GÜNDEM

İPEK ER DURUŞMASINI TAKİP ETTİLER

Cinsel saldırıya uğradıktan sonra intihar eden 18 yaşındaki İpek Er’in ilk duruşması Siirt’te görüldü. Duruşmayı CHP kadın kolları genel başkanı Aylin Nazlıaka da takip etti.

İPEK ER DURUŞMASINI TAKİP ETTİLER
16-10-2020 17:22
Google News

 

Duruşmayı takip eden CHP kadın kolları genel başkanı Aylin Nazlıaka; “Şiddet sarmalı ve toplumun ona yüklediği ağır baskılar nedeniyle içinde bulunduğu çaresizlik, İpek’i hayatından vazgeçmeye itti. Geride, bizlere bıraktığı mektubu, savcılığa yaptığı şikâyeti ve adalet mücadelesi kaldı. Soruşturma kapsamında tutuklanan Musa Orhan, delillerin tutuklama kararı verilebilmesi için yetersiz olduğu gerekçesi ile tahliye edildi. Kadının beyanını, şikâyetini, geride bıraktığı mektubunu bir yana bırakan mahkeme, cinsel birlikteliğin tekrarlanıp tekrarlanmadığını ve aradaki yakınlığı sorguluyor. Buradan tekrar hatırlatalım: Kadının nerede, kiminle olduğunun bir önemi yok. Eğer kadın hayır diyorsa ve buna ilişkin bir zor varsa, bunun adı alıkoymadır. Bunun adı tecavüzdür.

Daha gencecik yaşında karşı karşıya kaldığı travmaları atlatamayan ancak yine de gidip şikâyet etme cesaretini gösteren İpek’i neden ölüme sürüklendiği değil de beyanlarının çelişkili olup olmadığı sorgulanıyor. Sen sahipsizsin, bana bir şey olmaz diyen erkek korunup kollanıyor. İpek hayatını kaybetti ancak bundan sonra adalet arayan diğer kadınlar da “bana bir şey olmaz diyen erkeklerin vicdanına mı teslim edilecek? Dik durmak için, bu toplumda sağlıklı bir birey olarak yer almak için güç aldığımız adalet duygusu ve uygulanan yargı pratiği daha ne kadar kadınları yok sayacak? Serbest bırakılan Musa Orhan, kendini güçlü ve haklı zannederek daha kaç kadının hayatını yakacak?
Erkek şiddetinin ve cinsel saldırı gerçeğinin yok sayıldığı her bir örnek bir sonraki şiddet dolu günlere kapı aralıyor. Artık bu adaletsizliğe, bu eşitsizliğe dur diyelim. Haklının ve mağdurun korunduğu, failin ise ceza aldığı bir sistemi hayata geçirelim. Suçluları cesaretlendirecek her adım şiddet sarmalını daha da büyütüyor. Bütün kadınları hakları ve hayatları için bizimle birlikte örgütlü mücadeleye davet ediyoruz.

Buradan tekrar sesleniyoruz: Musa Orhanlar serbest bırakıldıkça, ne adalete ne hukuka ne de yargıya güven kalacak. Şu anda adliye kapısındaki onlarca ve gözü kulağı burada olan milyonlarca kadın adına soruyoruz. Bu toplum kime güvenecek? Güvenliğimizden sorumlu olan ve bütün kadınların başı sıkıştığında rahatça başvurması gereken bir kurumların adı yıpratılmasın, taciz ve tecavüzle anılmasın. İşte bu nedenle Musa Orhan hak ettiği cezayı almalıdır! İçişleri Bakanlığı ise cinsel saldırıyla anılan personelinden değil, insan haklarından yana tavır almalıdır” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete