SAĞLIK

"İYOT EKSİKLİĞİ HAMİLELERDE DÜŞÜĞE NEDEN OLMAKTADIR"

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güngüneş, iyot eksikliğinin hamile kadınlarda düşüğe ve ölü doğuma neden olabileceğine dikkat çekti.

"İYOT EKSİKLİĞİ HAMİLELERDE DÜŞÜĞE NEDEN OLMAKTADIR"
04-06-2014 22:43
Google News

İyotun vücut tiroit hormonlarının üretimi için gerekli bir mineral olduğunu söyleyen Güngüneş, “İnsan vücudu için dışarıdan alınması gereklidir. İyot eksikliğine özellikle dağlık bölgelerde ve denizden uzak bölgelerde rastlanır. İyot vücuda ağız yoluyla alınır ve idrarla atılır. Dolaşımda fazla kalmaz. İyot eksikliği hamilelerde düşüğe ve ölü doğuma neden olabilmektedir. Ayrıca çocuk ve ergenlik döneminde iyot eksikliği zihinsel ve fiziksel gelişme geriliğine, guatra neden olabilmektedir. İyot eksikliği genel kanının aksine, sadece guatr ve komplikasyonları ile kısıtlı değildir. Çok çeşitli ve bir takım geri dönüşsüz nörolojik bozukluklara neden olmaktadır.” dedi.

İyot fazlalığının da insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğuna vurguda bulunan Dr. Güngüneş, “İyot eksikliği sonucunda Tiroid bezi işlevleri azalarak Hipotiroidi denilen durum ortaya çıkar. Bu durumda iyot düzeyini belli sınırlarda tutmak insan sağlığı açısından büyük önem kazanmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete