HASANKEYF

ILISU BARAJ’I İÇİN REFERANDUM İSTENİYOR

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, Ilısu Barajı için referandum girişimini başlatacak.

ILISU BARAJ’I İÇİN REFERANDUM İSTENİYOR
08-02-2016 15:41
Google News

Önceki hafta Gelir Vergisi Kanunu görüşmeleri sırasında Mecliste kabul edilen Ilısu Baraj Projesi, çevrecilerin ve aktivistlerin tepkilerine yol açtı. Hasankeyf’in korunması gerektiğini savunan Hasankeyf Yaşatma Girişimi, Mecliste kabul edilen yasayı Anayasa Mahkemesine götüreceklerini ve Ilısu Baraj Projesi hakkında referandum girişiminde bulunacaklarını açıkladı.

KANUN ÇIKMADAN GENELGE ÇIKTI

Konuyla ilgili yapılan açıklamada “Çatışma ortamını fırsat bilen Hükümet, Ilısu Projesini tamamlamak istiyor. Geçen hafta TBMM'de Hasankeyf ilçesi sakinlerinin evlerini boşaltmalarına ve Yeni Hasankeyf"in yerleşkesinin sınırlarını belirleyen bir yasa onaylandı. Bu yasa ile dört yıldır Yeni Hasankeyf'te yapılan alt yapı ve kamu kurumu binalarının bugüne kadar keyfi ve yasadışı olduğunu ifade etmektedir. Çünkü yasa ile ilk defa yeni bir yerleşim yerinin yapılmasına dair kanun çıkarılmaktadır. Mayıs 2015’te Hasankeyf'te oturanların hak sahipliği ile ilgili bir genelge yayınlanmıştı. Hasankeyf Yaşatma Girişimi'nin önayak olduğu ve iki Hasankeyflinin açtığı dava sonucu genelgenin iptal edildiği ve sonrasında hükümetin bu yasayı çıkardığı anlaşılmaktadır. Yani hukuki açıdan hukuksuz olan Yeni Hasankeyf için kanun çıkmadan genelgenin çıkarılmış olmasıdır” denildi.

ILISU BARAJ PROJESİ, ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞINACAK

Yeni yasa ile hak ihlallerinin sürdüğü bildirilen açıklamada “Yeni Hasankeyf'te konutların öngörüldüğü arsanın Hasankeyfliler tarafından satın alınması da DSİ tarafından istenmektedir. Hasankeyfliler bu tutuma karşı, DSİ tarafından Kasım 2015 ayında talep edilmesine rağmen Yeni Hasankeyf'te nasıl bir daire veya müstakil ev istediklerini bugüne kadar bildirmediler. Bir protesto tutumunun da sonucu olarak bildirmek de istemiyorlar. Şu an Hasankeyfliler gelecekleri konusunda birçok belirsizlik yaşamaktadırlar. HES'in ne zaman bitirileceğine dair bir açıklama yok. Tamamlanması durumunda sosyal, kültürel ve ekolojik açıdan büyük tahribat yaratacak ve başından beri sorunlu ve sakat olan Ilısu Projesine karşı duracağız. Hasankeyf ile ilgili mecliste kabul edilen bu yasayı muhalefet partileri nezdinde anayasa mahkemesine götürecek ve bölgesel düzeyde Ilısu Baraj projesinin yapılıp yapılmaması konusunda bir referandum girişiminde bulunacağız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete