HASANKEYF

HASANKEYF’TE 60 TARİHİ MEZAR BULUNDU

Batman’ın Tarihi İlçesi Hasankeyf’te devam eden arkeolojik kazılarda Artuklu Dönemine ait 60 yeni mezar bulundu. Mezarlar, kayıt altına alınıp müzede sergilenecek.

HASANKEYF’TE 60 TARİHİ MEZAR BULUNDU
31-10-2017 19:32
Google News

Ilısu Barajı ile birlikte Eski Hasankeyf Yerleşkesinin sular altında kalacak olması, kazı ve restore çalışmalarını hızlandırdı. Hasankeyf Eski Mezarlıkta yapılan arkeolojik kazı çalışmalarına ilişkin konuşan Hasankeyf Arkeolojik Kazı Başkanı Yard. Doç. Zekai Erdal, 2 hafta önce başlayan kazılarda Artuklu Dönemine ait 60 yeni mezar bulunduğunu kaydetti. 


ŞAHİDELİ MEZAR TİPLERİ BULUNDU
Bulunan eserlerin, kayıt altına alındıktan sonra müzede sergileneceğini de dile getiren Kazı Başkanı Erdal, “Kazı yapılan alan, Artuklu yani Eyübiler öncesi dönemdeki mezarlık olarak adlandırılıyor.  Şehrin kuzeyinde ve kalenin dışında yer alıyor.  Yöre haklıda buranın eski bir mezarlık olarak biliniyor. Yaklaşık 2 haftadır süren bir temizlik çalışmaları sonucu 60’ın üzerinde mezar tespit edildi.  Bu mezarların 30’unda yazı ve süsleme var. Ayrıca mezarlık içinde şahideli mezar tipleri ve sandukalı mezarlar ortaya çıktı. Mezarlık İslami Döneme ait olduğu için şahideler üzerine genellikle dini içerikli ayetler hadisler veya ölümün verdiği acı ile alakalı mersiye tarzında iç yakan şiirler yer alıyor” dedi. (Necdet Çakır)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete