GÜNDEM

HEMŞERİMİZ KIRŞAN’DAN BAKIR YORUMU

TOBB Türkiye Maden Meclisi Başkanı Batmanlı Hemşerimiz İbrahim Halil Kırşan, Haber Türk’te Olcay Aydilek’in sorularını yanıtladı.

HEMŞERİMİZ KIRŞAN’DAN BAKIR YORUMU
06-09-2020 17:49
Google News

 

Son aylarda zirveye koşan barın fiyatları, altın ve gümüşle rekabet eder hale geldi. 

ALTIN, GÜMÜŞ VE BAKIR, EN GÜVENLİ LİMAN OLDU
TOBB Türkiye Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, bakırın piyasalarda altın ve gümüşten sonra en çok işlem gören üçüncü emtia olduğunu belirterek “Bakır fiyatları özellikle kiriz zamanlarında yükselmektedir. Bunun nedeni kriz dönemlerinde kâğıt paraya olan güvenin azalmasıyla beraber güvenli liman olarak görülen emtialara (altın, gümüş, bakır) yönelimdir. Örneğin 2011 yılındaki global krizden sonra bakıra yatırım artmış ve bakır fiyatları yükselmiştir” dedi.

BAKIR, HAZİRAN-TEMMUZ’DA 6 BİN DOLARA YÜKSELDİ
Kırşan, bakır fiyatlarının yükselişini değerlendirirken “Covid–19 salgınının, dünyadaki üretimin lokomotif gücü ve en büyük hammadde tüketicisi olan Çin’den yayılması ve buna bağlı olarak dünya ölçeğinde ekonomide çarkların yavaşlaması, altın ve gümüş hariç emtia fiyatlarında olumsuz etkiye neden olmuştu. Salgının başladığı 2019’un sonlarından 2020’nin ilk üç-dört ayında bakır başta olmak üzere kurşun, çinko, alüminyum ve nikel gibi birçok emtianın fiyatı yüzde 25-30’lara kadar geriledi. Yılın başında 6 bin dolar seviyelerinde seyreden bakır fiyatları, salgında ilk dalganın yaşandığı Mart ayında 4 bin 250 dolar seviyelerine kadar inerek dip yaptı. Salgının Çin’de kontrol altına alınıp çarkların dönmesiyle beraber tedrici bir yükselme ile önce 5 bin doların üzerine çıktı. Haziran–Temmuzda 6 bin doların üzerine yükseldi. Günümüzde bakır, son dokuz ayın zirvesine çıkarak Londra Metal Borsası’nda 6 bin 830 dolardan işlem görmektedir. Bakır metali böylelikle 2018 yılı Haziran ayından beri en yüksek seviyesine ulaşmıştır” dedi.

KRİZ ZAMANLARINDA BAKIR FİYATLARI YÜKSELİYOR
Bakır fiyatlarının özellikle kriz zamanlarında yükseldiğini belirten Kırşan “Kriz dönemlerinde kâğıt paraya olan güvenin azalmasıyla beraber güvenli liman olarak görülen emtialara (altın, gümüş, bakır) yönelinmektedir. Örneğin 2011 yılındaki global krizden sonra bakıra yatırım artmış ve bakır fiyatları yükselmiştir. Bakır, piyasalarda altın ve gümüşten sonra en çok işlem gören üçüncü emtia konumundadır. Londra, Şanghay ve New York borsalarında işlem gören toplam bakır stokları Kasım 2012’den beri en düşük seviyelere gerilemiştir. Çin’de salgın kontrol altına alındıktan sonra çarkların dönmesiyle beraber pozitif sinyallerin gelmesi, Çin’li firmaların yüksek karları ile artan siparişleri ile ABD dolarının uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi son zamanlardaki bakır fiyatlarının artışında önemli rol oynamaktadır. Dünya üzerindeki bakır üretiminin yaklaşık yarısının Çin ekonomisi tarafından tüketildiği dikkate alınırsa bakır fiyatlarında temel etmenin Çin kaynaklı olduğu daha iyi anlaşılır. Spesifik bir örnek verecek olursak Çin’de otomobil satışlarının mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 17 yükselmesi bu durumu gözler önüne sermektedir. Dünyada bakıra bağlı tedarik zincirindeki aksamaları da dikkate alacak olursak Covid-19 sonrası dönemde bakır talebinin güçlenerek devam etmesi beklenmektedir. Bu da bakır fiyatlarında yukarı doğru eğilimin gelecek aylarda da devam edeceğini göstermektedir” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete