HASANKEYF

HASANKEYF'TE TARİHİ ANLAR YAŞANDI

Ilısu Baraj Suları altında kalacak olan Hasankeyf’te 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin taşınma işlemi sona erdi.

HASANKEYF'TE TARİHİ ANLAR YAŞANDI
12-05-2017 19:44
Google News

2 YILLIK ÇALIŞMA YAPILDI

Hasankeyf'te bulunan 650 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesinin taşınmasına yönelij Türk ve Hollandalı mühendislerin 2 yıldır yürüttüğü çalışmalar sona erdi. Türbe, 2 kilometre uzaklıktaki yeni Hasankeyf Kültür Parkına taşındı. 192 tekerlekli platforma yüklenen türbe, saat 07.00 itibari ile yolculuğuna çıktı.

4 SAATTE YERİNE ULAŞTI

Sabah saatlerinde Türkiye'de ilk kez kullanılan özel bir sistem ile taşınmasına başlanan tarihi Zeynel Bey Türbesi, yaklaşık 4 saat süren bir yolculuktan sonra yeni yerine ulaştı. Dünyanın gözü önünde, kameralarla an be an gerçekleşen taşıma işlemini! sonunda Türk ve Hollandalı Mühendisler birbirlerine sarılarak bu anı kutladı.

VATANDAŞLAR TARİHİ ANI ÇEKTİ

Tarihi Zeynel Bey Türbesinin taşınma işlemini izleyen vatandaşlar, cep telefonları ile tarihi anı kaydetti. Bin tonluk türbenin taşınması için Hollanda ve Türk Firması tarafından uygulanan proje, Türkiye’de ilk kez kullanıldı.

8 ESER DAHA TAŞINACAK

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, “2015 yılından beri ortaya koyulan projeye tanıklık etmek hem bizler hem de ülkemiz açısından çok önemlidir. Zeynel Bey Türbesinin taşınma işi uzun gayretler sonucunda en güzel şekilde başladı. Devletimiz burada hem baraj yaparken ve baraj kapsamında da tarihe ve kültüre ne kadar önem verdiğini de gösteriyor. Türbe taşıma işlemi başladı. Yeni Hasankeyf yerine konumlandırılacak ve taşınacak bütünsel ve parçalı taşınacak 8 eser daha var çalışmaları tamamlayıp onları da inşallah yeni Hasankeyf’e, Ülkeye ve Batman’a kazandıracağız” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete