HASANKEYF

HASANKEYF’TE TARİHİ GÜN!

“BUGÜN TAŞINMASI BEKLENİYOR”

HASANKEYF’TE TARİHİ GÜN!
11-05-2017 20:25
Google News

Ilısu Barajı Suları altında kalacak olan Hasankeyf’te, Zeynel Bey Türbesinin yeni yerleşkeye taşınması için çalışmalar sürüyor. Türbenin, bugün taşınacağı iddia ediliyor.

ARAÇ, TÜRBEYİ TAŞIYAMADI

Güçlendirilen ve beton direklerle desteklenen Zeynelbey Türbesinin, Hollanda’dan getirilen özel bir araçla yeni Hasankeyf Yerleşkesine taşınması için yapılan ilk deneme, başarısızlıkla sonuçlandı. Tekerlekleri 360 derece dönebilen araç, Bin tonluk türbeyi taşıyamayınca tekerleği patladı. Nisan ayında tamamlanması beklenen taşıma işlemi, Mayıs ayına sarktı. Türbenin, 12 Mayıs Cuma günü taşınabileceği açıklandı.

BAKAN AÇIKLAMA YAPTI: YUKARI ŞEHİR ETKİLENMEYECEK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bin tonluk tarihi Zeynel Bey Türbesi’ni ülkemizde ilk defa uygulanacak proje ile 2 kilometre taşıyarak, baraj göl alanından çıkaracaklarını açıkladı. Hasankeyf Yukarı Şehir Alanı’nda yer alan kültürel varlıkların yüzde 80’inden fazlasının, Ilısu Projesi’nin maksimum su kotundan etkilenmeyeceği belirtilerek “Ilısu Projesi’nin maksimum su kotundan etkilenmeyecek olan Yukarı Şehir, içindeki kültürel varlıkların sergileneceği bir Arkeolojik Park ve Açık Hava Müzesine dönüştürülecek” denildi.

“TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKTIK”

Tarihi değerlere sahip çıktıklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Ilısu Barajı’nı inşa ettiğimiz bölgede arkeolojik kazı çalışmaları yaparak tarihi değerlerimizi tespit ettik ve bunların korunması için projeler geliştirdik. Ülkemizin prestij projelerden biri olacak proje ile Zeynel Bey Türbesi’ni 2 km kadar taşıyacağız. Tarihi değere sahip olan cami, külliye ve han gibi yapıları da korumak için gerekli projeleri hayata geçireceğiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete