GÜNDEM

İHD, SEÇİM GÖZLEM RAPORUNU YAYINLADI

İnsan Hakları Derneği (İHD) 7 Haziran’da ve 1 Kasım’da yapılan 25. ve 26. Dönem Milletvekilliği Seçimlerine ilişkin gözlem raporunu yayınladı.

İHD, SEÇİM GÖZLEM RAPORUNU YAYINLADI
12-11-2015 20:02
Google News

1 Kasım seçimlerine ilişkin gözlemlerin yer aldığı raporda “Seçimleri izlemek için gelen Alman heyet, seçim bölgelerinde engellenmiştir. Sandıklar birleştirilip taşınarak kafa karışıklığı yaratılmıştır. Sandıkların birleştirildiği okullarda yoğunluk yaşanmıştır. Polisler bazı okullardaki sandık kurulu başkanlarını çağırıp aradıkları bazı şahısların oy kullanmaya gelmesi durumunda ihbar edilmesi konusunda baskı yapmıştır. Gözlemlenen sandıklarda sandık kurulu başkanlarının % 95’inin erkek olduğu gözlemlenmiştir. Bazı okullarda polislerin 142 belgesi olmasına rağmen aynı sandıkta oy kullandığı gözlemlenmiştir. Birçok okulda sandık kurulu başkanları üyelere seçim sonuç tutanağını oy verme işlemi bitmeden boş halde imzalattığı gözlemlenmiştir. Seçim günü 20’ye yakın kişi gözaltına alınmıştır” denildi.

HALKIN İRADESİ SANDIĞA YANSIMADI

Demokratik işleyişin gereği olarak halkın özgür iradesinin sandığa yansıtılmadığı belirtilen raporda “Engelli ve dezavantajlı grupların uygun fiziki koşullarda oy kullanamadığı, yurttaşların anayasal hak ve görev olan oy kullanma ve seçme hakkının yasal güvence altında olmasına rağmen yasalara aykırı davranıldığı, güvenlik görevlilerinin, seçim güvenliğini gerekçe göstererek oy kullanma hakkı ve seçmenin özgür iradesinin güvenliğe feda edildiği gözlemlenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete