SİYASET

İşte Dem Partisi’nin projeleri

DEM’in adayı, proje lansmanı yaptı; “Batman’ı geleceğe hazırlayacağız”

İşte Dem Partisi’nin projeleri
21-03-2024 14:31
21-03-2024 14:33
BATMAN
Google News

DEM Parti, Batman’da hayata geçireceği projelerin lansmanını yaptı. Bir otelde düzenlenen lansman programına DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman Belediyesi Eş Başkan Adayı Gülistan Sönük, Batman İl Eş Başkanları Mustafa Mesut Tekik ve Songül Korkmaz katıldı.

BATMAN, KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Batman Belediye Eş Başkan Adayı Gülistan Sönük “GES ile içme suyu pompaları elektrik ihtiyaçlarının karşılayacağız. Bu sayede dezavantajlı ailelerin 15 metreküp suyunu ücretsiz karşılayacağız. Belediye hizmet binalarının çatılarında güneş panelleri kurulacak, elektrik ihtiyacı buradan karşılanacak. Arıtma tesisinin çıkışında su debisinden yararlanarak hidro-elektrik enerjisi üreteceğiz” dedi.

ULAŞIM MASTER PLANI İLE BATMAN’I GELECEĞE HAZIRLAYACAĞIZ

Kentin toplu taşıma kapasitesini arttıracaklarını belirten Sönük “Kadın ve öğrencilere indirimli ulaşım imkânı sağlayacağız. Yapılacak yeni çevre yolu ve alternatif ulaşım aksları ile birleştirilecek, kent trafiğini rahatlatacağız. Otopark koşulları oluşturulması için parkomat sistemi devreye alınacak. Devlet Demir Yollarının mevcut raylı sistemlerinin kent içi ulaşımında kullanılması için ilgili kurumlarla protokoller yapılacak. Deprem eylem planı hazırlanacak.Taşkın ve sel haritaları çıkarılacak, rehabilite edilecek ve imar planına entegrasyonu sağlanacak. Dönüşüm ihtiyacı duyulan bölgelerde belediye eli ile revizyon imar planları yapılacak. Batman’da mikro bölgeleme çalışması ile yer altı su seviyesi tespit edilecek. Tarım alanlarını koruma stratejileri geliştirilecek, yapılaşmayı kontrol altına alacağız. Kent hafızasında yer edinmiş Yılmaz Güney Sinema Salonunu yeniden kente kazandıracağız. Kongre merkezi ve fuar alanları açacağız. Halk evleri tekrardan aktif hale getirilecek. Kadın dayanışma merkezleri ve kolektif atölye alanları oluşturulacak. Geleneğimiz olan sözlü tarih, edebiyat ve sanatsal hafızanın yaşatılması için dengbej evleri açılacak. Hasankeyf Kültür Sanat Festivali, Yılmaz Güney Film Festivali, tiyatro, çocuk, kadın festivalleri, edebiyat günleri vb. etkinlikler yeniden organize edilecek. Anadilde eğitim verecek kreş ve kütüphaneler mahalle bazında açılacak. Kültür ve sanat akademileri oluşturulacak. Kapalı ve açık semt spor alanları, koşu pistleri, yüzme havuzları ve bisiklet parkurları yapılacak. Yaz spor etkinlikleri yapılacak (mobil yüzme havuzları) desteklenecek. Kent spor turnuvaları desteklenecek. Etkinliğini yitirmiş geleneksel halk oyunları kursları açılacak. Enstrüman atölyeleri geliştirilecek ve destek sağlanacak. Gezici tır sahnesi revize edilip tekrar aktifleştirilecek” dedi.

SOSYAL BELEDİYECİLİK İLE KAZANAN BATMAN OLACAK

Organik köy ürünleri pazarları oluşturulacağı ve yoksullukla mücadelede etkili olan Gıda Bankasının tekrar aktif hale getirileceğini belirten Sönük “Ekmek fabrikası daha etkin hale getirilecek ve dezavantajlı ailelere destek sağlanacak. İşsizlikle mücadele için İstihdam ve Yatırım Ofisi oluşturulacak. Anadilde eğitim alan öğrencilere kırtasiye, kaynak ve burs desteği verilecek. Halkın sağlıklı ürünlere ulaşmasının önü açılıp gıda ve temizlik ürünlerin denetimi sağlanacak. Belediye iştiraki olan BELKENT A.Ş. bünyesinde sosyal konutlar yapılacak. Yaşlıların ve emeklilerin bir arada vakit geçirebilecekleri ve toplumla bir arada yaşamaya devam edebilecekleri sosyal mekânlar açılacak. Çok dilli ve çok kültürlü eğitim hizmetleri yapılacak. Farklı halkların ve inançların yerel yönetimlerde temsil edilmesi sağlanacak. Yerli bitki ve hayvan türlerinin korunması amacıyla ekoloji politikaları geliştirilecek. Kent konseyleri ve danışma meclisleri yeniden kurulacak. Yerel yönetimlerce suyun ticarileştirilmeyeceği ve su üzerinden kâr amaçlı bir fiyatlandırma politikası uygulamayacağız. Her yurttaşın barınma hakkını savunarak yaşanabilir, ekonomik, insan sağlığına uygun, doğayla uyumlu ve afetlere dirençli konutlar inşa edilecek. Kadın istihdamını artırmaya dönük çalışmalar yürütecek, Kadın İstihdamı Geliştirme Merkezleri (KİGEM) ve Kadın Politikaları  Müdürlüğü kurulacak” dedi.

KENT ESTETİĞİ KURULLARI OLUŞTURACAĞIZ

Kent estetiği kurulları oluşturacaklarını belirten Sönük “Bu kurullarla kentlerin kendine özgü mimari ve estetik kimliklerini öne çıkaracak, kentlerin özgünlüğünü ve kimliğini bozan görsel kirlilikleri ortadan kaldıracak ve yenilerinin oluşmasına engel olacağız. Kent ormanları oluşturacağız. Batman Çayının bitki ve canlı popülasyonunu koruma stratejileri geliştireceğiz. İmar planında park ve yeşil alanların  kapasitesi arttırılacak. Amfi tiyatro ve konser etkinlik alanları oluşturulacak.Newroz alanına kalıcı sahne ve kulis alanları oluşturulacak. Belediye misafirhanesi yapılacak” dedi.

ALTYAPI PROJELERİYLE GELECEĞİNİ KURAN BATMAN

Sektör bazlı (halı yıkama, oto yıkama, marangozlar, mobilyacılar, mermerciler, hurdacılar vb.) ihtisas alanları oluşturulacağı ve kooperatifçiliğin destekleneceğini belirten Sönük “Yağmur suyu ve kanalizasyon altyapı hatlarının birbirinden ayrıştırılarak mevcut arıtmanın yükünü azaltacağız. Mevcut arıtma tesisinin kapasitesi arttırılacak (biyolojik arıtma), yağmur suyu ve kanalizasyon ana kolektör hatları yapılarak kentin altyapı sorunları giderilecek. Batman Çayına deşarj edilen insan ve çevre sağlığını tehdit eden kanalizasyon hatlarını bir kolektör hat ile birleştirip arıtma tesisine girişini sağlayacağız. Sel ve taşkın riski taşıyan derelerin ıslahı yapılacak. Kent içi hayvancılık faaliyetlerinin oluşturduğu altyapı problemlerinin önüne geçmek için ihtisas alanların oluşturulacak. Asbestli içme suyu boruları değiştirilecek. Belediyeye ait uygun yerlerde elektrikli araç şarj istasyonları yaygınlaştırılacak. AYKOME (alt yapı koordinasyon merkezi) aktif şekilde kullanılıp yapılan alt yapı çalışmaların organize bir şekilde yapılması sağlanacak. Belediye ve iştiraklerin karbon ayak izi hesaplamaları yapılacak. Kent gürültü haritası çıkarılacak. Alt yapı sızdırmazlık testleri yapılacak. Batman Çayı kirletici unsurların tespiti ve önlenmesi için eylem planı hazırlanacak. Batman Çayına yapılması düşünülen OSB’lere karşı eylem planı hazırlanacak. İhtiyaç duyulan yeni OSB’ler için uygun alanların tespiti ve gerekli alt yapı çalışmaları yapılacak. Kent çeperindeki tarım arazilerde kullanılan tarımsal ilaç ve gübrelerin yeraltı su kaynakları üzerindeki etkilerinin araştırılması ve tespiti yapılacak. Petrol kuyularının yeraltı suyuna ve aktif dere yataklarına etkileri tespit edilecek. Emek ve meslek örgütleriyle bürokrasiden özerk olarak çalışabilecek Eko-Kırım ve İklim Krizi Merkezlerinin kurulmasını destekleyeceğiz. Anız yangınlarının doğa kirliliği üzerindeki etkileri ve önleyici faaliyetlerin tespiti yapılacak. Geri dönüşüm süreçlerinin kontrol edilmesi ve atık politikalarının belirlenmesi süreci işleyecek” dedi.

MADDE BAĞIMLILIĞI İLE ETKİN MÜCADELEYLE GÜVENLİ KENT BATMAN

Halk evleri bünyesinde ilk yardım eğitimlerinin verileceğini belirten Sönük “Uyuşturucu maddeye karşı toplumsal bilinçlendirme ve bağımlı olan kişileri rehabilite etmek için sürekli eğitim faaliyetleri yapılacak. Halk evleri ve gençlik merkezlerinde kültür, sanat ve spor alanına gençleri yönlendirmek ve teşvik edilecek. Tüm birimlerde engelli istihdamı sağlayacağız. Belediye bünyesinde Engelli Hizmetler Müdürlüğünü kuracağız. Çevre düzenlemesini engelli yurttaşlarımıza uygun hale getireceğiz. Engelsiz park ve yaşam alanları inşa edeceğiz. Engelli sporcularımızı ve spor faaliyetlerini destekleyeceğiz. Küçük çiftçilere yerel tohum ve hayvan yemi desteği sağlanacak. Yerli tohum kütüphanesi kurulacak. Küçük çiftçilere teknik destek sağlanacak. Çiftçiye fide ve ağaç desteği sağlanacak. Kerpiç yapılardan oluşan atölye, dinlenme alanları, yaşam alanları, tarım müzesi, tohum kütüphanesi, kümesler, ahırlar, sera, bostanlar, meyve bahçesi, doğal oyun alanları, yenilenebilir enerji kaynakları (güneş paneli ve rüzgâr gülü), tandır, solucan gübresi üretimi, yağmur suyu depolama alanı olan en az 20 dönümlük çocuk ekoloji köyü kurulacak” dedi. (Haber Merkezi)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ali hacıoğlu
ali hacıoğlu 1 ay önce
yalandan kim ölmüş.1999 da Abdullah Akın ile başlayan ve 2019 yılına kadar siz yönettiniz ne yaptınız.
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete