EĞİTİM

“İNMEMİŞ TESTİS SORUNUNDA HEKİME BAŞVURULMALI”

Özel Batman Medikal Park Hastanesi Çocuk Cerrahi Op. Dr. Murat Kılıç, zamanında doğmuş çocuklarda % 3, prematüre bebeklerde ise % 33 oranında görülen “inmemiş testis” sorunu ile ilgili bilgi verdi.

“İNMEMİŞ TESTİS SORUNUNDA HEKİME BAŞVURULMALI”
20-09-2018 22:24
Google News

 “HEKİME BAŞVURULMALI”

Dr. Kılıç “Testisin, hormonal, mekanik veya kendisine ait anomaliler nedeniyle kasık kanalından geçip skrotum (hayâların yerleştiği torba) içindeki yerini alamamasıdır. Sıcak ortamda testisler skrotuma (torbaya) inmiyor ise hekime başvurmalısınız. Testisler gelişim süreci içinde karın boşluğunda oluşur ancak vücut ısısından 1,5–2 derece daha düşük sıcaklıktaki, nispeten vücut dışında sayılabilecek bir yer olan skrotuma göç ederler. Burası, testislerin en iyi çalışmasını sağlayabilecek vücuda göre daha soğuk bir bölgedir. Yine ortam ısısı düştüğünde testislerin yukarıya doğru yer değiştirmesi de aynı en uygun fonksiyonu sürdürmek içindir” dedi.

“CERRAHİ TEDAVİ UYGULANMASI GEREKİYOR”

Dr. Kılıç “Testislerin skrotuma inişi, anne karnındaki son 3 ayda olur, bu bazen doğum sonrası da sürer ve birinci yaş gününde inmemiş testis sıklığı zamanından erken doğan bebeklerde % 5,4 e, zamanında doğanlarda %1 e kadar düşer. Gerçek inmemiş testisin, 1 yaşından sonra skrotuma inmesi beklenmez.  İnmemiş testislerin % 99’u ilk 6 ay içerisinde % 1’i ise 1 yaşına kadar yerine inebilir. İnmemiş testisli çocukların %14 ünde ailevi inmemiş testis hikâyesi de vardır. Daha çok sağ taraftadır (% 60) ve % 20 iki taraflı olabilir. Vücudun işleyişinin bu en iyi fonksiyonla devamı için testislerin bulunup yerlerine indirilmesi gerekir. Bunu sağlamak için ancak çocuk cerrahları tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda cerrahi tedaviler uygulanır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete