU TAŞIYOR

Açıklamasında Kültür Bakanlığına seslenen Kavuş “Biz defalarca Kültür Bakanlığına müracaat ettik. Ancak raporlarımız, Bakanlığın tozlu raflarında bekletilmektedir. Bir yapının UNESCO listesine girmesi için 10 kriterden birini taşıması yeterli oluyorken, Hasankeyf, 9 kriteri taşıyor. Ancak buna rağmen hala listede yer almıyor. Biz bu durumdan tepkiliyiz” dedi.

BAKANLIK, GÖREVİNİ YAPMIYOR

Kavuş, açıklamasının devamında “Hasankeyf de diğer yerler kadar önemlidir. Bütün kriterleri taşıyor. Ancak yeteri kadar desteklenmediği için ve Ilısu Barajı buna engel olduğu için Bakanlık görevini yapmıyor” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete