HASANKEYF

“HASANKEYF’E VEDA…”

Ilısu Baraj Suları altında kalacak olan Batman’ın Antik İlçesi Hasankeyf’te hüzün hâkim. Yeni yerleşkeye taşınma işlemlerinin başladığı ilçede vatandaşlar, mezardaki ölülerini taşıyor.

“HASANKEYF’E VEDA…”
27-03-2018 22:40
Google News

TARİHİ İLÇE, SON DEMLERİNİ YAŞIYOR

Batman’ın Hasankeyf İlçesi, son demlerini yaşıyor. Haziran ayında Ilısu Barajına su tutulmaya başlanacak, suyun Hasankeyf’e ulaşması 4 ay sürecek. 2018 yılı sonlarında yok olması beklenen tarihi ilçede ev ve işyerleri tek tek boşaltılıyor. Yeni yerleşkeye taşınan ilçe sakinleri, ölülerini de beraberinde taşıyor. İlçe sakinleri, yakınlarının mezarı başında kepçe ve dozerlerle çalışarak, ölülerini çıkarıyor.

BABASININ MEZARINI TAŞIMAK İÇİN ALMANYA’DAN GELDİ

27 yıldır Almanya’da yaşayan Hamit Başaran, babasının mezarını taşımak için, doğup büyüdüğü Hasankeyf’e geldi. Başaran, kepçe ve dozerle babasının mezarını kazarak, mezarını Batman Şehir Merkezine taşıdı. Babasının ölümünü yeniden yaşar gibi acı çektiğini belirten Başaran “27 yıldır Almanya7dayım. Ara ara Batman’a geliyordum. Ama bu defa, çok hüzünlüyüm. Babamın mezarını Batman’a taşıdık. Sular altında kalmasın diye. Mezardan çıkarıp, yeniden defnetmek, öldüğü ilk gün ki gibi acı verdi bana. Annemin evinde toplandık. Sabaha kadar karanlıkta oturup ağladım. İnsanın toprağı olmasa, hiçbir şeyi olmaz” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete