SİYASET

HDP’Lİ ASLAN, ANADİLDE EĞİTİMDE ISRARCI

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Mecliste yaptığı grup konuşmasında anadilde eğitimin önemine dikkat çekti.

HDP’Lİ ASLAN, ANADİLDE EĞİTİMDE ISRARCI
10-11-2015 19:42
Google News

Arap asıllı Aslan, Arapçanın eğitim hayatında önünün açılmasını istedi.

Önceki hafta Arapça harflerle kaleme alınmış soru önergesini Meclise sunduğunu ancak önergesinin dikkate alınmadan reddedildiğini hatırlatan Aslan, soru önergesine Türkçe ve Arapça çevirileri ekleyerek yeniden ilgili birimlere sunduğunu belirtti.

KATILIMCILARI 5 DİLDE SELAMLADI

Konuşmasına Süryanice, Ermenice, Arapça, Kürtçe ve Türkçe selamlama ile başlayan Aslan “Türkiye Cumhuriyetinde ilk defa hazırlanmış Arapça soru önergesi sundum. HDP grubu soru önergemi kayda aldı ama ilgili birim kayda almadan reddetti. Bugün de Türkçe ve Arapça çevirilerini iliştirerek başvurumuzu yaptık. Binlerce yıldır Anadolu ve Mezopotamya’da yereli halk olarak yaşayarak ve Türkiye Cumhuriyetinin Türkler, Kürtler ve Çerkezlerden sonra dört ana kurucu unsurdan olan Araplar, Cumhuriyet tarihi boyunca baskıcı politikalarla karşı karşıya kalmışlardır. Dilleri ve kültürleri yok sayılan Araplar, Türkiye’de yaşayan en kalabalık üçüncü halktır. Türkiye nüfusunun yaklaşık % 10’unu oluşturup Türkiye Cumhuriyetine vergi vermekte ve askerlik yapmaktadırlar. Buna rağmen Türkiye’de Arapların kendi dilinde eğitim ve öğretim hakkı bulunmamaktadır. Araplar, kendi dillerinde eğitim öğretim hakkı istiyor. Bu, gayet doğal ve insani bir haktır” dedi.

Milletvekili Aslan, Silvan’a Gitti

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, olayların yaşandığı bölgede inceleme yapmak üzere Silvan’a gitti.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşanan çatışmalar ve sivil insanların ölümü üzerine Batman ve ilçelerinden yaklaşık 100 araçlık konvoy, Silvan’a gitti. Ankara’da grup toplantısına katılan Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da toplantı sonrası Diyarbakır’a döndü. Aslan’ın, olayların yaşandığı Silvan’da incelemelerde bulunacağı öğrenildi.  (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete