HALKIN SESİ

HASTA TOPLUM

HASTA TOPLUM

HASTA TOPLUM
06-09-2019 17:09
Google News

Toplumlar geçmişten günümüze kadar etkileşim içinde yaşayıp, kendilerine özgü örf ve adetler geliştirerek bir arada yaşayan topluluklardır. Gelenek görenekler toplumun bir arada yaşamasıyla beraber oluşan tekrarlanan davranışlardır.
İslam öncesi en yaygın adetlerden biri kan davasıydı. Kanunla yönetilmeyen devletler kabile şeklinde yaşamışlardır. Kabile arası anlaşmazlıklarda güç ile birlikte tartışılan konu ölümle sonuçlanırdı. Bunu kendine yediremeyen diğer kabile üyeleri, karşı taraftaki kabileye karşılık olarak aynı kanı taşıyan başka birini öc duygusuyla öldürüyordu.
Cahiliye döneminde hak ve hukuk duygusundan yoksun kabile üyeleri misillemeyle cinayet işleyip kan davası başlatmışlardır. Aile ve kabile arası geçmişten günümüze kadar gelen kan davaları geleneğini zihnimizde yer etmiştir.
İslam ile birlikte kan davasını kesin bir dille reddedilmiştir. Müslüman bir kimse hiçbir konuda hiçbir gerekçeyle bir insanın canını almaya hakkı yoktur. Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyorki :’’İnsanların Allah’a en sevimsiz olanları şu üç kişidir. 1. Mekke’de Harem bölgesinde haddi aşan. 2. Müslüman olduğu halde Cahiliyye adetini benimseyen. 3. Haksız yere Müslüman kardeşinin kanının dökme arzusunda bulunan,kan davası güden kişi. (Sahih-Buhari, Kitabud-Diyat)
İnsanların eğitim alması, hak, hukuk, eşitlik, insan hakları vs. gibi olgular oluşmasına rağmen maalesef ki zihinlerimizin içine yerleşmiş laçkalaşmış düşünceleri unutmaya yetemediler. 21. Yy. da insanların teknoloji ile bu kadar haşır neşir olduğu bu dönemde tek tuşla yüzlerce bilgi edinebildiği, dava yolu ile mahkemede çözebileceği bir konuyu toplumun çoğunun  eğitim gördüğü bir dönemde neden cahiliye dönemindeki olayları tekrar yaşarlar ki? Müslüman ülke olarak neden bu kadar kan davası haberi okur olduk ?  Biz Müslümansak neden bu kadar cinayetlerine şahit olduk?
Kan davası geçmişten günümüze kadar gelen toplumsal bir adet olmaktan çıkarak bir hastalığa dönüştü. Bu hastalığa çözüm bulacak ne doktor bulabildik ne de tedavi görmek isteyen hastalar görebildik. Maalesef ki cahilliye dönemini her yeni haberlerle tekrar tekrar yaşamış olmaktayız.
Hala ceviz kabuğunu doldurmayan sebeplerden dolayı öldürülen insanların öcü, sırf aynı kanı taşıyor diye başka masum insanın acımasızca öldürülmesine neden oluyor.
Toplum çok hasta dini ve eğitimle en önemlisi vizcdana ağırlık verilerek insanları iyileştirmek gerekiyor. Unutmayalım okuduğumuz haberlere bir gün haber olabliriz.
Kendinizi ve çevrenizdekileri çok sevin.  Vicdanınızla kalın HOŞÇAKALIN.
 
 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete