EĞİTİM

İLK 6 AY, BEBEK SÜTÜ

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. M. Mehmet Alp, bebeklerin beslenmesine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

İLK 6 AY, BEBEK SÜTÜ
13-09-2018 20:19
Google News

Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini belirten Dr. Alp “Anne sütü, her zaman uygun sıcaklıkta, sindirimi kolay, bebeğin gelişimi için gerekli tüm besin öğelerini içeren, bağışıklık sistemini destekleyecek bileşenlerle dolu, anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendiren mucizevî bir besindir. 6. aydan sonra ek gıda serüveni başlar. İlk kez ek gıda denerken bebek, uykusunu almış ve keyfi yerinde olmalı, mutlaka dik oturur pozisyonda olmalı, denenecek besin 1 çay kaşığı ile başlanıp gün be gün arttırılarak ½ çay bardağına tamamlanmalıdır. Kimi iştahla devamını isteyecek, kimi yüzünü buruşturup kafasını geri çekecektir. Annenin yapması gereken, bebeğinden gelen bu sinyalleri iyi takip etmektir. 6–8 aylık dönemde ek gıda miktarı 2 çay bardağını geçmemeli ve ek gıda anne sütünün önüne geçmemelidir. İlk denenebilecek besinler, yoğurt, sebze püreleri ve meyve püreleridir. 3 gün kuralına göre, bebekte herhangi bir döküntü, kusma, ishal benzeri durum gerçekleşirse o besin bir müddet beslenmeden çıkarılmalıdır” dedi.

BESİNLER, AZ MİKTARDA, SAKİNCE YEDİRİLMELİ

Dr. Alp, açıklamasının devamında “Bebek 6 aydır sadece sıvı olan anne sütüyle beslenmiştir, 6. aydan sonra tanıştığı yoğun, pütürlü ve kıvamlı besinlere karşı öğürerek tepki verebilir. Bu bir reflekstir. Bu tarz besinlerle uyarılar sürdükçe bu refleks zaman içinde kaybolacaktır. Annenin tepkisi önemlidir. Eğer anne panik yapıp ani tepkiler verirse bu refleks, alışkanlık halini alabilir. Anne korkup bütün besinleri pürüzsüz hale getirirse bebekte bu refleks geç körelecek ve bebek, uzun dönemde pütürlü besinlere tepki verecektir. Yapılacak şey besinleri pütürlü, az miktarlarda ve sakince denetmektir. Bebeğin öğünleri planlanırken bebeğin aile sofrasına oturacak şekilde planlama yapılması iyi olacaktır, bebek bu sayede gözlem yaparak hangi besinleri ne şekilde yiyeceğini öğrenecektir. İlk 1 yıl, tuz, şeker, bal, inek sütü, bakla, çikolata ve kakaolu besinler, çay ve patlıcan verilmemelidir” dedi. (Medikal Park Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete