HASANKEYF

HASANKEYF’TEKİ EN AĞIR ESER TAŞINIYOR

DSİ tarafından yapımı tamamlanan Ilısu Barajından etkilenen Hasankeyf İlçesindeki tarihi eserlerden, 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi Camisi'nin 2 bin 500 tonluk son bölümünün taşınmasına başlandı.

HASANKEYF’TEKİ EN AĞIR ESER TAŞINIYOR
20-12-2018 21:44
Google News

Hasankeyf'teki eserler arasında en ağır yapı olan, 15. yılbaşında inşa edildiği tahmin edilen Eyyubi (Kızlar) Camisi'nin taşınma işleminde sona gelindi. Tarihi caminin zarar görmemesi için özel temel yapıldı. Tarihi caminin bahçe duvarlarının 6 parça halinde, SPMT aracı ile geçici koruma alanına taşınmasının ardından, ana gövdenin 2 bin 650 tonluk en ağır ve son bölümü 352 tekerlekli SPMT aracına yüklendi. Hava şartlarına göre tarihi cami, Dicle Nehri üzerinde özel olarak inşa edilen 12 kutu menfezden oluşan 104 metre uzunluk ve 15 metre genişliğindeki köprü üzerinden geçirilerek 6 saatlik çalışmanın ardından Yeni Kültürel Park Alanı'na ulaştırılacak. 
SÜLEYMAN HAN CAMİSİ'NİN DE TAŞINMA SÜRECİ TAMAMLANDI 
Süleyman Han tarafından 1407 yılında inşa ettirilen Süleyman Han Camisi'nin 36 metre yüksekliğindeki minaresinin taşlarının söküm işlemi tamamlandı. Caminin tarihi kapı ve çeşmesi de bütün olarak taşındı. Minarenin Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki birleştirme işlemi ise ay sonuna kadar tamamlanacak. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete