HALKIN SESİ

KALBİNİZE İYİ BAKIN: YÜRÜYÜN VE AZ YEYİN…

Sağlık köşemizde bu hafta, Özel Batman Zilan Hastanesi Hekimi Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Recep Tüten’i ağırladık.

KALBİNİZE İYİ BAKIN: YÜRÜYÜN VE AZ YEYİN…
03-10-2016 20:06
Google News

Bir bedenin hücresel düzeyde tamir edilmesi ve yenilenmesinin uyku ile olduğunu söyleyen 

Kalp ve Damar Cerrahı Tüten, kalp sağlığı ile ilgili nelerin tüketilmesi gerektiği ve fiziksel olarak neler yapılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Tüten, yürümenin, fiziksel hareketlerin kalbe fayda sağladığını ve günlük hayatta insanların her gıdayı tüketebildiğini ancak, her gıdanın az tüketilmesi gerektiğini belirtti.

“EN SAĞLIKLI YEMEĞİ BİLE YESEK, AZ YEMELİYİZ”

Dr. Tüten, rejim algısının toplumda hep farklı algılandığını ifade ederek “Şunu yeme bunu yeme gibi bir yaklaşım tarzını doğru bulmuyorum. Her insanın metabolizması farklı. Her insanın kilosu ve beslenme tarzı farklı. Her insanın yaşayışı farkı, alışkanlıkları farklı. Genel olarak mutlaka dememiz gereken şey şu, kesinlikle az yiyeceğiz. En sağlıklı yemeği dahi yesek az yemeliyiz. Günümüzde özellikle Türkiye’mizde gıda eksikliği diye bir sorun yok. Tam tersi gıda fazlalığı diye bir sorun var. Fazla yeme diye bir sorun var. Dolayısıyla hiç şaşmaz tek doğru var. Az yemeliyiz. Bu azlık ne kadar az olursa o kadar iyidir. Hem kalp sağlığı için, hem beden sağlığı için, hem ruh sağlığı için, tüm hücreler ve sistemler açısından her şey, yiyeceğiz ama az yiyeceğiz” dedi.

“HER ZAMAN ORGANİK ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ”

İnsanların sanayi mamulü ürünleri tüketmekten kaçınmaları gerektiğine vurgu yapan Doktor Tüten “Her şey derken sanayi ürünlerini sanayi mamullerini kastetmiyoruz. Doğal şekilde yetişmiş, örneğin domatese bakıyorsun sanayi mamulü tohumdan üretilmiş, salatalığa bakıyorsun hiç güneş görmemiş sera ürünü buna sen yiyin diyemezsin. Doğal şartlarda yetişmiş, katkısız ve organik her türlü besini yiyebiliriz. Bunları da çeşitlendirerek yemeliyiz. En sağlık yiyeceklerden proteini fazla olan kuzu eti ve keçi eti, ama bir insan bunu günde 3 öğün ha bire yerse olmaz. Çeşitlendirerek yemeliyiz. Tuzu ve yağı az katmalıyız” dedi.

“TEREYAĞI YENMESİ TARAFTARIYIM”

İnsanların bazı şeyleri yanlış bildiğini ve beslenme ile ilgili yanlış bilgiye sahip olduğunu dile getiren Tüten “Bazı insanlar bazı şeyleri yanlış biliyor. Mesela tereyağı. Bunun için yıllardır yemeyin deniyor. Ben yenmesi taraftarıyım ancak, az miktarda yenmesi gerekiyor. Diğer bir ürün ise zeytinyağı ama saf hazırlanmış olan yağ olmalı. Kalp sağlığı için beden aktif olacak fiziksel açıdan, monoton bir hayat tarzı değil sürekli çalışan ve fiziksel aktivitesi olan bir bedene sahip olmak lazım. Her türlü gıdayı yemeliyiz ve az miktarda yemeliyiz. Sık sık yemek yememeliyiz. Acıkmadan yememeliyiz. Her türlü gıdayı az miktarda tüketmeliyiz. Bu bize fayda sağlayacak” dedi.

“YUMURTAYI KAYNATARAK YEMELİYİZ”

Yumurtanın yağda değil kaynatılarak yenmesi gerektiğini belirten Tüten, yumurtanın da organik olanın tüketilmesi gerektiğinin altını çizerek “Yumurtacılarda üretilen yumurtalarda birçok katkı maddesi var. Bu nedenle sanayi ürünü olan yumurtalar için çok böyle masumdur diyemeyiz. Ama köyümüzde tavuğumuzdan elde ettiğimiz yumurtanın hiçbir mahsuru yok. Ama en güzeli rafa da ve kaynatılarak yenilmesidir. Kalp sağlığı için her şeyi yiyeceğiz ama az az yiyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ASANSÖR YERİNE YÜRÜMEYİ TERCİH ETMELİYİZ”

Kalp sağlığı için bir diğer konun fiziksel hareketlerin olduğuna dikkati çeken Tüten “Fiziksel hareket etmemiz lazım. Örneğin bir kat yukarı çıkmamız gerekiyorsa asansör yerine yürümeyi tercih etmeliyiz. Her yere araba ile gitmek yerine yürümeyi tercih etmeliyiz. Günlük mümkünse spor tarzı bir yürüyüş yapmamız lazım. Ben günlük en az 10 kilometre yürüyorum. Yürümenin kişiye zararı olmaz hatta faydası olur. Yürüyüş yaptıktan sonra dinlenmekte çok önemli” şeklinde konuştu.

“BEDENİN HÜCRESEL TAMİRİ VE YENİLENMESİ UYKU İLE OLUR”

Bir bedenin hücresel düzeyde tamir edilmesinin ve yenilenmesinin uyku ile olduğunu belirten Tüten “Bu dediklerim rahat ve derin bir uykuda olur. Yeterli sürede rahat ve derin bir uykuda olur. En ideal saat 10-11’de yatıp sabah saat 6’da uyanmasıdır. Hem fiziksel aktivitede bulunacağız hem de dinleneceğiz. Dinlenme uyku ile olur” dedi.

“HAFTADA 2 ÖĞÜN BALIK TÜKETİLMELİ”

Balık tüketiminin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini vurgulayan Tüten “Alışmadıkları ve yemedikleri için balık eğilimi bu bölgelerde yok. Balık bence en güzel en doğal gıdalardan birisidir. Yani bana kalsa haftada bir iki öğün tüketilmesi gerekiyor. Balık yaparken de bol ve yağlı şekilde değil de ızgara da yapmaya çalışmalıyız. Mümkün olduğunca buna dikkat etmeliyiz. Beden sağlığı için zararı yok. Sanayi mamullerinden kaçınmamız gerekiyor. Dolayısıyla bedenin işleyişine zarar veriyor” diyerek konuşmasını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete