GÜNDEM

“HDP’NİN BARAJI AŞMASI, ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMAK OLUR”

“Cumartesi Buluşmalarımız”ın Konuğu AK Parti İl Başkanı Diyaettin Uçar

“HDP’NİN BARAJI AŞMASI, ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMAK OLUR”
05-04-2015 20:09
Google News

Batman Sonsöz Gazetesi olarak başlattığımız “Cumartesi Buluşmalarımız”ın bu haftaki konuğu AK Parti İl Başkanı Diyaettin Uçar’dı.

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Abdulbaki Polat ile Danışman Şehmus Yılmaz da eşlik etti konuğumuza.

Hafta sonu Van Kahvaltı Salonu’nda gerçekleştirdiğimiz programımıza yazar ve çalışanlarımızda tam kadro katılım sağladık yine.

Neler mi konuşuldu sohbetimizde?

TPİC işçileri, HDP’nin seçimlerde barajı aşıp aşmayacağı, Batman Havalimanı, Batman’da yoğun bir şekilde talep edilen Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 6–8 Ekim olayları, çözüm süreci, AK Parti’nin adayları...

Anlayacağınız Batman ve ülke gündemine dair onlarca konu...

HDP’nin seçim barajını aşıp aşmayacağı yönünde öngörü istedik Uçar’dan.

HDP’nin seçim barajını aşması, sihirbaz olup şapkadan tavşan çıkarması demektir” diyerek sohbetimize damga vuran o sözleri sarf etti konuğumuz.

HDP’nin barajı aşmaması durumunda AK Parti’nin 400 milletvekili ile Yeni Anayasa yapacağını, Başkanlık Sistemini getirerek Türkiye’yi kurtaracağını söyledi ayrıca.

İddialı ve çarpıcı açıklamalarla dolu sohbetimizin Batman’ın gündemine yön vereceğine inanıyorum, gelecek hafta yine özel ve özel konuklarla buluşmak dileğiyle...

BATMAN HAVALİMANI TADİLATI KAÇINILMAZ

Batman Havalimanının 7 ay süreyle uçuşlara kapatılacağına yönelik söylentileri sorduk Sayın Uçar’a. Havalimanının yeniden dizayn edileceğini açıklayan Uçar “Havalimanının yaz mevsiminde kapanmasını durduramadık. Uçuşların çoğu iptal oldu. Halk, Diyarbakır Havalimanı ile kıyaslıyor. Diyarbakır Havaalanı sadece tadil edilmişti. Batman Havalimanı ise kökten, yeniden dizayn edilecek. Ciddi manada çatlaklık meydana gelmiş, zemin de müsait değil. İlerde büyük kazalara sebep olabilir. Askeri pist de sıkıntılı, onu Milli Savunma Bakanlığı yapıyor. Askeri uçak da kalkmayacak” diyor.

BAKAN’A SAHİP ÇIKAMADIK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Batman’a neler kazandırdığını soruyoruz Uçar’a. Bakan’ı iyi değerlendiremediğimizi öne sürerek “Kıymetini bilemedik, daha çok şey yapacaktı. Vatandaş olarak sanki Batman’da hiç bir şey yapmamış gibi bir algı oluştu. Basınımızın da eksiği var. Yatırım yapıldığında, yol, üniversite, okullar yapıldığında ön plana çıkarılmadı. Batman’da sınıf mevcudu ortalaması 64 iken bugün 34’lere düştü. Nerdeyse Türkiye ortalamasını yakaladık. AK Parti iktidara gelmeden önce eğitim yönünden ciddi manada eksiklerimiz vardı. Okulları sırayla sayabilirdik. Ancak şimdi okulların isimlerini bilmemiz mümkün değil. Bakan bey defalarca batıda iş yapan işadamlarından Batman’a yatırım yapmalarını istedi. Ancak sermayenin ürkekliğinden kimse gelip buraya yatırım yapamadı. En basitinden 6–8 Ekim olaylarına bakın. Arçelik burada tesis kuruyordu, o olaydan sonra geri çekildi” diyor Sayın Uçar.

BİZE EN YOĞUN GELEN TALEP, TAYİN-ATAMA KONUSU

AK Parti’ye en fazla hangi taleplerin geldiği konusunda soru yöneltiyoruz Sayın Uçar’a. İl Başkanı Uçar “En yoğun talep tayin ve atama konularında geliyor. Ben o tür şeylere çok fazla ilgi göstermiyorum. İlçelerimizde bulunan memurlar, hemşireler, ebeler, Batman merkeze gelmek istiyorlar. Eğer gelecekleri yerlerde ikamet edecekleri herhangi bir yoksa kesinlikle o talebe yanaşmıyorum. Ancak bir mağduriyet söz konusu ise ve onun yerini doldurabilecek birileri varsa ricada bulunabiliyoruz. Geçenlerde bir vatandaş dedi ki benim kızım Kozluk’ta hemşiredir. Kozluklu vatandaşın hizmetini de düşünmek zorundayım. Birini oradan çekerken Kozluklu hemşerimi hizmetsiz bırakamam. Böyle bir şeye ön ayak olmam söz konusu olmaz” cevabını veriyor bize. AK Parti’ye gelen ilginç isteklerden de bahsediliyor. “Geçtiğimiz gün birisi beni aradı, 60 yaşındayım, çocuk sahibi olamadım. Allah rızası için bana bir tüp bebek yapın dedi” diyerek örnekliyor söylemini.

200 YATAKLI ARAŞTIRMA HASTANESİ İÇİN TEKLİFTE BULUNDUK

“Batman’a Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılacak mı?” sorumuza ise “Onunla ilgili girişim var. 200 yataklı bir eğitim ve araştırma hastanesinin teklifi yapıldı. Teklif edildi. İnşallah yakın zamanda onaylanacaktır diye düşünüyorum. Başbakana sunacağım talepler arasındadır. Kuyubaşı TOKİ taraflarında kurulması yönünde düşünceler var” yanıtını verdi Sayın Uçar bize.

HDP, SANDIKLARDA BASKI KURUYOR

Haziran ayında yapılacak olan Genel Seçimlerle ilgili konuşuyoruz. Seçimlerin hoşgörü ortamında yapılmasını isteyen Uçar “AK Parti, her zaman seçim olacakmış gibi kendini hazır halde tutar. Ancak biz ülke olarak şu ana kadar huzur ortamında bir seçim atlatmadık. Sokak baskıları, sandık baskıları oldu. Seçimlerde sandık görevliliği, bir önceki seçimde seçime giren ve en çok oyu alan 5 partiye verilir. Ancak hiçbir zaman HDP sandık görevlisini Seçim Müdürlüğüne vermiş değildir. Bir AK Parti’li oyunu kullandığında sandık bölgesinde kalmıyor. Oyunu kullanıp evine çekiliyor. Ama bir HDP’li oyunu kullandıktan sonra o bölgeden ayrılmıyor. Psikolojik bir baskı oluşturuyor. Oysa sandıkta emniyeti korumak, devletin görevidir. Şimdi bu da değişti. Daha önce emniyet mensupları sandık bölgelerine 50 metre uzakta kalmak zorundaydı, şimdi ise sandık başkanının daveti üzerine sandık başına dahi gidebilecek, bu yetki emniyet güçlerine verildi” diyor.

HDP’NİN BARAJI AŞMASI, ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMASI OLUR

HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı konuşuluyor sohbetimizde. Sayın Uçar, bununla ilgili “HDP’nin barajı aşıp aşmaması bizim meselemiz değildir. Fakat realitelere baktığımda kesinlikle HDP’nin barajı aşmayacağını düşünüyorum. HDP kıyaslama yaparken Cumhurbaşkanlığı seçimine göre kıyas yapıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım oranı düşük olduğundan dolayı 9.8 civarında bir oy potansiyeline sahip oldular. CHP’ye tepkili olan ulusalcıların tepkilerine rağmen 2 milyon 900 bin oy aldılar. Geçmişte BDP’nin veya bağımsızların almış olduğu oy toplamlarına bakınca 1 milyon 600 civarındadır. Şu süreçte seçmen sayımız 56 milyon. 50 milyonu sandık başına giderse, 5 milyon oya tekabül ediyor. Biz en son Cumhurbaşkanlığı seçimini dahi baz alırsak, 2 milyon 900 bin oy almış. Şu anda CHP ön seçim yaparak küskünlerini kendine çekmeye çalışıyor. Yani eskisi gibi CHP’nin küskünleri, HDP’ye oy vermeyecek. Dolayısı ile HDP’nin 2 milyon 100 bin oya ihtiyacı var, barajı aşabilmesi için. Katılım oranı yükselirse işi daha da zorlaşır. Ancak 5 milyon oyu nasıl, nereden alacağı meçhul. Yani öyle çok kolay değil. Siz kendi oyunuzu birden yüzde 100 oranında arttıracaksınız, böyle bir şans, sihirbaz olup şapkadan tavşan çıkarmak gibi bir şeydir” ifadelerini kullanıyor.

AK PARTİ İKTİDARA GELİRSE SEÇİM BARAJI DÜŞER

HDP’nin barajı aşmaması durumunda AK Parti’nin nasıl bir yol izleyeceğini de konuşuyoruz. Sayın Uçar, konuya ilişkin “HDP barajı aşmazsa AK Parti 400 milletvekili ile iktidara gelir. Başkanlık sistemini getirir. Köklü bir Anayasa değişikliği yapar. Ve şahsi düşünceme göre en kısa sürede erken seçime gidip baraj sistemini yüzde 5-7’lere kadar düşürüp, HDP ve diğer küçük partilerin de parlamentoda temsil edilmesi sağlanabilir” diyor.

57 BİN ÜYEMİZ VAR. SASON’LA İLGİLİ İDDİALAR PROVOKATİF

Gazetemiz Sahibi Ercan Atay, Sason’da bilgisi dışında AK Parti’ye üye yapılan vatandaşları getiriyor gündeme. Olayın, provokatif olduğunu açıklayan Sayın Uçar “Bu haber doğruluk yansımıyor. Bizim il genelinde 57 bin üyemiz var. Sason’da olmayan sayının dile getirilmesi doğru değil. Sason’daki olay biraz daha farklıdır. Öncelikle Sadet Partisinden seçilen şuan ki belediye başkanı Cuma Uçar’ın partimize katılma arzusunda olduğu, onun da bazı ailelerinden bunun gerçekleşmemesi için yapılmış provokatif bir harekettir diye düşünüyorum. Bizim üyelik sistemimizde de bir değişiklik yapıldı. Parti üyesi olmak isteyen şahıs, form doldurup imzalamak zorundadır. Şuanda yeni uygulama budur. Genel Merkezin almış olduğu bir karardır. Form imzalanmaya kadar üyelik söz konusu değildir” diyor.

TEMAYÜL SONUÇLARININ AÇIKLANMAMASINI DOĞRU BULUYORUM

Yazarlarımızdan Eymen Eren, STK’ların katılımı ile gerçekleştirilen Temayül Yoklamasının sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmayacağı sordu Uçar’a. AK Parti’nin aday belirleme kriterlerine değinen Uçar “Teşkilatların temayülü var. Kamuoyu anketleri var. Toplanan istihbarat bilgileri var. Sadece teşkilatın temayülü ile ya da sadece STK temayülü ile ön plana çıkmış bir adayın milletvekili olması söz konusu olamaz. Geçmişten örnek vereyim, Temayülde 1. sırada gelen vatandaş, listeye giremedi. Yani sadece temayül, bir kriter değildir. Siyasi geçmiş, kamuoyunun tepkisi, bunlar çok önemli şeyler. Bir de şu yönden bakmak lazım. Mesela şimdi bizde herkes kendini 1. sırada görüyor. Oysa temayülde belki hiç oy almamış arkadaşlarımız olabilir. Bu sonuçlar açıklanırsa 1. sırada olan arkadaşımız belki gururlanır ama hiç oy almamış arkadaşlarımız rencide olabilirler, kendilerini kötü hissedebilirler” diyor.

ADAYLAR BELİRLENİRKEN İLÇE NÜFUSLARI DA DİKKATE ALINMALI

Adaylar belirlenirken il ve ilçe nüfuslarının dikkate alınıp alınmayacağını sorduk konuğumuza. “Batman’da milletvekili adayını belirleme kriterlerinden biri de demografik yapıdır. Bunun plan ve programını çıkardık. Bölgesel argümanların dikkate alınması lazım. Eşit bir oranda nüfus yoğunluğuna göre dikkate alınması gerekiyor. Bu açıdan Gercüş ve Hasankeyf 1, Batman Merkez ve Beşiri 2, Sason ve Kozluk 1 vekil, aday olarak gösterilecek” cevabını veriyor Sayın Uçar.

ADAYLAR, BİR YERE GELEBİLMEK İÇİN PARTİMİZE BAŞVURAMAZLAR

AK Parti aday adaylarından açılıyor konu. Başvuru yapanların, farklı amaçlarla AK Parti’den adaya dayı olup olamayacağı konuşuluyor. Sayın Uçar, bununla ilgili “Adaylar, sırf bir yere gelmek için aday olmasın. Bir yerde müdürdür, genel müdür olmak için aday olmasın. Bu durum elbette engellenir. Örneklerimiz var. Geçmiş seçimlerde aday olmuş, genel müdür olmak istemiş, ama istediği yere gelememiştir” açıklamasını yapıyor.

SEÇİM HEDEFİMİZ 1. PARTİ OLMAK

Spor Yazarımız Osman Seyrek’in sorusu üzerine seçimlerde nasıl bir strateji izleyeceklerini açıklıyor konuğumuz. “Temayüllerden önce bütün adaya dayarlımızı toplayıp hepsine bu minval üzerine konuşma yaptık. İnsanın doğası gereği, istediğiniz bir şey karşılığını bulmayınca psikolojimken etkilenirsiniz. Adaylar açıklandıktan sonra biz o arkadaşlarımızla tekrar diyalog kurup, varsa gönül kırgınlığı onu gidermeye çalışırız. Oy hedefimize gelecek olursak, her siyasi oluşum, hedefini yüksek tutar. Biz tabi ki iktidar partisiyiz. Bölgede 1. partiyiz. Türkiye genelinde de 1. partiyiz. Her siyasi oluşum, kendi oy oranını arttırmak için uğraşır. Bizim de çabamız 1. parti olmaktır” diyor.

BAKAN ŞİMŞEK, BATMAN’DAN ADAY OLMAZSA OY KAYBI YAŞANMAZ

Bakan Şimşek Batman’da aday olmazsa AK Parti’de oy kaybı yaşanır mı?” sorusunu yönelttik İl Başkanı Uçar’a. Bu durumda oy kaybı yaşanmayacağını belirten Uçar “Bakan’ın veya bir başkasının olmaması oy kaybına neden olmaz. Bunu takdir edecek olan halktır, seçmendir. Neyi ve kimi kendine yakın hissetmişse ona göre hareket eder. Biz sandıkla gelmişiz, sandıkla gideriz. Bakan beyin burada oluşu Batman için bir artıydı. Sadece Bakan’ın isminin oluşu bile memleket için artıdır. Ancak Batmanlı 20 milletvekilimiz var.  Hepsi bir yerden vekil gösterilsin ki Batman, daha çok sahiplenilsin. Emin Ekmen beyin 1. tercihi Batman, 2. tercihi İstanbul olduğunu duydum. Biz isteriz ki başka yerlerden olsun ki vekil sayımız artsın. Ben şahsen istiyorum ki Bakan Bey Antep’ten, Emin bey İstanbul’da olsun. Ziver bey başka bir yerden olsun. Böylece Batman sahiplenilsin” diyor.

KURUMLARIN KAPISINI AŞINDIRACAĞIZ

Kurumlarla çalışma sistemlerinin nasıl olduğuna dair soru yöneltiliyor konuğumuza. Kurumlarla sıkı ilişkileri bulunmadığını açıklıyor Sayın Uçar ve ekliyor “Kurumlarla pek ilişkili değiliz. Biz memleketin menfaatine var olan bir şey için kapılarını aşındıracağız ama kişisel beklenti ile bir kurum müdürünün kapısını aşındırmayacağız. İl Başkanlığına geleli 3 ay oldu. Kurumlarla henüz diyalogumuz olmadı. Şu anda kurum müdürlerimizi rahat bırakıyoruz

BATMAN BASINI ÇOK ZENGİN

Batman basınını nasıl bulduğunu soruyoruz konuğumuza. Batman basınının zengin bir yapıda olduğunu açıklıyor Sayın Uçar. Bu durumun avantaj sayılabileceğini belirten Uçar “Batman basınını çok zengin buluyorum. Gurur vericidir. Nasıl ki milletvekillerimizin sayısının fazla olmasını Batman’ın sahiplenilmesi adına avantajlı buluyorsam, Batman’daki absının çokluğunu da bu açıdan zenginlik olarak görüyorum. Batman’ın sesinin çok daha fazla duyulması demektir. Şahsen ben, Batman basını ile gurur duyuyorum. Batman basını güçlüdür” diyor.

TPİC İŞÇİLERİ TPOC’TA ÇALIŞTIRILABİLİR

TPİC işçilerinin durumunu da ihmal etmedik elbette. “TP’nin yan kuruluşu olan TPİC’in kapatılacak olması ile birlikte işsiz kalma kaygısı taşıyan Batman’dan 350, bölgeden 800 işçinin durumu ne olacak?” diye soru yönelttik AK Parti İl Başkanı Diyaettin Uçar’a. Uçar “Dünyada petrol fiyatları düşüyor. Artık ülkeler petrol için savaşmıyor. Maliyeti çıkarmadığından dolayı TP, TPİC ile sözleşmesini yenilemedi ve bitirdi. Bu arkadaşlarımız boşta kaldı. Dünyada da birçok petrol şirketi kapandı. Birçok işçi, kapı dışarı edildi. Milletvekilini yanıma alarak Ankara’da TP Genel Müdürü Besim Şişman ile görüşmeye gittim. Yılsonuna kadar bu arkadaşlarımız asgari ücretle ücret alacaklar dedi. İşleri bittiği halde asgari ücret alacaklar. Arkadaşlarımıza bu fırsat tanındı. TP’den aldığımız bilgi de petrol fiyatları yükselirse bu kalifiyeli elemanlar tekrar alınıp değerlendirilecek. Petrol fiyatları yükselmezse her halükarda TP, Kuzey ırakta Erbil menşeli TPOC ile petrol arayacak. Bu personeller burada değerlendirilecektir. Kendi işine yarayacak kişileri alacaktır. Ancak bu, daha ihale aşamasında. Uluslar arası ihalelere girmeye çalışıyorlar. İş aldıkları zaman bu arkadaşlarımız değerlendirilecektir, yaptığımız görüşmede o sonuç çıktı” şeklinde yanıtladı sorumuzu.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ, ZARURİDİR

Tepkilere rağmen Meclis’ten geçen İç Güvenlik Paketi ile ilgili görüşünü alıyoruz Sayın Uçar’dan. Paketin zaruri olduğunu açıklayan Uçar “acılı bir coğrafyada yaşıyoruz. Özgürlük elbette güzeldir. Ama özgürlüğü yaşarken, başkasının özgürlüğünün kısıtlanmasını istemeyiz. Bu paketin özellikle bölgemizde çok yadırgandığını biliyorum. Ama ben İç Güvenlik Paketinin, olması gerektiğine inanlardanım. 6–8 Ekim olaylarında hepimiz gördük, molotof kokteyli alıp kendi halkının işyerini yakan bir kitle gelişiyor. Bundan hesap sormayacaksınız da kimden hesap soracaksınız. Poşu bağlayıp başkasına zarar vermek, özgürlük müdür. Bunun engellenmesi lazım. Bir molotof kokteyli aldığınızda bu kesinlikle öldürücü bir silahtır. Vatandaşın cancına-malına kast etmek özgürlük müdür? İnsan elbette özgürlük olmak ister. Ama başkasının canını, malını kast edecek şekilde değil.  O dönemde birçok kişiemniyeti arayarak işyerimi yakıyorlar dediğinde güvenlik zafiyeti ortaya çıkmadı mı? Biz yetişemiyoruz demediler mi. Devletin aciziyet içinde olmaması için İç Güvenlik Paketi zaruridir” dedi.

6–8 EKİM OLAYLARININ ÇIKTIĞI TARİH, TESADÜF DEĞİL

6–8 Ekim olaylarını konuştuk konuğumuz Sayın Uçar ile. Bu olaylarda bazı şeylere göz yumulduğunu ileri süren Uçar “6–8 Ekim olayları provokasyondur. Şahit olduğumuz bazı olaylar vardır. Sıkıyönetim dönemlerinde sokağa çıkma yasağı olurdu, her sokakta bir ekip bekler, insanların sokağa çıkmasını engellerdi. Batman’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak sokakta vatandaştan başka kimse yoktu, emniyet güçleri yoktu. Yasak olduğu gün, partiye kadar geldim. O dönemde Merkez İlçe Başkanıydım, birçok polis, beni tanımıyordu. Ancak kimse durdurmadı. Sorgulanmadım. Partinin önünde emniyet güçleri olduğu halde, ben oraya girerken kimse beni sorgulamadı. Hatta biz parti binasından bizzat şahit olduk. Plakasız bir otoyla gelip parti binamızın fotoğraflarını çekip gittiler. Polis buna müdahale etmedi. O olaylar döneminde Vali de izinliydi, Emniyet Müdürü de izinliydi. Bu olayların yaşandığı tarih, tesadüf değildir. İç güvenlik zafiyetinin olduğunu fark edince Emniyete gittik. 3 bine yakın polis, bahçede oturmuş. Olaylara neden müdahale edilmedi? Bunun bilinci ve kasıtlı olduğuna inanıyorum. O dönemde bazı şeylere göz yumuldu.  Bu olaylar provokatiftir” dedi.

ÖRGÜT, İŞADAMLARINI HARACA BAĞLIYOR

Sohbetimizde çözüm sürecinden açıldı konu. AK Parti’nin süreci kararlılıkla yürüttüğünü söyleyen Uçar “Bu bölge çok huzurlu bir bölge değil. Acılı bir bölgedir. Eğer AK Parti iktidara gelmeseydi ve eskisi gibi koalisyon hükümetler kurulmuş olsaydı şimdi belki Suriye’nin konumunda olurduk. Ama AK Parti iktidara geldikten sonra demokratik açılım ve çözüm süreci yaşandı. İmralı görüşmeleri oldu. Hükümet, bir an önce çözüm sürecini gerçekleştirmek istiyor. Bunda geri adım atacak olan, kim olursa olsun kaybetmeye mahkûmdur. Mesela 6–8 Ekim olayları geri dönüştür. O yoldan dönmeydi, sapmaydı. Fakat birileri bunu görmedi. Bu gün az Batman’ın saygın işadamlarından Necat Nasıroğlu’nun evine atılan bomba da aslında bu işi sekteye uğratmanın bir parçasıdır. Hepiniz biliyorsunuz, örgüt tarafından birçok kişi haraca bağlanmıştır. Vermeyenlerin evi bombalanıyor. Aslında bunlar çözüm sürecini sekteye uğratacak olan argümanlardır” diyor.

PARALEL YAPININ TÜM TEHLİKESİ BİTMEDİ

Türkiye’nin, 2023 hedeflerine ulaşmasını istemeyen iç ve dış güçlerin olduğunu söyleyen Sayın Uçar “Kürt sorunu için AK Parti döneminden önce polisiye önlemler alınıyordu. Ancak bu önlemler, sorunu çözmedi. Bugün bu işi masa başında çözümleme ihtiyacı doğdu. Ancak Türkiye’nin gelişmesini istemeyecek olanlar, sadece Türkiye’nin içersindeki düşmanlar değil, dışarıda beslenen örgütler de var. Bunlar Türkiye’yi sekteye uğratmak istiyorlar, gelişmesini istemiyorlar. Örneğin Paralel Yapının tüm tehlikesi bitti mi? yargıda bitti mi emniyette bitti mi? bitmedi daha. Onların tehlikesi henüz devam ediyor. Toplumun tüm kesimleri bazı olaylar karşısında direncini göstermezse biz yenilgiyi yaşarız. Ancak toplum o direnci gösterdiği zaman zafer yakındır” diyor.

BELEDİYE, YEREL HÜKÜMETTİR

Türkiye ve Batman’a sığınan mültecilere Hükümet’in ne derece sahip çıktığını sorduk konuğumuza. Sayın Uçar, konuya ilişkin “Türkiye, savaştan kaçanlar için açık kapı bıraktı. Ülkede sığınmacı sayısı 1 milyon 700 bin nüfusa ulaştı. Kamplarda bunların barınma, yakacak ihtiyaçları karşılanıyor. Bir de aylık fert başına da 85 TL’lik aylık veriliyor. Batman’a gelenler, kamplarda kalmak istemeyenlerdir. Belediye ile AK Parti arasında kıyaslama yapmak gerekirse, Belediye yerel bir hükümettir, kaynakları vardır, istediği şekilde harcama yapabilir. Fakat AK Parti’nin böyle bir kaynağı yoktur. Şimdi deseniz ki 10 çadır kurun, kuramayız. Ona kaynağımız yeterli değil. Ancak zaman zaman bu sığınmacıları ziyaret edip şahsi yardımlarımızı yaptık” diyor.

BDP’DEN RANDEVU TALEP ETTİK, REDDEDİLDİ

İluh Deresinin ıslahı ile ilgili yaşanan sorunları konuştuk Sayın Uçar’la. Belediye ile ikili ilişkiler oluşturulmadan sorunların çözülemeyeceğini belirten Sayın Uçar “Belediye, iktidardan uzak durduğu sürece bu sorun hallolmaz. Her görüşme talebimiz, geçmişte olduğu gibi bugün de reddediliyor. Geçmişte AK Parti İl Başkanımız Murat Güneştekin, BDP’nin kongresinden sonra bir nezaket ziyareti bulunacağını söyledi. Önce kabul ettiler, sonra geri çevirdiler. Bunu bile çok gördüler. Bu ikili ilişkiler kurulmadan Batman’ın sorunları çözüme kavuşturulamaz. Bundan en büyük zararı da Batman görür” ifadelerini kullanıyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GETİRİP TÜRKİYE’Yİ KURTARACAĞIZ

Anayasa değişikliği ile ilgili de fikrini aldık konuğumuzdan. İl Başkanı Uçar “Anayasa değişikliğinde heyecanımız kaybolmadı. Toplumun beklentileri arttı. İnşallah biz Anayasa değişikliğini yapacağız, Başkanlık Sistemini getireceğiz ve tüm Türkiye kurtulmuş olacak. Türkiye’nin kurtuluşu Başkanlık Sistemindedir. AK Parti iktidarından önce sağlıkta, ekonomide, günlük hayatta yaşadığımız sıkıntıları herkes biliyor. Küçük bir tüp için saatlerce sıra beklerdik. Hastanede muayene olmak için sabahın erken saatlerinde gidip sıra beklerdik.

Türkiye, AK Parti ile hep ileri gitmiştir” ifadeleriyle sonlandırıyor sohbetimizi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete