HALKIN SESİ

HUKUKÇU DEĞİL AMA BİR AVUKAT KADAR BİLGİSİ VAR

Batman’da yaşayan Emekli Memur Celal Sürme, Hukuk Fakültesi mezunu değil ancak bir avukat kadar hukuk bilgisine sahip.

HUKUKÇU DEĞİL AMA BİR AVUKAT KADAR BİLGİSİ VAR
20-12-2016 22:00
Google News

Hukuk bilgisini ücretsiz olarak çevresiyle paylaşıp destekte bulunan Sürme’ye, hukuk bilgisinin nereden geldiğini sorduk.

***

17 YIL ÇALIŞIP EMEKLİ OLDU AMA YİNE BOŞ DURMADI

10 yaşında geçirdiği hastalık sonucu sol bacağı felç kalan 2 çocuk babası 66 yaşındaki Celal Sürme, hayatını bu şekilde sürdürdü. 6 yaşında çalışmaya başlayan Sürme, 25 yaşında TP Batman Bölge Müdürlüğüne engelli kadrosundan memur olarak yerleşti. TP’nin Müşavirliği Bölümünde görev yapan Sürme, burada hukukla ilgili bilgiler edindi. Özellikle iş hukuku ile ilgili bilgiler edinen Sürme, emekli olduktan sonra da çevresine destek olmayı sürdürdü.

ORTAOKUL MEZUNU AMA KENDİNİ İYİ GELİŞTİRDİ

Ortaokul mezunu olan Sürme, çalıştığı kurumda görev yapan avukat ve hukukçuların yanında kendini geliştirdi. 17 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Sürme daha sonra, Siirt’e özel motiflerin olduğu battaniye, heybe gibi ürünlerin yapıldığı bir iş yeri açtı. Sürme, Ziya Gökalp Mahallesi’nde açtığı iş yerinde hem insanlara yardımcı oldu hem de battaniyecilik yaptı. 10 yıl boyunca bu iş yerini işleten Sürme, dinlenme isteği ile iş yerini bir dostuna devretti.

İŞ YERİNİ DEVRETTİ AMA HALA GELİP GİDİYOR

İş yerini devreden Sürme, her gün belli saatlerde ziyaret ettiği eski iş yerinde, esnaf dostunun kedisini severek zaman geçiriyor. Yürümekte zorluk çeken ve baston kullanan Sürme, günün geri kalan kısmını ise kahvehanede arkadaşları ile sohbet ederek geçiriyor.

“BU İŞ YERİNDE ANILARIM VAR”

Dostuna devrettiği işyerinde anılarının olduğunu anlatan Sürme “Bu iş yerinde anılarım var. Hala gelip burada işleri kontrol edip, arkadaşımla sohbet ediyorum. Devrettiğim arkadaşım, hala bana fikir danışır ve destek alır. Burada huzur buluyorum. Gelip burada çayımı yudumlayıp anılarımı tazeliyorum. Beni bulmak isteyen arkadaşlarım buraya gelir” diyor.

“İNSANLARA DESTEK OLUDKEN HİÇBİR ÜCRET TALEP ETMİYORUM”

Özellikle iş hukuku konusunda bir avukat kadar hukuk bilgisine sahip olduğunu iddia eden SürmeTP’de memurluk yaptığımda hukuk müşavirliği bölümündeydim. Burada hukuk ile ilgili her konuya baktım. Hukuk bilgim buradan geliyor. Çevremdeki herkes gelip bu konuda benden bilgi alır. Ben herkese destek oluyorum ama tek kuruş para talep etmedim. Tamamen Allah rızası için yapıyorum” ifadelerini kullanıyor.

“ÜST DÜZEY DEVLET ADAMLARI İLE TANIŞTIM”

Sürme, hayatı boyunca çok sayıda üst düzey devlet adamı ile tanıştığını belirterek “Ömrüm boyunca insanlara fayda sağlamak için çalıştım. Korkut Özal ile uzun zaman sohbetim oldu. O dönemin Bakanları ile sohbetim oldu. Memleketin sorunlarını üst düzey yetkililere tüm çıplaklığı ile daima anlatırdım” diyor.

“ESKİ MUHABBET VE ORTAM KALMAMIŞ”

Eski yılları ve muhabbetleri özlediğini de dile getiren Sürme “İnsanlar arasında sevgi, saygı ve muhabbet kalmamış. Bakıyorsunuz şimdiki nesil babalarının karşısında içki içiyor. Bir defasında babam sigara içtiğimi gördü ve ben babama yakalanmamak için o sigarı cebimde söndürdüm. Ama şimdikilere bakıyorsunuz. Saygı sevgi bırakmamışlar. Biz söylediğimizde dalga geçiyorlar. Ama bilmiyorlar ki hayat sevgi ve saygı ile güzel olur” ifadelerini kullanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete