HASANKEYF

HASANKEYF, “TEHLİKE ALTINDAKİ 7 MİRAS”TAN BİRİ

Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü’nün kurucu ortaklığı ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın bağlı ortaklığı ile Europa Nostra tarafından Ocak 2013’te başlatılan “üyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı” listesine, aralarında Hasankeyf’in de bulunduğu 14 tarihi kent, aday gösterildi.

HASANKEYF, “TEHLİKE ALTINDAKİ 7 MİRAS”TAN BİRİ
11-12-2015 19:30
Google News

HASANKEYF DE O LİSTEDE

Lahey/Lüksemburg’da düzenlenen panelde “Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı” açıklandı. Avrupa’nın önde gelen kuruluşu Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarafından farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen panelde, tarihi Hasankeyf’in de tehlike altında bulunan miraslardan biri olduğu belirtildi.

ACİL STRATEJİK PLAN HAZIRLANMALI

Hasankeyf’e ilişkin yapılan sunumda “12.000 yıllık Hasankeyf, Türkiye’nin Güneydoğusunda Fırat Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. Neolitik mağaralardan Roma kalıntılarına ve Orta Çağ anıtlarına kadar pek çok esere ev sahipliği yapan Hasankeyf, eşi bulunmaz bir müzedir. Ilısu Barajı hayata geçirilirse, Hasankeyf’in zengin, çok kültürlü tarihi değer ve mirası sular altında kalacaktır. Buna rağmen antik kentteki eserlerin taşınması ve korunması için uluslararası ölçekte onaylanmış bir plan bulunmamaktadır. Acil olarak yapılması gereken ilk iş koruma ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki dengeyi gözeten bağımsız bir stratejik planın oluşturulmasıdır” denildi.

LİSTEYE 14 ESER ADAY GÖSTERİLDİ

“Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı” programının, Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü’nün kurucu ortaklığı ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın bağlı ortaklığı ile Europa Nostra tarafından Ocak 2013’te başlatıldığı belirtilirken, 7 miras arasında Ermenistan, Belçika, Estonya,  Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, Birleşik Krallık’tan 14 tarihi mirasın aday gösterildiği, nihai listenin ise yapılacak değerlendirmelerden sonra şekilleneceği bildirildi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete