HALKIN SESİ

HEM’İN ATÖLYESİNDE KADINLAR BAŞROLDE

HEM’İN ATÖLYESİNDE KADINLAR BAŞROLDE

HEM’İN ATÖLYESİNDE KADINLAR BAŞROLDE
01-12-2016 23:20
Google News

HEM’İN ATÖLYESİNDE KADINLAR BAŞROLDE

Geçtiğimiz hafta Batman Halk Eğitim Merkezi (HEM)’nin Destekleme ve Yetiştirme Kursları’nı tanıtarak başladığımız söyleşi serimize bu hafta Tekstil Kursu-Atölyesi ile devam ediyoruz.

SAYIN VURAL, CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR

Halk Eğitim Merkezi’nde Genel Kurslardan Sorumlu Müdür Yardımcısı İbrahim Vural tarafından karşılanıyoruz. Sayın Vural’ı, önceki ziyaretimizde tanıtmıştık sizlere.

Buradaki bütün kursiyerlerin en iyi hizmeti alabilmesi ve işlerin kusursuz yürümesi için canla başla çalışan idarecilerden yalnız biri.

KADINLAR HARIL HARIL ÜRETİYOR

Kısa bir sohbetin ardından, 4 katlı HEM binasının bodrum katına iniyoruz. Dikiş makinelerinin sıralandığı koca bir atölyeye giriyoruz. Atölyeden Sorumlu Müdür Yardımcımız Osman Ekinci, karşılıyor bizi... 17 dikiş makinesi, 3 ovarlok makinesi, 1 ilik makinesinden oluşan atölyemizde toplam 60 kursiyerin bulunduğunu söylüyor Sayın Ekinci.

KURS ÖĞRETİCİLERİ İLGİLİ

Kadınlar, dikiş makinelerinin başında harıl harıl üretim yapıyor. Üretim ruhu, heyecanlandırıyor elbette... Başlıyoruz hemen koyu mu koyu bir sohbete. Kurs Öğreticileri Meryem Bakşi ve Fidan Eren ile tanışıyoruz ilkin. Makinelerin başında, üretim yapan kadınlarla tek tek ilgileniyor hocalarımız. Hem kadınları motive ediyor hem de üretimi yapılacak ürünlerin eksiksiz hazırlanması için yoğun mesai harcıyorlar. Hafta içi ve hafta sonu kurslarının düzenlendiği bu atölyede, Meryem ve Fidan Hocalarımız ile birlikte toplam 5 hocamızın görev yaptığını öğreniyoruz.

KADINLAR ÖNCE ÖĞRENİYOR, SONRA ÜRETİYOR

Atölyede eğitim alan kadınlar, sertifika sahibi olduktan sonra üretime başlıyor. Bugüne kadar yüzlerce kadına sertifika vermiş HEM. Sertifika aldıktan sonra kendi işini kuranlar ve fabrikalarda işe başlayanlar olduğu gibi, HEM çatısı altında üretime devam eden kadınlar da var... Anlayacağınız burası tam anlamı ile bir işçi fabrikası...

İMAM HATİP LİSESİNE 600 ADET FERACE DİKİLİYOR

Üretim yapan kadınlarla bir bir sohbet ediyoruz. Mehmet Emin Şimşek İmam Hatip Lisesi’ndeki öğrencilere feracet diktiklerini öğreniyoruz. Tam 600 adet feracet için el birliği ile çalışıyor kadınlar. Çalışma tempolarına bakılırsa siparişler, istenen zamandan önce adresine ulaştırılacak gibi...

SECCADE, ÖNLÜK, ÇARŞAF VE YAZMALAR...

Yazmalar, süs eşyaları, çarşaflar, seccadeler, yatak-döşek yüzleri, örtüler, önlükler, bebek ürünleri, lifler... Kumaş ve tekstil deyince aklınıza gelebilecek bütün her şey, bu atölyede üretilebiliyor.

“İŞ VE OKUL ELBİSELERİNİZİ BİZ DİKELİM”

İmam Hatip öğrencilerinin feracelerini hazırlayan kadınlar, alanında iddialı. Bütün iş ve okul kıyafetlerini dikebileceklerini belirtiyorlar ve diyorlar ki “Burada HEM Müdürlüğü tarafından alınan malzemelerle üretim yapıyor, kazandığımız para ile mutfak masraflarımızı ve çocuklarımızın okul harçlığını kazanıyoruz. Kadınlarla el ele vererek yaptığımız çalışma, bizi hem motive ediyor hem de kendi ayaklarımızın üzerinde durmamızı sağlıyor. Bütün Batman halkına sesleniyoruz. Okul ve iş formalarınızı biz dikelim”

ANNE ÜRETİYOR, ÇOCUĞU OYUN OYNUYOR

Masa başında harıl harıl üretim yapan Özlem İlgin’le sohbet ediyoruz. Atölyeye 4,5 yaşındaki çocuğu ile birlikte geliyor Sayın İlgin. Çocuğu ortalıkta koştururken, kendisi ise üretim yapıyor. İlgin’in, 18 yaşlarındaki kızı ise başka bir masada dikiş-nakışı öğreniyor.

ÇÜNKÜ BURADA KADINLAR BAŞROLDE

Sizler de iş ve okul kıyafetleriniz de dâhil bütün tekstil ürünlerinizi buradaki kadınlara emanet edebilirsiniz. Çünkü bu atölyede “tüketici toplum” algısına yer yok. Çünkü kadınlar burada üretiyor ve kazandıkları ile dimdik ayakta duruyor. Anlayacağınız HEM’in Tekstil Atölyesinde her şey çok güzel. Çünkü burada kadınlar başrolde...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Nisan 2024 e-gazete