GÜNDEM

IŞIK “KÖTÜ KOKUNUN NEDENİ HİDROKARBON OLABİLİR”

Son yıllarda mevsimsel değişikliklerin sebebinin çevresel faktörlere bağlı olduğunu söyleyen Araştırmacı Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Batman’da hissedilen ağır kokunun sebebinin hidrokarbon türevli maddelerin olabileceğini söyledi.

IŞIK “KÖTÜ KOKUNUN NEDENİ HİDROKARBON OLABİLİR”
06-02-2017 19:00
Google News

KOKU ARAŞTIRILMALI

Kentleşme ve sanayileşmenin, çevresel tahribatlara yol açtığına ve atmosferde doğal süreçleri bozarak toplum sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek “Kentleşme, doğal kaynakların tahribatına yol açıyor. Hava kirliliği başta olmak üzere, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi birçok hastalığın tetikleyicisidir.

Maalesef kentimizin de havası kirli. Her ne kadar bazı parametrelere göre Batman havasının temiz olduğu söylense de, bu Batman’ın havasının temiz olduğunun kesin kanıtı değildir. Çünkü bir havanın temiz olabilmesi için birçok parametre değerinin bilinmesi gerekiyor. Vatandaşın son zamanlarda en çok mustarip olduğu özellikle Şirinevler, Cumhuriyet, Yavuz Selim, Şafak Mahallelerinde hissedilen koku ne yazık ki ciddiye alınmıyor.

Oysa hissedilen koku anormal bir durumdur. Bu kokunun hidrokarbon türevli maddelerden kaynaklandığı aşikârdır. Dolayısıyla birçok parametrelerle bu kokunun temel kaynağı ve kentin hava kalite indeksi araştırılmalıdır. Hava kalite indeksi belirlenirken yaygın olarak PM10 ve SO2 değerleri kullanılır fakat bu değerler çok yeterli değil.

Bazı ağır metaller ve hidrokarbon kökenli olan ‘benzen, Benzo(a)piren’ gibi bileşiklerin değerleri de incelenmelidir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?