SİYASET

HDP’Lİ ADAYLARI TANIYALIM

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun siyasi partilere tanıdığı sürenin sona ermesi ile birlikte partilerin milletvekili aday listeleri netlik kazandı.

HDP’Lİ ADAYLARI TANIYALIM
29-09-2015 20:31
Google News

HDP, 7 Haziran seçimlerinden farklı bir liste hazırlayarak dikkatleri topladı. 7 Haziran seçimlerinde listesinde yer verdiği ve Meclise gönderdiği Ayşe Acar Başaran ve Saadet Becerikli’nin yanı sıra Mehmet Ali Aslan ve Kadir Tunç’u da Batman’dan aday gösterdi.

AYŞE ACAR, 7 HAZİRAN’DA MECLİSE GİRDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin 1. Sıra Milletvekili Adayı Ayşe Acar Başaran

1985 Batman doğumlu, 4 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Batman’da tamamladıktan sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan Acar Başaran, 4 yıl boyunca Batman’da avukatlık yaptı. 2012–2014 yılları arasında Barış ve Demokrasi Partisinde (BDP) İl Yöneticiliği yapan Acar Başaran, 1 yıl önce evlilik yaptı, 7 Haziran 2015’te yapılan 25. Dönem Genel Seçimlerinde HDP’den 3. Sıra Milletvekili Adayı olarak Meclise girdi.

ASLAN, MARDİN’DEN SEÇİLMİŞTİ

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Hebsınes  (Mercimekli) Köyü’nden olan Mehmet Ali Aslan, 1975’te Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğdu. İlkokulu Silvan’da, ortaokul ve liseyi Hazro’da okuyan Aslan, Arapça, Mıhallemice, Kürtçe, Süryanice (Turoyo) dillerine hâkimdir. Anadolu İşletme Üniversitesinden mezun olan Aslan, 2002’de Siirt Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. 2009’da Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünü bitiren Aslan, şu anda dördüncü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü okumaktadır. Uzun yıllar Mardin’de öğretmenlik yapan Aslan, Mıhallemi Derneği’nin kurucu başkanıdır. Yaptığı eylemlerden dolayı hakkında onlarca adli ve idari soruşturma ve dava açılan Aslan, 2007’nin Ocak ayında Türkiye’nin ilk Arap platformu olan Anadolu Arap Birliğini kurdu. Midyat Star Radyoda haftalık olarak sunulan ilk “Mıhallemi Show”un hazırlayıcılığı ve sunuculuğunu yapan Aslan, Mayıs 2010’da bir grup arkadaşı ile Türkiye Arap Meclisini kurdu. Aslan, 2011’ de DTK’nin daimi meclisine Arapların ve Mıhallemilerin ilk temsilcisi olarak girdi, 2012’de seçmeli olarak verilen “Yaşayan Diller ve Lehçeler” kapsamında dünyanın ilk resmi Mıhallemice derslerini Midyat’ta verdi. Mart 2012’de bir grup Asurî, Süryani, Arami, Keldani, Arap, Mıhallemi arkadaşı ile birlikte Sami Halkları Topluluğunu kuran Aslan, 25. Dönem 2015 Genel Seçimlerinde Mardin HDP Milletvekili olarak meclise girdi.

BECERİKLİ DE 7 HAZİRAN’DA MECLİSE GİRMİŞTİ

HDP 3. Sıra Milletvekili Adayı Saadet Becerikli de 7 Haziran’da yapılan 25. Dönem Genel Seçimlerinde Batman’da 3. Sıra Vekil Adayı olarak Meclise girmişti. Türkçe, Kürtçe, orta derece İngilizce ve az derece Arapça bilen Becerikli, İşletme Fakültesi mezunudur. 1997 yılında 35. üye olarak başladığı İnsan Hakları Derneği (İHD)’nde 3 dönem şube başkanlığı ve MYK üyeliği yapan Becerikli, bu süre içerisine Batman Demokrasi ve Batman Kadın Platformlarında yer alarak dönem sözcülüğü yaptı. 2007 yılında İHD’den ayrılarak Demokratik Toplum Partisi (DTP)’nde İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcılığı yaptı. 7 Haziran’da Batman Milletvekili olarak Meclise giren Becerikli, evli ve 3 çocuk annesidir.

TUNÇ, HUKUK ALANINDA ÇALIŞMALAR YAPTI

4. Sıra Milletvekili Adayı Kadir Tunç, 1979’da Batman’da doğdu. 11 nüfuslu ailenin son çocuğu olan Tunç, İlkokulu, Ortaokulu ve Liseyi Batman’da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan Tunç, politik faaliyetlerinden dolayı DGM’de örgüt üyeliğinden, Asliye Ceza Mahkemesinde de gösterilerden dolayı yargılandı. Hukuk stajını tamamlayarak İstanbul’da avukatlığa başlayan Tunç, ağırlıklı olarak STK çalışmalarında, hukuk örgütlemelerinde ve politik davalarda yer aldı. Tunç, sırasıyla Hasankeyf Derneği,  Batmanlılar Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Tüketiciler Derneği Yönetim Kurullarında yer aldı. 2013–2014 yıllarında Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul İl Yöneticiliği ve İl Hukuk Komisyonu sözcülüğü yapan Tunç, İstanbul KCK ana davalarında da sorumluluk aldı. 2008–2011 yılları arasında Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku alanında yüksek lisans yapan Tunç, hukuk ve STK’lar üzerine birçok eğitim ve sertifika programına da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete