GÜNDEM

İstanbul Sözleşmesi, Danıştay’da görüşüldü

Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesinin ardından birçok kişi ve sivil toplum örgütü söz konusu karara dair dava açtı.

İstanbul Sözleşmesi, Danıştay’da görüşüldü
27-06-2022 13:25
28-06-2022 12:52
BATMAN
Google News

Batman Barosu tarafından 25.03.2021 tarihinde açılan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açılan davanın duruşması Danıştay 10’uncu Dairesi’nde görüldü. Duruşmaya Batman Baro Başkanı Av. Erkan Şenses, Baro Genel Sekreteri Av. Pinar Bulut, Baro Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülizar Yıldız, Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Dorşin Şıkgenç, Kadın Hakları Merkezi Üyeleri Av. Neşe İskenderoğlu Erpolat, Av. Nevin Ortaç ile Stj. Av. Necla Avcı katıldı. Duruşmada beyanda bulunan Av. Erkan Şenses, Av. Dorşin Şıkgenç ve Av. Neşe İskenderoğlu Erpolat, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesine ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek feshe ilişkin işlemin iptalini talep etti.

KADINI HER TÜRLÜ ŞİDDETTEN KORUYAN BİR SÖZLEŞMEYDİ

Görülen davada Batman Barosunu temsilen savunma yapan Av. Neşe İskenderoğlu Erpolat “İstanbul Sözleşmesi, kadınları ve şiddet mağdurlarını aile içi şiddet dâhil her türlü şiddetten ve ayırımcılıktan korumayı, her türlü şiddeti önlemeyi kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı, kadınlar ile erkekler arasındaki eşitliği teşvik etmeyi, kadının güçlendirilmesini sağlamayı, bütüncül bir yaklaşım belirleyerek politikalar ve tedbirler geliştirme amacı taşıyan güçlü bir insan hakları belgesi ve güçlü bir devlet sözü iken bugün bu sözleşmeden çıkmak demek kadınların yaşam hakkını gözden çıkarmak demektir. İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı alınması, çok tehlikeli bir yolun kapısını açacak ve domino etkisi yaratarak kadınların insan haklarıyla ilgili uluslararası, bölgesel veya ulusal tüm mevzuatı hedef tahtasına oturtarak, kadına yönelik her türlü şiddetin, normalleşmesini, görünmezleşmesini, toplumun giderek şiddete alışmasının koşullarına zemin hazırlayacaktır” dedi.

Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, mütalaasını tekrarladı. Kurt, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptaline karar verilmesini talep etti. Danıştay 10. Dairesi'nin kararını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete