GÜNDEM

“KAÇAK YAPI, ÖLDÜRÜR”

Yazı İşleri Müdürümüz Hatice Türkan’a konuşan Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, kentin imar sorunu ve kaçak yapılaşmaya karşı önemli uyarılarda bulundu.

“KAÇAK YAPI, ÖLDÜRÜR”
04-03-2020 20:04
Google News

 

DEPREM ÖLDÜRMEZ, BİNALAR ÖLDÜRÜR
Elazığ depremi ile birlikte imar çalışmalarının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Özkan “Belediyenin kaçak yapılarla ilgili yürüttüğü çalışma, belediyenin asli görevidir. Hemen yanımızda, Elazığ depremi oldu. İnsanlar, evlerinin altında öldü. Yapılar artık bilim ve fen sanatlarına göre uyumlu olmak zorunda. Bizim insanların canını korumak zorundayız. İnsanları binalar öldürür, deprem öldürmez. O yüzden kaçak yapıları daha doğrusu plansız yapıları ortadan kaldırıp, planlı ve projeli binaları teşvik etmek gerekiyor” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR
Batman’da kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirten Özkan “Batman çok hızlı büyüyor. İmar konusunda yeni alanlara ihtiyaç var. Ya da alan bazlı yani bir iki mahalleyi kapsayacak büyük kentsel dönüşüm yapılmalı. Belediye bu çalışmayı yapar, kurumlar paydaş olur. Biz yeni imar alanları açarak şehrin alanını büyütüyoruz. Şehrin alanı büyüdüğünde, iki mesafe arasındaki uzaklık da büyür. Haliyle hizmet ve altyapı gerekir. Bunları yapmaktansa var olan alanı dönüştürmek gerekir. Tabi yeni imar alanlarında da artık yatay mimariye dönmeliyiz. Yatay mimaride insanlar toprakla buluşmalı, evler birbirini boğmamalı, cadde ve bulvarlar geniş olmalı, komşuluk ilişkileri sıklaşmalı. Yöremize uygun imar plan da budur” dedi.
KENDİMİZİ GÜVENDE HİSSETMELİYİZ
"Batman’da da özellikle 1999 depremi sonrası yapılan yeni yapılarda deprem yönetmenliği uygulanıyor. Eski yapılara göre çok farklılık var. Denetimde olan binalarda, betonları analiz ediliyor, sağlam oluyor. Dolayısıyla bizlerin kaçak yapılara girmektense nizamına göre, daha itinalı yapıp daha rahat yaşayıp, kendimizi daha güvende hissetmemiz lazım” dedi. 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete