GÜNDEM

HASANKEYF SEMPOZYUMUN SONUÇ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI

Kent Konseyi tarafından 7–8 Mayıs tarihlerinde Batman’da düzenlenen Hasankeyf ve Dicle Vadisi Sempozyumunun sonuç bildirgesi, kamuoyu ile paylaşıldı.

HASANKEYF SEMPOZYUMUN SONUÇ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI
12-05-2016 21:36
Google News

Kent Konseyi yöneticileri ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş’un katılımı ile gerçekleşen toplantıda 2 günlük sempozyumun, dikkatleri 12 bin yıllık tarihi geçmişi olan antik kent Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajına çekmek amacıyla düzenlendiği belirtildi. Bilim insanları, uzmanlar, ekoloji aktivistleri ve yerel halkı temsil eden 23 konuşmacının katılımıyla Batman ve Hasankeyf’te düzenlenen sempozyumda dört farklı oturumda 13 sunumun yapıldığı bildirildi.

BARAJ YAPIMININ DURDURULMASI İÇİN MAHKEMEYE GİDİLMELİ

Sempozyumun bildiri metninde “90’lı yıllarda sürdürülen Şark Islahat Planı ile dayatılan köy boşaltmalar, günümüzde ise kentlerde uygulanan zorla yerinden etme ve yıkımla devam ettirilmektedir. Antidemokratik siyasal sistemlerin halen egemen olduğu ülkemizde yerel halkın görüşünü, sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate almayan bir yaklaşım ve onun yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Hasankeyf’in Mart 2016’da Europa Nostra tarafından en çok tehlike altındaki 7 kültürel ortak mirastan biri olarak seçilmesi karar alıcıları yeniden düşünmeye davet etmektedir. Doğal ve kültürel varlıkların korunması için mevcut yasa ve mevzuatlar yeterli olduğu halde uygulamada gereken zihinsel açıklığa sahip olamamaktan kaynaklanan sıkıntılar yaşanmaktadır. Baraj projesinin ihale edilme yöntemi, kamulaştırma, kültürel mirasın taşınması v.b. işlemlerin tümünün hukuka aykırı olduğu, bu hukuksuzluğun son bulması ve baraj yapımının derhal durdurulması için Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil bütün ilgili mahkemelere yeni başvurular yapılması gerektiği saptanmıştır” başlıklarına yer verildi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete