GÜNDEM

“IRAK'TAKİ GELİŞMELER CARİ AÇIĞI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Maliye Bakanı ve Batman Milletvekili Mehmet Şimşek, Irak'taki gelişmelerle ortaya çıkan jeopolitik gerginliklerin, Türkiye'nin ekonomisinin yumuşak karnı olarak gösterilen cari açığı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

“IRAK'TAKİ GELİŞMELER CARİ AÇIĞI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
17-06-2014 20:21
Google News

Şimşek, Şekerbank tarafından düzenlenen sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansı'nda yaptığı konuşmada "Bu sene için jeopolitik gerginlikler maalesef bir risk faktörü. Irak'ta olup bitenler cari açığımızı olumsuz etkileyecek. Eğer bu son gelişmeler hızlı bir şekilde kontrol altına alınmazsa, maalesef bu bizim için talihsiz bir gelişme, bu bir dış şok. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi ciddi bir cari açığımız var. Cari açık Türkiye'nin yumuşak karnı, bizi dış şoklara karşı kırılgan yapan tek önemli faktör" dedi.

"ENFLASYONUN İNDİĞİNİ GÖRECEĞİZ"

Enflasyonun tek haneye düştüğüne işaret eden Şimşek, buna karşılık aşılması gereken çok mesafe olduğunu belirterek "Enflasyonu, düşük tek haneye indirmemiz lazım. Bunun için de ilave bir çaba gerekiyor, daha çok reform gerekiyor. Bu sene enflasyon bir miktar yükseldi. Bunda kur etkisi ve işlenmemiş gıda etkisi var. Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler liranın değer kaybetmesi veya öngörülemeyen gıda fiyatlarındaki artış olarak özetleyebiliriz. Ama ciddi bir şekilde parasal sıkılaştırma söz konusu, ciddi bir çıktı açığı var. Ayrıca makro ihtiyati birçok tedbir aldık. Bunlar sayesinde bence riskler enflasyonda aşağı yönlü. Ancak bunlar geçici, muhtemelen biz Merkez Bankası'nın öngördüğü gibi önümüzdeki sene sonu itibariyle enflasyonun tekrar yüzde 5'lere indiğini göreceğiz. Yani enflasyonun düşüş trendine girmesi ihtimali Haziran'dan itibaren son derece yüksek" açıklamasını yaptı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete