SİYASET

HDP’Lİ VEKİL, ÇALINTI TARİHİ ESERLERİ SORDU

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Batman Müzesi’nden çalınan tarihi eserleri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

HDP’Lİ VEKİL, ÇALINTI TARİHİ ESERLERİ SORDU
22-06-2021 11:45
BATMAN
Google News

 

ANTEP, İSTANBUL VE BATMAN’DA TARİHİ ESERLER KAYBEDİLDİ

Son zamanlarda müzelerdeki çalıntı eserlere ilişkin haberlerin sık sık basında yer aldığını belirten İpekyüz “Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde çalışan bir arkeologun başka bir kuruma görevlendirilmesi sonucunda arkeologun üzerine zimmetli 9 bin tarihi eserin devredilmesi için bir komisyon kurulmuştur ve tarihi eserlerin devredilme çalışması sırasında 200'e yakın tarihi eserin kayıp olduğu, 100 eserin de kayıt numarasının bulunmadığı komisyon tarafından tespit edilmiştir. Türkiye'nin en kapsamlı resim koleksiyonuna sahip Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesinde çalıntı ve sahtesiyle değiştirilen eser sayısının 42 olduğu rektör tarafından açıklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Dolmabahçe Sarayı’nda muhafaza edilen, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’den kalma, her biri ağırlığı 46 kilogram olan som altından 2 vazonun kaybolduğu ortaya çıkmıştır. Tarihi eser kaçakçılarından 2017 yılında ele geçirilen ve sonrasında Batman İl Kültür Müdürlüğü Müzesi'ne teslim edilen, piyasa değeri 10 milyon TL olan, 20’ye yakın Roma ve İslam dönemine ait altın sikkelerin kaybolduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

AÇIĞA ALINAN PERSONELLER VAR MI?

Müze envanterinde yer alan tarihi eserlerin sayımının en son hangi tarihte yapıldığını sonar İpekyüz “Müzelerde tarihi eserlerin güvenliğini sağlamak için ne tür tedbirler alınmıştır, bu tedbirler güvenlik standartlarına uygun mudur? Batman İl Kültür Müzesinde güvenliği sağlayan kaç personel vardır? Bakanlığınız, müze envanter denetimlerini hangi sıklıkla yapmaktadır? Açılan soruşturma kapsamında açığa alınan personel var mıdır? Bakanlığınız tarafından tarihi eserlerin korunması için yeni bir mevzuat çalışması var mıdır?” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete