GÜNDEM

HAYVAN PİYASASI DURGUN

Hasankeyf yolu üzeri Batman’a 10 kilometre uzaklıkta bulunan Binatlı Mezrası’na bağlı Bedare (Ağaçsız) Köyü, geçimini hayvancılıktan sağlıyor.

HAYVAN PİYASASI  DURGUN
23-09-2015 20:15
Google News

Tek geçim kaynağının hayvancılık olduğu 3 hane 50 nüfuslu köyde erkekler, hayvan otlatırken, kadınlar ise süt sağıp peynir ve yoğurt yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor.

ÇATIŞMA ORTAMI, PİYASAYI ETKİLEDİ

Muhabirimiz Yusuf Kavak, Kurban Bayramı nedeniyle geçimini hayvancılıktan sağlayan Bedare Köyü’ne giderek piyasa araştırması yaptı. Piyasanın durgunluğuna dikkat çeken Orhan ve Mahsum Yılmaz kardeşler “Bedare Köyü’nde 3 hane yaşıyor. Köyün nüfusu 50’dir. Biz de kardeşlerimizle birlikte aynı evde yaşıyoruz. 15 kişilik aileyiz. Koyun ve keçilerden oluşan 500 hayvanımız var. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Kurban Bayramı’nda hayvan satışlarından kâr elde ederiz diye düşünüyorduk ancak savaş ortamı, hayvan yemi ve hayvan fiyatlarını etkiledi. Koçları bu sene 2.500’den satışa çıkardık. İnsanlar huzursuzken hayvan almaya yanaşmıyor. Bu yüzden istediğimiz satışı yakalayamadık” dedi. Hayvancılığın eskisi gibi değer görmediğini ve kolay olmadığını da savunan Yılmaz “Köyün çevresinde petrol arama çalışmaları yürütüldüğü için hayvanlarımızı otlatamıyoruz” ifadelerini kullandı.

KADINLAR DA BOŞ DURMUYOR

Hayvanlardan sağdıkları sütten peynir ve yoğurt yaptıklarını aktaran 70 yaşındaki Emine Yılmaz da “Gelinlerimizle birlikte hayvanları sağıyoruz. Sütü hem kendimiz tüketiyoruz hem Batman’da satıyoruz. Bu sütten peynir ve yoğurt da yapıyoruz. Ancak satışlar eskisi gibi değil. Bu olumsuz sürecin bitmesini istiyoruz” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete