HALKIN SESİ

HİCHKİ FİLM ANALİZİ

Film analizi, Batman Fen Lisesi Öğrencileri Kitap Okuma Grubu tarafından hazırlanmıştır.

HİCHKİ FİLM ANALİZİ
19-02-2021 13:42
Google News


Hichki (Hıçkırık) filmi, Suddharth Malhorta yönetmenligini yaptığı, oyunculuğa uzun bir ara veren ve dönüşü hıchki ile ses getiren Rani Mukerji (Naina)’nin baş rol oyuncusu olduğu, 23 Mart 2018 tarihinde yayınlanan, imdbsi 7.5 olan bir hint drama filmidir.
Film Brad Cohen gercek hayat hikayesi olan Sınıfın Önünde filminin bir hint uyarlamasıdır.
2 üniversite bitirmiş gerekli donanımlara sahip bir öğretmen neden işe alınmaz? 
‘ça,ça!’ veya ‘va,va!’ sesleri yüzünden mi? 
Değil..
her  farklılığı ötekileştirme, toplumdan ayırma çabası bu. 
Farklı  insanların toplum içinde yer bulamaması, yargılanması ayrım yapılması…
Bu farklılığa sahip olmayanlar, tüm bu ayrımları yaşamayanlar  için basit bir şey gibi ama ya tüm bunları yaşıyanlar..    
Filmde başkarakter yani naina, Tourette sendromu olan ve öğretmenliğe hayatını adamış kutup yıldızımız.  
Bu kez de Naina’nın gözünden bakıyoruz farklılıkların daha doğrusu farklılıkların yargılanmasının insan hayatını ne denli zorlaştırdığına 
5 yıldır öğretmenlik adına yaptığı başvurular kabul edilmeyen daha yüksek maaşlı iş teklifleri olmasına rağmen onları da kabul etmeyen Naina, tam da bunları kabul etmeye çalışılırken öğretmen olabileceği haberini alır, en güzelidir zaten bittiği yerden başlaması, zifiri karanlıkta asıl ışığı görmek.
Nasıl ki öğretmen olarak kabul edilmiyorsa, öğrenciyken de birçok sorun yaşayıp 12 okul değiştirmişti tek istediği şuydu ‘sadece bana diğer öğrenciler davrandığınız gibi davranın’ ona bu olanağı sağlayacak ve ilham kaynağı olacak öğretmenin olduğu ve öğrenim hayatının büyük kısmını geçirdiği okul St. Notnes High School…
Ona ilham veren öğretmenin olduğu okula 14 yönünü kaybetmiş gemici için kutup yıldızı olmaya, ilham kaynakları olmaya gidiyordu bu sefer.
7 ayda 8 öğretmen değiştiren 9F sınıfı toplam 14 öğrenci bu 14 öğrencinin her birinde de Tourette sendromu vardı aslında. 
Daha doğrusu hepimizde var.  
Çoğunluğun dışında kaldığımız anlar işte bu öğrencilerde her birimiz gibi başta uyum sağlamaya çalıştı. 
Fakat gerek hocaların muamelelerinden gerek ailelerinin olumsuz durumlarından hep bir engelleri bir bahaneleri oluştu daha kutup yıldızını bulamamışlardı çünkü. 
Farklılıklarının insanları komik, öteki ve başarısız yaptığını düşünen bu öğrencilere farklılıklarının aslında onları onlar yaptığını bir gösterecek öğretmene ihtiyaçları vardı belki de. İste o öğretmen Naina’ydı öğrencilerin içlerinde kilitledikleri korkuları rüzgâra çeviren ve onlara uçmayı öğreten , ‘neden’ ve ‘neden olmasın?” arasındaki farkı gösteren  ÖĞRETMEN.. 
Eğitimde de , hayatta da her zaman 2. bir şans vardır, öğretmenlerin asıl görevinin de öğrencilere bir şans daha vermek, ve onlara yol göstermek olduğunu da film aracılığıyla bir kez daha  görüyoruz..  
Denizde kaybolmuş gemilere yol gösteren kutup yıldızı gibi öğrencilerinin ufkunu açarak onların gözünde kutup yıldızı olmayı başarmış bir öğretmeninin hikâyesi. 
Filmin bize kattığı onlarca şeyden bir tanesi de hastalık dahil hiç bir şeyin hayallerimize kavuşmamıza engel olamayacağı. 
Türkçe ’ye hıçkırık olarak çevrilen film gerçekten de boğazımıza hıçkırık gibi takılan eğitim meselesinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.
Geleceğimiz olan hiç bir çocuktan umudu kesmememiz onları gözden çıkarmamamız gerektiğini dile getiren bu mükemmel film, insanı duygu seline boğuyor.
Herkesin izlemesi gerektiğini düşünüyor ve herkesin bu filmden alması gereken bir şeyler olduğuna inanıyoruz
“Sıradan bir öğretmen size sadece öğretir. 
İyi bir öğretmen anlamanızı sağlar. 
Çok iyi bir öğretmen nasıl uygulayacağını gösterir. 
Fakat bazı öğretmenler hayat boyu bizim ilham kaynağımız olur”

Öğretmenlerimizin değerini daha çok anladığımız bu filmden sonra hayatımıza yon veren ilham kaynağımız olan, kalbimizde yer tutan tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz…
Bizim kutup yıldızımız sizsiniz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete