GÜNDEM

İHD, MÜLTECİ SORUNLARINI TEK TEK SAYDI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’ne ilişkin açıklama yaparken “Mültecilere karşı toplumda meydana gelen ırkçı ve nefret söyleminin önüne geçilerek doğru bilgilendirme yapılmalı ve politikacılar ayrımcı dili bir an önce terk etmelidir” dedi.

İHD, MÜLTECİ SORUNLARINI TEK TEK SAYDI
21-06-2021 12:22
BATMAN
Google News

 

MÜLTECİLİK, TERCİH DEĞİLDİR

İHD’den yapılan açıklama “Mültecilik bir tercih değildir. Açlık, savaş, yıkım, siyasi rejimler, yoksulluk insanları yaşam alanlarını değiştirme yoluna mecbur bırakmaktadır. Özellikle 2011 yılında başlayan Suriye Savaşından bu yana dünya, en büyük mülteci oranına ulaşmış durumdadır. BM Mülteciler Örgütü, küresel ölçekte zorla yerinden edilenler hakkında 9 Aralık 2020 tarihinde Cenevre’de yayımladığı rapora göre, yılsonu tablosu henüz netleşmemekle birlikte 2020 ortası itibariyle tüm dünyada yerinden edilen kişilerin sayısının 80 milyonu aştığını öngörmektedir. Mültecilik durumu, ırk, din, siyasi kimlik, savaş gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bunların 29.6 milyonu başka bir ülkeye geçmiş, 45.7 milyonu kendi ülkesi içinde yerinden edilmiştir” denildi.

MÜLTECİLERE EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI TANINMALI

2011 yılında Suriye iç savaşının başlaması ile birlikte Türkiye’nin büyük bir göç dalgası ile karşılaştığı belirtilen açıklamada “Türkiye’de 2021 Mayıs ayı itibari ile 3 milyon 672 bin 646 Suriyelinin yanı sıra 320.000 kadar diğer uyruklardan mülteci bulunmaktadır. Mülteci çocukların sayısı 1.740.677, kadınların sayısı 1.697.158 ve erkeklerin sayısı 1.975.488’dir. Türkiye’de mülteciler, hak ihlali yaşıyor. Çalışma hakkı, eğitim hakkı, sağlığa erişim hakkı, kültürel ve sosyal hakları, seyahat hakları yok sayılarak ayrımcılığa uğramaktadırlar. Eğitim hakkı anadil hakkı da dâhil olmak üzere düzenlenmeli, okul çağındaki çocukların eğitimlerini alması sağlanmalıdır. Sağlığa erişimin önündeki her türlü engel ortadan kaldırılmalıdır. Çalışma hakları sağlanmalı, güvencesiz ve güvenliksiz çalışmaya zorlanmalarına karşı devlet gereken tedbirleri almalıdır. Eşit iş ve eşit ücret politikası uygulanmalıdır. Her türlü toplumda meydana gelen ırkçı ve nefret söyleminin önüne geçilerek doğru bilgilendirme yapılmalı ve politikacıları ayrımcı dili bir an önce terk etmeye davet ediyoruz” denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete