HASANKEYF

HÜZÜNLÜ BAKIŞLARLA TAŞINDI

Tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı'nın ardından İmam Abdullah Zaviyesi'nin Türbe Bölümü de Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine taşındı.

HÜZÜNLÜ BAKIŞLARLA TAŞINDI
10-09-2018 21:53
Google News

 

TAŞINABİLECEK ESERLER, BİR BİR TAŞINIYOR

Ilısu Baraj Suları altında kalacak olan 13 Bin Yıllık Tarihi Hasankeyf İlçesi’nde, kurtarılabilecek değerdeki eserlerin Yeni Hasankeyf Yerleşkesine taşınması için yürütülen çalışmalar sürüyor.

540 YILLIK TÜRBE, 611 YILLIK

Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanından çıkarılan 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ve 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı'nın yeni yerine nakli tamamlandı.

256 TEKERLİ ARAÇLA 2 BİN 400 METRE TAŞINDI

Minare ve müştemilat olarak üç bölüm halinde taşınması kararlaştırılan 611 yıllık, 850 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesi’nin türbe bölümü de, 256 tekerlekli, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) aracına yüklendi, saat 06.00'da başlayan çalışmalarda yaklaşık 2 bin 400 metre uzaklıktaki yeni yerine nakledildi. Zaviye minaresi ise hafta içi taşınacak.

TÜRBE, 12. YÜZYILDA YAPILDI

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, tarihi bir güne daha şahitlik ettiklerini belirterek “Daha önce aynı sistemle Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı'nı da taşımıştık. Zaviye, 12. yüzyılda Artuklular zamanında yapılmış, Eyyübiler döneminde İmam Abdullah'ın kabri esas alınarak yeniden şekillendirilmiş, son restorasyonu 1478 yılında Akkoyunlular dönemi yapılmıştır. Zaviyemiz bir türbe, doğusunda 13 metre yüksekliğinde bir kule, doğu ve güneyinde bağlantılı olacak şekilde eyvan ve müştemilat kısmından oluşuyor” dedi.

EN KRİTİK TAŞIMA

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren “800 ton ağırlığında kargir yapı, bugüne kadar yapmış olduğumuz taşımalardan daha da kritik. Çünkü yapının çeşitli yerlerinde asimetriler var. Daha hassas bir taşıma yapmamız gerekiyor. 2 bin 400 metre uzaklıktaki yeni konumuna 62 metre daha üst kotta taşınacak” dedi.

ŞU ESERLER DE TAŞINACAK;

Ilısu Baraj Suları altında kalacak olan Hasankeyf’te. Taşınabilecek türdeki eserlerin yeni yerleşkeye taşınması işi devam edecek. Tarihi Hasankeyf İlçesi’nde bulunan Kızlar, Süleyman Han, Koç, El-Rızık Camileri ve Orta Kapı da DSİ tarafından Yeni Hasankeyf Yerleşkesine taşınacak. Bu eserlerin taşıma işi, restore ve sağlamlaştırma işlerinden sonra belirli periyotlarla yapılacak. Taşınamayacak bazı eselerin yerinde korunabilmesi için de güçlendirme çalışmaları devam edecek.

İLÇE HALKI, HÜZÜNLÜ BAKIŞLARLA İZLEDİ

Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen taşıma işlemini, yerel ve ulusal basın temsilcileri, canlı yayınla verdi. Taşıma işlemi sürerken ilçede başlayan şiddetli fırtına ise ilçe halkı tarafından dini söylemlerle yorumlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete