YAŞAM

HEM BAĞLAMA YAPIYOR HEM EĞİTİM VERİYOR

49 yaşındaki bağlama ustası Ali Adıyaman, Batman’ın Yeni Mahalle Mahallesinin Raman Caddesinde bulunan Erin Saz Evi Atölyesinde hem bağlama üretiyor hem bağlama çalmak isteyenlere eğitim veriyor.

HEM BAĞLAMA YAPIYOR HEM EĞİTİM VERİYOR
30-09-2021 19:28
30-09-2021 19:30
Google News

BAĞLAMALARI KENDİSİ ÜRETİYOR

Atölyesinde bağlamaları kendi eliyle üreten Ali Adıyaman “30 yıldır bağlama çalıyorum. 22 yıldır da bağlamaların imalatını da kendim yapıyorum. Adana’da doğdum ve büyüdüm. 2 yıl önce Batman’a geldim ve saz yapım atölyemi açtım. Bağlama yapmak için dut, ceviz, ardıç gibi Türkiye genelinde yetişen ağaçlardan yapıyoruz. Onun dışında abanoz, venge, telesenk, ayos, gül ağacı gibi ithal ağaçlarla da bağlama yapıyoruz. Ağaçları 4 cm’e 4 milim olacak şekilde biçiyoruz. Kalıplara vurarak teknesini (gövdesini) oluşturuyoruz. Sonra sapla tekneyi birleştiriyoruz. Ladin kapaklarını takıyoruz. Ladin kapaklar kaliteli ses vermesi için kullanılır. Bağlama bitme aşamasındayken müşterinin isteğine göre motifler işleniyor. Bağlamada paslanma riski olmayan çelik teller kullanıyoruz. Bu tellerle ses kalitesi daha yüksek oluyor. Tellerimiz bize bobin olarak gelir. Bağlama kendi içinde cura, cura bağlama (çöğür), kısa bağlama, divan, elektro bağlama gibi çeşitlere ayrılır. Genelde sahnelerde kullanılan özel bağlama siparişleri de alıyoruz” dedi.

BAĞLAMA EĞİTİMİ DE VERİYOR

Bağlama üretirken bağlama eğitimi de veren Adıyaman “Burada bağlamanın hem imalatını yapıyorum hem de bağlanma öğrenmek isteyenlere birebir ders veriyorum. Haftada 2 gün 1’er saat şeklinde, kişiye özel ders veriyorum.İsteyenler 0544 785 18 04 numaran bana ulaşabilirler” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete