TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kadınlar yüzyıllardır bunu yaptırıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kadınların vücutlarına yaptırdığı dövmeler, (Deq) hem güzellik hem de kültürün bir parçası. Daha çok Mardin ve Diyarbakırda kadınların vücutlarına yaptırdığı dövmeler, ( Kürtçe’de “Deq” ), asırlardır devam eden bir gelenek.

Kadınlar yüzyıllardır bunu yaptırıyor
21-01-2024 10:40
21-01-2024 10:41
Google News

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kadınların vücutlarına yaptırdığı dövmeler, asırlardır süren bir gelenek. Kürtçe’de “Deq” olarak adlandırılan bu dövmeler, bazı yerlerde azalsa da halen birçok yerde, kadınların güzellik sembolü olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu dövmeler, sadece estetik değil, aynı zamanda kültürel ve dini bir anlam taşıyor. Güneş, ay, yıldız, kuş, ağaç, bilezik, yarım güneş gibi çeşitli figürler, kadınların vücutlarını süslerken, aynı zamanda onları büyüden, nazardan, kötülükten koruyor. Bu dövmeler, ayrıca kadınların aşiretlerine, güçlerine, statülerine de işaret ediyor.

ÖD, İS VE SÜTLE YAPILIYOR

Güneydoğu’da kadınların vücutlarına yaptırdığı dövmeler, oldukça acılı bir yöntemle yapılıyor. Önce kadının istediği şekiller, vücudunun istediği yerlerine kalemle çiziliyor. Sonra dövme ustası olan yaşlı bir kadın, hayvanların safra kesesinden alınan marara denilen ve halk dilinde 'öd' olarak da adlandırılan su ile gaz lambasının isi ve sütün karıştırılmasıyla hazırlanıyor. Bu karışım, bir iğne yardımıyla derinin altına enjekte ediliyor. Bu işlem, kadının canını çok yaksa da, dövmenin ölünceye kadar kalıcı olmasını sağlıyor.

HANGİ KADINLAR TERCİH EDER?

Güneydoğu’da kadınların vücutlarına yaptırdığı dövmeler, özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınlar tarafından tercih ediliyor. Bu kadınlar, dövmeleri güzel görünmek, kendilerini ifade etmek, aşiretlerine bağlılıklarını göstermek için yaptırıyor. Bazı kadınlar, dövmeleri kocalarını memnun etmek, onlara sadakatlerini kanıtlamak için yaptırıyor. Bazı kadınlar ise, dövmeleri anne, kız kardeş, arkadaş gibi yakınlarıyla birlikte yaptırarak, aralarındaki bağı güçlendiriyor. Güneydoğu’da kadınların vücutlarına yaptırdığı dövmeler, hem acı hem de güzellik taşıyan bir sanat. Bu sanat, kadınların kültürlerini, inançlarını, duygularını yansıtıyor. Bu sanat, kadınların vücutlarına işledikleri gizemli dövmeler.

Kaynak: https://www.cermikgazetesi.com/diyarbakir-ve-mardinde-kadinlar-yuzyillardir-bunu-yapt

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete