GÜNDEM

HASANKEYF İÇİN SON ÇAĞRI

İstanbul ve Batman’dan sivil toplum kuruluşları, Ilısu Baraj Suları altında kalacak olan tarihi Hasankeyf’te inceleme yaptı. Ortak açıklamada “Baraj kapaklarını kontrollü olarak açın, Hasankeyf’te tarihi hatadan dönün” dedi.

HASANKEYF İÇİN SON ÇAĞRI
01-03-2020 15:21
Google News

ÖNCE GÖZLEM YAPTILAR

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Batman Dernekler Federasyonu, Halkların Demokratik Kongresi, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, İstanbul Kent Savunması, İstanbul Tabip Odası, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden oluşan STK temsilcileri, Hasankeyf’te son incelemelerde bulundu.

SONRA GÖZLEMLERİNİ KAMUOYU İLE PAYLAŞTILAR

Daha sonra Petrol-İş Sendikası Konferans Salonunda basın açıklaması yapan STK’lar, gözlemlerini paylaştı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevresel Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı “En az 12 bin yıllık tarihe sahip antik Hasankeyf Kenti ile birlikte 289 höyük ve 80’i tümüyle olmak üzere 199 köy ve mezra sular altında bırakılıyor. Kapakların kapatılmasıyla birlikte milyonlarca canlı, yaşam kaynağı olan Dicle’nin sularında boğduruldu. Şu ana kadar en az 40 köy bütünüyle sular altında kaldı. 60 köyde evlerin bir bölümü ve tarım arazileri sular altında. Hasankeyf’in karşısında Kesmeköprü ile Yeni Yerleşke’de hak sahibi olamayanlar köylerini terk etmek zorunda kaldı. Hasankeyf’e 2 km mesafede olan Urganlı Köyünde aileler, ölüm korkusuyla yaşıyor. Tahribat alanlarına baktığımızda evsizleştirilen 80 köyden sadece birkaçına yeni yerleşim alanı yapılmış, binlerce tarihi eserden 7’si yeni yerleşkeye taşınmış, 289 höyükten sadece Hasankeyf Höyüğü’nün üstü betonla kapatılmış, Dicle Vadisinde endemik tür ve soyu tükenme riski taşıyan yüzlerce canlı için birkaç yeni yuvalama alanı yapılmış. Baraj kapaklarını kontrollü olarak açın, Hasankeyf’te tarihi hatadan dönün” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete