HASANKEYF

HASANKEYF’İN YENİ UMUDU EUROPA NOSTRA

UNESCO’ya ulaşamayan Hasankeyfliler, çareyi Europa Nostra’da buldu.

HASANKEYF’İN YENİ UMUDU EUROPA NOSTRA
03-04-2016 21:15
Google News

12 bin yıllık tarihi geçmişi olan Hasankeyf’in, ömrü 50 yıllık bir barajın sularına teslim edilmemesi gerektiğini savunan Hasankeyf gönüllüleri, Europa Nostra’ya müracaat etti.

50 ÜLKEDEN 250 STK EUROPA NOSTRA’DA

Hasankeyf’i yok edecek olan Ilısu Barajının iptali için çeşitli eylem ve protestolar yapan ve Hasankeyf’in koruma altına alınması talebiyle kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışan grupların mücadelesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının UNESCO’ya başvuruda bulunmaması nedeniyle sonuçsuz kalıyor. Dünyada UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu karşılayan tek eser olması itibariyle dünya kamuoyunun gündemine oturan Hasankeyf, Bakanlığın UNESCO’ya başvuru yapmaması nedeniyle Ilısu Baraj sularına mahkûm ediliyor. Çünkü UNESCO’nun bir tarihi eseri koruma altına alması için o ülkenin Kültür Bakanlığının imzası gerekiyor.

GÖNÜLLÜLERİ ARAYIŞLARA İTTİ

Bakanlığın başvuruda bulunmaması nedeniyle sonuçsuz kalan kurtarma çabaları, Hasankeyflileri başka arayışlara yöneltti. Avrupa çapında 50 ülkeden 250 sivil toplum kuruluşunu birleştiren bir uluslar arası kültürel miras koruma örgütleri federasyonu olan Europa Nostra, Hasankeyf sevdalılarının yeni umudu oldu. Hasankeyf’in görsel ve yazısal dokümanları ile Europa Nostra’ya müracaatta bulunan Hasankeyf sevdalıları, Avrupa’dan bir ekibin antik kentte inceleme yapacağı günü bekliyor. Çünkü Euro Nostra’ya yapılan müracaatlar için Bakanlıkların imzası gerekmiyor.

MÜRACAAT KABUL EDİLDİ

Bakanlık engelinden dolayı UNESCO’ya ulaşamayan gönüllüler çareyi Euro Nostra’da buldu.

Aralarında Hasankeyf Matters ve Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Doğa Derneği, Hasankeyf Has Bahçe’nin de bulunduğu duyarlı sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan müracaat, Europa Nostra tarafından kabul edildi. Yapılan değerlendirmeler sonucu Hasankeyf, 2016 yılı için “tehlikede olan 7 kültür mirasından biri” seçildi.

HEYET BEKLENİYOR

Euro Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü, önümüzdeki aylarda, bazı başka ortaklarla ve aday belirleyicilerle birlikte, seçilmiş olan 7 yeri ziyaret edecek ve konunun başlıca ilgileri ile görüşecekler. Kültür mirası ve finans uzmanları teknik konularda danışmanlık edecek, olası fon kaynaklarını tespit edecek ve yaygın destek sağlamak için çaba gösterecekler.

ESERLER KORUNMALI

Doğa ve tarihseverler tarafından büyük bir titizlikle (Türkçe ve İngilizce) hazırlanan dosya, Euro Nostra’ya gönderildi. Kale, Aşağı Şehir, Sâlihhiye ve Rasçem Bahçeleri, Zih Kanyonu Patikaları, Dera Vadisi,  Dahliki Bahçesi, Atafiya/Mor Aho Manastırı, Üçyol (Dıfne), Karaköy (Reşiye), Uzundere (Wezrini), Kozluk (Jımelini), Aksu (Hizuwe)’nun sit alanı listesinde gösterildiği dosyada, antik kentin genel görünümüne ilişkin fotoğraflar da yer aldı. Raporda ayrıca;

*Sit alanının tasviri

* Eserlerin ve orta çağdan kalan alt yapısının durumu

* Eserlerin çökmesini durdurmak için acil bir şekilde yapılması gereken çalışmalar

* Sit alanını uzun vadede muhafaza etmek ve ticari faaliyetleri yönetmek için genel öneriler, maddelerine yer verildi.

SONUÇLAR VENEDİK’TE AÇIKLANACAK

2 yılda bir yapılan Euro Nostra seçimlerinden önce antik kent Hasankeyf’e Avrupa’dan bir heyetin gönderilmesi bekleniyor. Sonuçların Venedik’te yapılacak olan toplantıda açıklanması beklenirken, Euro Nostra’nın Hasankeyf gönüllülerinde umut yarattığı gözleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete