ROPÖRTAJ

KADINLAR BURADA ÖNCE ÖĞRENİYOR SONRA ÜRETİYOR

Batman’da, 5 yıldır faaliyet gösteren Hevi (Umut) Kadın Atölyesi, bünyesinde açtığı kurslarla kadınlara el becerilerini geliştirme fırsatı sunuyor.

KADINLAR BURADA ÖNCE ÖĞRENİYOR SONRA ÜRETİYOR
26-06-2016 21:04
Google News

Batman Belediyesine bağlı Hevi (Umut) Kadın Atölyesi’nde 5 aylık biçki-dikiş kursu alan kadınlar, el emeği, göz nuru ürünleri satarak çocuklarının okul masraflarını çıkarıyor. Kurs eğitimi ile biçki-dikiş alanında ustalaşan kadınlar, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bayramlık kıyafetlerin siparişini alarak üretimini yapıyor.

ÖNCE KURS GÖRÜYORLAR, SONRA ÜRETİYORLAR

Batman’da, 5 yıldır faaliyet gösteren Hevi (Umut) Kadın Atölyesi, bünyesinde açtığı kurslarla kadınlara el becerilerini geliştirme fırsatı sunuyor. Atölyeden sertifika alarak mezun olan kadınlar, kendi işini kurarak üretime dâhil oluyor. Petrolkent Mahallesi’nde bulunan ve yılda 160 kadını mezun eden Umut Kadın Atölyesi, bugüne kadar 400 kadına sertifika verdi.

BURADA KİMSE PATRONLUK YAPMIYOR

İçinde kadının yer aldığı bir ekonominin yaşam bulması için kolektif şekilde dayanışarak güç birliği ile bir yaşam ördüklerini söyleyen Hevi Kadın Atölyesi Koordinatörü Gurbet Nas “Kadın atölyemizde bir kadın sosyologumuz var. Kadının kendini iyi hissetmesi, durumunu anlatabilmesi, kendini iyi hissetmesi için bir alan oluşturuyoruz. Biçki-dikiş kursundan mezun olan kadınlarımız, çalışmak için tekstil fabrikalarına gitmek zorundaydı ama fabrikalarda kadınlarımızın emeği sömürülüyor. Bu yüzden üreten kadının talebi üzerine burada üretim atölyesi oluşturuldu. Burada kimse patronluk yapmıyor. Kadınlar istedikleri saatte gelip dikiş makinelerinin başına geçiyor, öğlen eve gidip çocuklarına yemeklerini hazırladıktan sonra tekrar burada üretime devam ediyor. Bütün makine ve teçhizatlar, Batman Belediyesi tarafından alındı. Kadınlar, satıştan elde ettikleri gelirin yüzde 10’u ile malzeme alıp diğer kısmını kendi aralarında paylaşarak kolektif çalışmanın örneğini sergiliyorlar. Yaptığımız çalışmalar küçük görülebilir fakat ileriki süreçte olumlu etkiler yapacak ve bizler yani kadınlar ekonomik zincirin halkalarına girebileceğiz” dedi.

HEVİ’NİN ŞUBELERİNİ AÇACAĞIZ

Batman’ın kenar semti olarak tabir edilen Petrolkent Mahallesi’nde kurdukları Hevi Kadın Atölyesinin 2 şubesi daha açılacakmış. Hedeflerinin, bütün kadınlara ulaşmak olduğunu kaydeden Nas “Yeni açacağımız şubeler, üretim ağırlıklı olacak. Batman Belediyesi artık kadın politikaları ve Aile Müdürlüğü üzerinden çalışmalarını yürütüyor. Hevi’nin tek işi bu mahalledeki kadınlarla ilgilenmek değil, Batman’da ulaşabileceği bütün kadınlara ulaşmaktır” dedi.

KADINLARIN EMEĞİNİ GÖRMEZDEN GELMEYİN

Bayramlık kıyafetlerin alışverişi için Batman halkını Hevi Atölyesine davet eden Nas “Herkes, kadın istihdamını, yerel üretimi desteklediğini söyler ama biz bunu pratikte görmek istiyoruz. Herkes buraya gelip çocuğuna veya kendine sipariş verebilir. Kadın arkadaşlarımıza çağrımızdır, böylesi kadın emeği olan atölyelere ağırlık versinler” dedi.

3 KURSİYERİMİZ, ORTAK KUAFÖR AÇTI

Hevi Atölyesi’nin kuaförlük kursunda eğitim alan 3 kadının, Petrolkent Mahallesi’nde ortak bir kuaför dükkânı açtığını söyleyen Nas “Kadınlarımız, sertifika aldıktan sonra KOSGEB gibi şirketlerin de desteğiyle kendi işlerini kuruyorlar. Bizler de onlara desteğimizi sürdürüyoruz. 3 kadın arkadaşımızın ortak kuaför açması, bizim için gurur verici bir gelişmeydi” dedi.

İŞ KUR İLE SÖZLEŞMEMİZİ YENİLEMEK İSTEDİK AMA OLMADI

Halk Eğitim Merkezi ve İş Kur Müdürlüğü ile ortaklaşa hareket ederek kurs gören kadınlara günlük 40 TL harçlığın verildiğini ancak bu yıl bürokratik nedenlerden dolayı protokolü yenileyemediklerini söyleyen Hevi Atölyesi Koordinatörü Gurbet Nas “İş Kur ve Halk Eğitim Merkezi ile kurslarımızı ortak yürütürken kadınlarımız günlük 40 TL harçlık alıyordu ancak yaşanan siyasi sorunlar, her alanda olduğu gibi bu alanda da sıkıntılar doğurdu. Ne yazık ki sözleşmemizi yenileyemedik. Önümüze engeller çıkardılar” dedi.

GELİN-GÖRÜMCE AYNI ATÖLYEDE

Umut Kadın Atölyesinde biçki-dikiş kursu alan kadınlar için, kurum binasında üretim atölyesi oluşturuldu. Kurstan mezun olan kadınlar, kurum binasındaki üretim atölyesinde işledikleri ürünleri, toptan ve perakende yolu ile satarak para kazanıyor. Atölyede üretim yapan ve yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bayramlık kıyafet dikimine başladıklarını açıklayan 6 çocuk annesi Fikriye Oğuz “Bundan 1 yıl öncesine kadar evde sabahtan akşama kadar otururdum. Boş şeylerle uğraşırdım. Oturduğum mahallede Kadın Atölyesi ile tanıştım, müracaatta bulundum. Ailem başlarda karşı çıktı ama onlar da zamanla alıştı. 5 ay biçki-dikiş kursu gördüm. Mezun olduktan sonra üretim atölyesine geçtim. Şimdi kadınlarla birlikte bayramlık elbiseler, yöresel kıyafetler ve süs eşyaları dikiyoruz. Kazandığımızın yüzde 10’unu malzeme alımına ayırıp diğer kısmını ailemiz için harcıyoruz. Tıp Fakültesi’nde okuyan kızımı bu parayla okutuyorum. Bayramlık kıyafet için mağaza mağaza gezmesinler, burada bütün kıyafetleri daha ucuza satıyoruz” dedi.

BAYRAMLIK KIYAFET DİKİYORLAR

Fikriye Oğuz’un görümcesi Gülümser Oğuz ise “4 çocuk annesiyim. Aileme desek olmak için buradayım. Yöresel kıyafetler, çocuk ve kadın kıyafetleri dikiyorum. Diktiğimiz ürünleri toptan ve perakende satıyoruz. Siparişler alıyoruz. Kişiye özel tasarımlar yapıyoruz. Bütün Batman halkını, bayramlık kıyafet alışverişi için buraya bekliyoruz” dedi.

“KENDİME OLAN GÜVENİM ARTTI”

Atölyede üretim yapan 4 çocuk annesi Nursen Balık da bayramlık kıyafet alacak kadınları Hevi Atölyesine beklediklerini belirterek “Burada kendi paramızı kazanmanın mutluluğunu yaşadık. Bu bana özgüven kattı. Aile ve mahalle baskısını arkamızda bırakıp üretim yapmanın heyecanını yaşamaya başladık” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete