ROPÖRTAJ

İL GENEL MECLİSİ EŞBAŞKANLARIYLA SÜRECİ KONUŞTUK

İL GENEL MECLİSİ EŞBAŞKANLARIYLA SÜRECİ KONUŞTUK

İL GENEL MECLİSİ EŞBAŞKANLARIYLA SÜRECİ KONUŞTUK
06-07-2014 16:41
Google News

Selamlar efendim. Görüyorsunuz aşırı sıcaklarla büyük bir savaş içerisindeyiz.

Güneş, bütün hıncını bizden çıkarırcasına alev toplarını püskürtüyor.

Aşırı sıcaklara denk gelen Ramazan ay’ı ise vatandaşı bir hayli zorluyor.

Aman efendim, siz siz olun, mecbur kalmadıkça sakın ola kapının eşiğinden dışarı adımınızı atmayın. Maazallah bu sıcaklar insanı hasta eder yemin ediyorum.

İyisi mi, siz uzatın ayaklarınızı önünüzde duran sehpaya, elinizde bendeniz yazarınızın makale ve röportajlarıyla gününüzü gün edin.

Fena mı söyledim yani? Sağlığınızı bu kadar düşünüp, sizin sıhhatinizi kendi sıhhati bilecek kaç yazarınız var Allah aşkına?

Bakmayın öyle dediğime, Wallahi ben de bazen pes ediyorum.

Bir süre Batmanın sorunlarını bırakıp, serinletici bir rüzgâr esinceye kadar kendi kabuğuma çekileyim diyorum.

Milli Eğitim’in sorunlarını çözeyim, Karayolları Müdürlüğüne fırça atayım, Batmanın temizlik problemine harıl harıl çözüm arayayım derken yoruldum vesselam. Güneş bizimle barışıp alev toplarını üstümüzden çekinceye kadar dinlenmede kalayım diye düşünüyordum. Lakin yapamadım efendim. Bendeniz biricik sevgili yazarınız Ramazan demedim, aşırı sıcaklar demedim, sizlere keyifli mi keyifli bir söyleşi hazırladım.

***

İl Genel Meclisinin kapısını çaldık bu hafta.

Bu Meclis ne iş yapar, neye yarar, tüm merak ettiğiniz soruları birer birer masaya yatırdım. Sizleri söyleşimizi okumaya buyur etmeden önce kısa bir hatırlatmada bulunmak isterim.

Eşbaşkanlık sistemi, İl Genel Meclisinde de hayat buldu sevgili okur.

Nihayet kadın başkanların sayısı, Batmanda artış göstermeye devam ediyor. Elbette takdir ediyoruz bunu. Bu durum, İl Genel Meclisinin çalışmalarından daha büyük verim alacağımıza olan inancımı da arttırıyor haliyle.

Kızmayın beyler, ne demiş şairin biri?

Bir kadına ne verirseniz verin, onu daha da büyük hale getirir

Ona sperm verirseniz, size bir çocuk verir

Ona bir ev verirsiniz, size bir yuva verir

Ona sebze verirsiniz, size yemek verir

Ona bir gülücük verirsiniz, size kalbini verir

Ona bir şarkı söyleyin, size konser verir

Kendisine verileni çarpıp çoğaltarak geri verir

Bu yüzden ona çamur atarsanız, karşılığında bir bataklıkta boğulmaya hazır olun…

Tam da bu yüzden diyorum ki biz, kadınlara yetki verelim efendim, bize daha yaşanılabilir bir dünya versinler öyle değil mi?

Her neyse sevgili okur, konu konuyu açıyor. Uzatmadan yazmak mümkün olmuyor ne yapayım?

İyisi mi gelelim İl Genel Meclisi Eşbaşkanlarına.

BDP’li Emine Arslan ve Mehmet Salih Altun, Eşbaşkanlık sistemi ile Meclise başkanlık yapıyorlar.

Kendilerini, Batmanın sorunlarına vakıf, çözümden yana kararlı ve istekli gördüğümü belirtmeden geçemeyeceğim.

Sorularımıza verdikleri samimi cevaplardan ötürü Eşbaşkanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, söyleşimizi sıkılmadan okuyacağınıza sizinle iddiaya giriyor, dahası mı siz okurlarımıza mutlu ve umutlu haftalar diliyorum…

EMİNE ARSLAN KİMDİR?

Batman doğumluyum. İlk ve ortaokulu Batmanda okudum. Niğde Kız Öğretmen Okulunu bitirdim. İlk öğretmenlik görevimi Batman’a bağlı şimdi de belde olan Gresire (Balpınar)da yaptım.  Daha sonra Anadolu Üniversitesi Türkçe Öğretmenliğini okudum. Batman 19 Mayıs İlkokulunda, Mehmet Akif İlkokulunda (Devrim İlkokulu), Atatürk İlköğretimde görev yaptım. Atatürk ilkokulundan emekli olduktan sonra Ted Kolejinde 3 yıl çalıştım. Daha sonra Kavram ve Eko Dershanelerinde müdürlük yaptım. Son 6 yıl Özel Doğa Kolejinde öğretmenlik yaptım. 12 Eylül sonrası Samsun’a sürgün edildim. 1 yıl orada görev yaptıktan sonra Batman’a döndüm. Kendimi bildim bileli siyasetin içindeydim. Partinin içinde doğduk, büyüdük. Siyasetin dışında hiç kalmadım. Aktif siyasetim ise İl Genel Meclisiyle birlikte başladı.

M. SALİH ALTUN KİMDİR?

1968’de Batmanda doğdum. İlkokulu Çarıklı köyünde okudum. Orta 3. Sınıfta okulu terk etmek zorunda kaldım. 12 Eylül hareketiyle beraber bir itirafçının ifadesiyle beraber kaçmak zorunda kaldım. 1991’de Batmanda Yeni Ülke Gazetesinde muhabirlik yaptım. Hemen ardından günlük yayın yapan Özgür Gündem Gazetesinde muhabirlik yapmaya başladım. 93’de DEP ilçe başkanlığı,

Demokrasi partisi ilçe başkanlığını yaptım. 92’de Batman Milletvekili adayı oldum. Barajı aşamadığımız için meclise gidemedim. Şuanda da İl Genel Meclisi Eşbaşkanlığını yapmaktayım.

TÜRKAN: İL GENEL MECLİSİNDE PARTİ OLARAK KAÇ MECLİS ÜYENİZ BULUNUYOR?

ARSLAN-ALTUN: BDP olarak İl Genel Meclisinde 14 meclis üyemiz bulunuyor. AK Partinin ise 8 meclis üyesi bulunmaktadır.TÜRKAN: BATMAN GENELİNDE KAÇ OY ALDINIZ? EN FAZLA OYU NEREDEN ALDINIZ?

ARSLAN-ALTUN: Kent merkezinde 93 bin olmak üzere toplamda 97 bin oy aldık. Hasankeyf, Beşiri, Kozluk gibi yerlerde oy oranımızın yükseldiğini söyleyebiliriz.

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ,  ÇALIŞMALARA VERİMLİLİK GETİRİYOR

TÜRKAN: BU YIL İLK DEFA İL GENEL MECLİSİNDE DE EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ UYGULANDI. EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

EMİNE ARSLAN: Eşbaşkanlık sistemi, partimizin önceden aldığı bir karardır. Eşbaşkanlık sistemini, kadın erkek eşitliği bazında sorumlulukların paylaşılması, iş gücü ve hizmetin daha verimli ve hızlı olması açısından olumlu buluyorum. Yaşamın her alanının ortaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Eşbaşkanlık sistemini bu açıdan çok olumlu ve gerekli buluyorum. Eşbaşkanlık sistemiyle iktidarcı erkek egemen sistemin ortadan kalkacağına inanıyorum. Bu gelişmenin de kadın eliyle olacağına yürekten inanıyorum.

SALİH ALTUN: Bizim mücadelemizin bir parçası Eşbaşkanlık. Gerçi Avrupa’da Sol ve Yeşil partiler tarafından denenmiş ama bir araştırma konusu yapılırsa bence Kürt Özgürlük hareketi tarafından daha büyük başarıyla hayata geçirilmiş bir uygulamadır. Çünkü gerek parlamentoda, gerek parti yönetimlerinde gerekse de kamu kurumlarında tabi Eşbaşkanlık ciddi bir şekilde yürütülüyor. Tabi şu anda Eşbaşkanlık sisteminde devletten kaynaklı bir sorun zaman zaman yaşanabiliyor. İmza ve karar yetkilerinde Eşbaşkanlık sistemi göz ardı edilmeye çalışılıyor. Resmiyette adı geçen başkanı esas almaya çalışıyorlar. Ama biz Eşbaşkanlık sistemini dayatıyoruz. Parti içerisinde ise Eşbaşkanlık sistemi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Tabi umutluyuz. Nasıl partide bunu fiili olarak yaptık ve daha sonra yasal bir zemine oturttuysak, parti Eşbaşkanlık sistemi kamunun dışında her yerde uygulanabilir resmiyeti kazanmışsa, ben inanıyorum ki bizim mücadelemiz bunu kamuya da getirecektir. Eşbaşkanlık sistemi, erkek egemenliğinin sona ermesi demektir. Siz de takdir edersiniz ki bizim mücadelemizin en öncüleri kadınlardır. Yaşamın her alanında bizden daha aktif ve fedakârdırlar, daha öncüdürler. Ancak protokol denilen yerlere gelince arka plana atılıyordu. Bu süreç bitti. Eşbaşkanlık sistemi,  çalışmalara verimlilik getiriyor. Kollektifizm getiriyor. Her şeyden öte Eşbaşkanlık sistemi insanlık getiriyor. Yani kadının olduğu yerde yaşam vardır.

TÜRKAN: GÖREVE GELDİĞİNİZ SORUN TESPİTİ YAPTINIZ MI? SİZCE BATMAN’IN EN ÖNEMLİ SORUNLARI NELERDİR?

EMİNE ARSLAN: Batmanda temel sorun işsizliktir. Yerli yatırımcılar, yatırımlarını Batmana değil, Batman dışına yaptılar. Batmanlı olmayan işadamları da bu kente yatırım yapmayı hiç düşünmediler. Oysa Batmanda Türkiye’nin her yerinden daha ucuz işgücü, emek gücü vardır. Hem yerli hem de yabancı işadamlarının Batmana yatırım yapması beklentisi içerisindeyim.

Madde bağımlılığı da kentteki en önemli sorunlardan biri. Bütün kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşların, ayrıca ailelerin bu soruna hassasiyetle yaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda herkesi göreve çağırıyorum. Çünkü bu sorun, tek bir kurumun üstesinden gelebileceği bir sorun değildir.

Batmandaki sokak çocukları ve Suriye’den gelen çocukların eğitimden uzak kalması da kentte büyük bir sorun halini almaya başladı. Bu çocuklarla ilgili rehabilitasyon çalışmalarının yapılmasını ve bu çocukların ilgi alanlarına göre eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunun daha da büyümemesi için en kısa zamanda gerekli önlemler alınmalıdır.

Batman henüz büyük bir köy görünümünden kurtulamadı. Altyapı sorunlarının çözülebilmesi için çok büyük maddi kaynaklara ihtiyaç var. Batman Belediyesinin tek başına bu yükün altından kalkması ise mümkün değil. Altyapı sorunu Batmanın kuruluşundan bu yana süregelen bir sorundur. Fakat her şeye rağmen üstesinden gelinmesi gereken bir sorundur.

SALİH ALTUN: Tabi Batmanın ciddi sorunlarla boğuştuğunu biliyoruz. İlgi alanlarımız arasındaki sorunları konuşacak olursak, öncelikli sorunumuz İl Genel Meclisiyle alakalı. Burada bir meclis var. Siyasi partiler buraya geliyor. Ama kimsenin görevi belli değil, yetkisi ve pozisyonu belli değil.  Benim 3 ayda burada öğrendiğim şey bu. Meclis var. Ayda 5 gün meclise ineceğiz. Valilikte veya bizim önergelerimizde bize bazı öneriler gelecek. Biz bunları kabul mü ediyoruz, red mi ediyoruz, orada olay bitiyor. TBMM’ye girdiğiniz zaman bir seçilmişlik hissini alabiliyorsunuz.  Bir belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi olduğunuz zaman bir seçilmişlik hissini alabiliyorsunuz.  Seçilmişlik az bir şey değil. Halkın iradesini temsil etmiş oluyorsunuz. Tüm samimiyetimle söyleyeyim ben burada bir seçilmişlik hissini almadım. Ben burada ne karar alırsam alayım Vali bey onaylamadıktan sonra bütün kararlar hikaye. Ben bir vatandaş olarak da bir karar alsam Vali bey’in onayı olmadan karar çıkmıyor. Şimdi bu işin içinden gelin siz çıkın.

Bahsetmek istediğim diğer bir soruna gelince biz köylere bakıyoruz. Bütün Batman genelinde İl Genel Meclisindeki 3 arkadaşımız dışında bütün meclis üyelerimiz yenidir. Ve geçen seneki meclis bu yıl ki bütçeyi hazırlamış. Biz şu anda bu bütçeyi uygulamakla sorumluyuz. Batmanın genel sorunlarını zaten Eşbaşkanım söyledi. Gelecek senenin bütçesini hazırlarken kesinlikle ihtiyaçlar temelinde bir bütçe oluşturacağız.  Bunu bürokrasi ve Özel İdareye de bırakmayacağız. Kendimiz tek tek köylere gideceğiz. Bir köye yol lazımsa o köye yol götüreceğiz, bir köye çeşme lazımsa o köye çeşme yapacağız. 2015 yılı bütçesi için ciddi bir hazırlık içerisindeyiz.  Ramazan ay’ının bitimiyle beraber çalışmalarımız ciddi bir şekilde hızlanacak.

KÖYLERİN SU SORUNUNU MECLİS OLARAK MUTLAKA ÇÖZECEĞİZ

TÜRKAN: SUSUZ KÖYLERLE İLGİLİ NE TÜR ÇALIŞMALARINIZ OLACAK?

EMİNE ARSLAN: 3 köyümüzde su sorunu yaşanıyor. Krediye (Kösetarla) Tirmiz (Akça) ve Bleyder (Binatlı) köylerinde sondaj çalışmaları yapılmıştır. Ancak yapılan çalışmalar yeterli değil. Bu yılki bütçe, geçen yılın İl Genel Meclisi tarafından oluşturulmuştu. Biz bu yıl göreve gelen İl Genel Meclisi olarak gelecek yılın bütçesinde su sorununu kalıcı çözüme kavuşturmak için gerekli bütçeyi gerekli yerlere aktaracağız. Köylerin su sorununu meclis olarak mutlaka çözeceğiz.

SALİH ALTUN: Köylerde yaşanan genel su problemiyle ilgili kamuoyunun algılayamadığı bir şey var. Tedaş’a borçlu olan köylerin elektriği kesildiği için birçok köy susuz kaldı. Bu, orda su yoktur anlamında değildir. Ancak demin Eşbaşkanım Emine Aslan’ın da dile getirdiği üzere merkeze bağlı 3 köyümüzde su sorunu yaşanıyor. Köylerde su var ama yeterli değil. Bleyder, Tirmiz ve Akça’dır. Birinin depo sorunu vardı, suyu kirliydi.  Onu çözdük. Bleyder ve Tirmiz’e de kuyu kazdık. İnanıyorum çözülecek. Ancak çözülmese de köylerimiz şunu bilsinler. Eğer bu 3 köyde su sorunu yaşanıyorsa, sorun kaynak aktarımında değildir. Sorun suyu bulamamaktadır. Bu köylerde dere yatağını bulmada sorun yaşıyoruz. Aksi halde suyu bulursak ne kadar para giderse gitsin bu konuda problem yoktur. Gerekli bütçe neyse onu ayırtırız. Geçmişte bu sorunu farklı yöntemlerle çözmüşler. Mesela Batman Belediyesinden Kösetarla’ya su götürmüşler. Belediye, şehrin suyundan köye su vermiş. Ancak zamanla köye giden borular, çiftçiler tarafından delinmiş.  Boruları delen çiftçiler o suyla bahçe sulamış. Sorun yine baş göstermiş. Bu sorunu çözmek için yeni kuyular açıyoruz.

TÜRKAN: BAKANLIKLARDAN BATMANA AKTARILAN PARALAR SİZİN İMZANIZDAN GEÇİYOR. BATMANA BU YIL İÇİN AYRILAN BÜTÇE NEKADARDIR?

EMİNE ARSLAN: Valilik oluruna gelen paralar ile bizim bütçemize gelen paralar İl özel İdaresinin hesabına aktarılıyor. Bu yıl Bakanlıklardan 14 Milyon Valilik oluruna ayrılmış. Bizim bütçemize de 50 milyon para aktarılmış. 2013 yılının sonunda hazırlanan bütçede, hangi kaleme ne kadar para aktarılacağı belirlenmiş. Nereye, ne aktarılacağı belirlenmiş. Biz bu yıl Ekim ayında 2015 yılının bütçesini hazırlarken gözlemlerimizden yola çıkarak ihtiyaç duyulan alanlara para aktarımında bulunacağız.

 

BARIŞ SÜRECİNDE VALİ BEY’DE BU POZİTİF ENERJİYİ GÖRDÜM

TÜRKAN: YENİ VALİ’Yİ NASIL BULDUNUZ?

EMİNE ARSLAN: İl Genel Meclisi üyelerimizle birlikte sayın Vali Azmi Çelik’i ziyaret ettik. Kendisine hayırlı olsun temennilerimizi ilettik. Kendisi de bir nezaket örneği göstererek bize iade-i ziyarette bulundu. Henüz tanışma safhasındayız. Batmanı iyi bilen, tanıyan sayın Valimizle birlikte iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Barış sürecinde Vali bey’de bu pozitif enerjiyi gördüm.

SALİH ALTUN: Yeni Valiyi ziyarete gittik. Biz Batmanda bir ilki denedik. Dönemin ruhuna, barış sürecine uygun davranmak istedik. Vali beyin ziyaretine giderken meclis olarak gittik. AK Partili meclis üyeleriyle birlikte 22 il genel meclisi olarak Vali beye hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdik. Vali beye dedik ki, biz gruplar adına değil, meclis olarak sizi ziyarete geldik. Vali bey bu durumdan hoşnut oldu. Aynı nezaketi kendisi de gösterdi. Bu sefer grupları değil, meclisi ziyarete geldi. Malumunuz Vali Azmi Çelik, Batmana yeni geldi. Şimdi çok detaylı bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Ancak kendisiyle şimdiye kadar hiçbir sorunumuz olmamıştır. Tıkanan hiçbir durum olmamıştır. Vali beyin temsilcisi Genel Sekreterdir. Genel sekreterle de hiçbir problemimiz olmamıştır. Şu anda kolektif bir çalışma içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim.

TÜRKAN: DİĞER PARTİLERİN MECLİS ÜYELERİYLE DİYALOGUNUZ NASIL?

EMİNE ARSLAN: AK Partili meclis üyeleriyle diyalogumuz çok iyi. Mecliste 3 aylık sürede aldığımız kararların çoğunun oybirliğiyle geçmesi bunun bir belirtisidir.  Uyum içinde çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu uyumun devam etmesini temenni ediyorum.

SALİH ALTUN: Biz kendimize bir ilke edindik. Onlar gibi olmasak biz iyiyiz dedik. Çünkü onlar iktidarda olduğu yerde hiç kimseye söz hakkı vermiyorlar. Kimsenin kolektif katkısını almak istemiyorlar. Biz bu arkadaşlarımızı da sürece katacağız dedik. Gündemimizi ve verdiğimiz önergeleri bile onlarla paylaşıyoruz. Onların TBMM’deki çoğunlukları neyse, Batman İl Genel Meclisinde bizim çoğunluğumuz odur. Onlar 8 kişidir biz 14 kişiyiz. Ancak sorun, 8 kişi veya 14 kişi olmak değildir. Onları da bu halk seçmiştir. Onlar da sürece katılmalıdır. Biz çoğunluğumuzu esas almıyoruz. Tabi ki meclisimize gelen öneriler oylarla kabul edilecek ya da reddedilecek. Bu, demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Ama ahenk, insani çalışma ilişkisi, çalışma arkadaşlığı konusunda hiçbir sorunumuz yoktur.

TÜRKAN: ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

EMİNE ARSLAN: Çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanacağından eminim. Akan kanın duracağından kuşkum yoktur. Kürt halkının kararı duruşuyla barış süreci, mutlaka sonucuna ve amacına ulaşacaktır. Bu süreci tüm gücümle ve kalbimle destekliyorum.

SALİH ALTUN: Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan bir süreç var. Geçtiğimiz gün de Öcalan açıklama yaptı. Süreçten umutluyum dedi.  Tabi hemen ardından AK Parti hükümeti parlamentoya müzakere yasasını getirdi. Bunu görmezden gelmemek gerekiyor. Bunlar iyi gelişmelerdir. Müzakere yasası, müzakerenin önünü resmi açıdan açacak bir yasadır. Bu yasanın parlamentoya gelmesi kutlanması gereken bir durumdur. Türkiye’de dengeler çok çabuk değişebiliyor. Karamsar değilim. Kürt halkı açısından barış konusundaki tutumumuz ve duruşumuz sağlamdır. Ancak iktidarın çekingen davrandığına da inanıyorum. İmralı’da yapılan görüşmelerden 1,5 yıl sonra müzakere yasası parlamentoya geldi. Bugüne kadar çözüm konusunda çok sayıda yasanın parlamentoya gelmesi gerekiyordu. Bu süreç yaşandığında sayın başbakan bir seçim yaşadı. Seçimde başarılı çıktı. Halkın barışa ne kadar ihtiyaç duyduğunu gördü. Anketlerde çözüm sürecine destek hiçbir zaman yüzde 65’in altına düşmedi. Bir siyasetçi bunları görmezden gelemez. Hükümet, çalışmaları daha hızlı ve cesaretli bir şekilde yürüterek bu yangını söndürmelidir.

Bakın Ortadoğu’ya. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Dengeler sürekli değişiyor. Hükümet bunu iyi düşünmeli. Bu konuda açık vermemeli. Kürtlerin talepleri çok da zor talepler değil. Bu parlamentonun yerine getiremeyeceği talepler değil. Bu yüzden Hükümet ürkek ve cesaretsiz davranmayı bırakmalı, müzakere yasasından sonra ciddi adımlar atmalı ve parlamentoyu çalıştırmalıdır. Bu konuda üzerimize düşen bütün fedakârlığı yapmaya hazırız.

TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ

EMİNE ARSLAN: Batmanın huzur, barış ve kardeşlik kenti olması, ayrıca ekonomik alanda layık olduğu düzeye gelmesi için herkesi göreve çağırıyorum. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Bu kentin sorunlarının çözümü için kimin elinden ne geliyorsa, o katkıyı sunmalıdır. Çünkü Batman hepimizindir. 

 

SALİH ALTUN: Size öncelikle teşekkür ediyoruz. Siz basında, biz kamuda hepimiz güzel bir Batman imajı yaratmanın peşindeyiz. Umarım hep beraber bunu başarırız. Batman halkı güzelliğe ve başarıya layık bir kenttir. Batmanda herkes ama herkes, el ele vermeli. Devlet kurumları, belediye, seçilmişler, atanmışlar, gazeteciler herkes el ele vermeli. Bu konuda Batman eksiklik yaşıyor. Sahipsiz bir kent olarak duruyor. Bu, Batmanı yönetenlerden kaynaklanıyor. Her şeyden önce Batmanı sahipsizlikten kurtarmamız gerekiyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete