ROPÖRTAJ

KALİTE VE UCUZLUĞUN ADRESİ SABAH MARKET

İçinde ne ararsam bulabileceğim alışveriş market ve mağazalarını severim. Sabah Market de öyle.

KALİTE VE UCUZLUĞUN ADRESİ SABAH MARKET
26-10-2020 17:25
Google News

İçinde ne ararsam bulabileceğim alışveriş market ve mağazalarını severim.
Sabah Market de öyle.
Gezmeyi sevdiğim, alışveriş için tercih ettiğim öncelikli marketlerden biri.
Sanat Sokağı karşısındaki şubesine sık sık giderdim.
Gap Mahallesi 
Milli Eğitim Müdürlüğü Binası karşısında açtığı 
Dev market de şimdi uğrak yerlerimden biri oldu.
Eti lezzetli. 
Çerezi taze.
Gıdası kaliteli ve ucuz.
Personelleri güler yüzlü
Üstelik atıkları, sokak hayvanlarına ayırıyor kasap bölümü.
Zücaciyede modern parçalar satıyor ve fiyatları gayet düzeyli.
Batman’da üretilen ürünleri satması
Ve Batmanlılık bilinciyle hareket etmesi de ayrıca takdir ettiğim bir yönü.
Son ziyaretimi, 
Tanıtım ve röportaj için yaptım.
Sabah Market Sahiplerinden Ferit Sertkaya ile bir araya geldim.
İşinin ehli biri.
Tecrübe kokuyor her cümlesi.
1970’lerden bu güne Sabah Market’in serüvenini dinledim.
Etkilenmemek elde değil.
Aile şirketi burası. 
Babaları Fikret Sertkaya’dan devraldıkları marketi,
1970’lerden 2020’lere getirmenin gururunu yaşıyor Sertkaya Kardeşler.
Bu başarıyı, Aile Anayasasını oluşturmaya bağlıyorlar.
Aile Anayasası’nı oluşturmayan aile şirketleri,
Er ya da geç, yıkılmaya mahkûmmuş onlara göre.
Bu yüzden marketin yönetilişi, geleceği ve mal paylaşımını bile,
Madde madde işlemişler Aile Anayasası’na.
Sabah Market’in yeni hedefi daha büyük.
Babalarından aldıkları güçle,
Yeni bir projenin hazırlığı içerisine girmişler.
Üreticiden tüketiciye 
Kaliteli, taze ve ucuz ürün zinciri oluşturacaklar.
Sabah Market’in başarını öyküsünü
Ve yeni projenin detaylarını konuştuğumuz sohbetimizi,
Keyifle okuyacağınızdan eminim.

BATMAN’DA MARKETÇİLİĞİN TEMELLERİNİ ATTIK

-Ferit Bey, Sabah Market nasıl geldi bu günlere?
“Biz aile şirketiyiz. Babamızdan devir aldık. 1970’lerden bugüne geldik. Babam, eski halde küçük bir dükkân ile başladı bu işe. İtimat Bakkaliyesi’ni açtı. 1980’lerde Yıldız Kaya Pasajı karşısında bir dükkân satışa çıktı. Ben ve ağabeyim, zor şartlar altında o dükkânı aldık. Yan komşumuz Gaziantep’e gidince, orayı da devraldık. Biz 11 kardeşiz. 4 kız, 7 erkek. Şu anda 4 erkek kardeş, şirketi devam ettiriyoruz. Babamızdan aldığımız dürüstlük, maneviyat, ticarette helal kazanç anlayışı ile çıtamızı büyütmeye başladık. Ardından marketçiliğe adım attık. Sabah Market, Batman’da marketçiliğin öncülüğünü yaptı. 1980’lerde Batman yeni yeni gelişiyordu. Yeni petrol arama şirketleri geliyordu, göç gelmeye başladı, lokantalar açılmaya başladı. Şirketlerle irtibata girdik. Memurun tercihi olduk. Başarılı olmanın sırrını yakalamıştık, işini severek yapmak. Ağabeyim Hacı Sabah, marketimizin kurucusudur. 1980’lerde Sabah Market olduk. Geçmişi asla unutmadan çalıştık. Babam bize sürekli dürüst olun, krediden uzak durun, zekâtınızı verin, insanlara faydalı olun, personelin teri kurumadan hakkını verin derdi. Biz babamızın söyledikleriyle büyüdük. Yıllar içerisinde sermaye oluşturduk. 1993 yılında Eski Tekel Caddesi’nde 150 metre karelik Sabah Marketimizi açtık. 15 personel çalıştırıyorduk. Market o kadar yoğun müşteri çekti ki yetişemedik, oradan çıktık. Gülistan Caddesi başına geldik. Şu anda bir şubemiz Turgut Özal Bulvarı’nda, diğer şubemiz de 2008 yılında Gap Mahallesi Milli Eğitim Binası önündedir”

-Bir Aile Anayasası’ndan da bahsettiniz. Nerden geldi aklınıza bunu hazırlamak?
“Sabah Market’in aile anayasası var. Aile şirketlerine bunu öneriyorum. aile anayasasının 1. maddesi der ki, Sabah Market ortaklık yapmaz. Sabah Market faiz yemez, kefil olmaz. Market ortaklarının maaşları, çocuk sayısına göre verilir. Sabah Market’te yılda bir defa zekât için sayım yapılır. Yıl sonunda Sabah Market bireylerine kâr payı dağıtılır. Hastalık gibi durumlarda ortak hesaptan para kullanılır. Kız kardeşlerimizin paylarını da adaletli şekilde dağıttık. Aile şirketimizi bu şekilde kurduk. Her şey kurallı olunca, şirket ayakta kalabiliyor”

“ÇOCUĞUMUZA YEDİRMEDİĞİMİZ ÜRÜNÜ SATMAYIZ”

-Sabah Market’te satılacak ürünleri nasıl belirliyorsunuz?
“İnsanlar artık şunu biliyor, Sabah Market taklit mal satmaz, kalitesiz mal satmaz. Biz, çocuğumuza yedirmeyeceğimiz bir şeyi satmayız. Merdiven altı firmaların ürünlerini kesinlikle almıyoruz. Her şey marka. Gıdada hile çoktur. Biz vicdanımızla hareket ediyoruz. Gıda mühendisimiz var. Et veteriner hekimi kontrolünde cambazlardan alınır, kesimhaneye gider orada kesimi yapılır. Hepsi damgalanır. Kesinlikle kaçak et koymam buraya. Hepsinin kesim raporu var. Aşağıda soğuk hava depom var. Eti 2 gün dinlendiriyorum. Etimiz çok uygun ve lezzetli. Fıstık alacaksam, en kalitelisini alırım. Yağ alacaksam, marka olanları alırım. Kaliteyi ucuza sattığımız için satış yapıyoruz. Çok şükür. Babamın bir vasiyeti vardı. Elhamdülillah o vasiyetini hayattayken yaptık. Mardin Aynkafe Köyü’nde, içerisinde Kur’an Kursu ve taziye evi de olan bir cami yaptırdık. Şuanda Allah’ın rahmetinden başka hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Biz esnafız. Herkesi kucaklamak zorundayız. Ben isterim ki Müslüman adam daima zengin olsun ki zekâtı bol olsun”

-Marketinizde kaç personel çalışıyor?
“İki şubemizde toplam 60’a yakın personel çalışıyor. Marketlerimizde iş güvenlik uzmanlarımız var. Her ay personellerimize eğitimler veririz. Temizlik, hijyen, önceliğimizdir. İşçimizin maaşını, alın teri kurumadan veririz. Burada çalışan her personelin mutlaka bir öyküsü vardır. İnce eleyip sık dokur, öyle alırız. 
Pandemi döneminde de hem müşterimizin hem personelimizin sağlığını önemsiyoruz. Maske, eldiven ve dezenfektan ile alışveriş yapılıyor burada. Sosyal mesafeye dikkat ediyoruz”

WHATSAAP’TAN ALIŞVERİŞ YAPABİLİRSİNİZ

-Pandemi sürecinde hayata geçirdiğiniz bir Whatsapp alışveriş grubu da var sınırım?
“Evet. Müşterilerimiz alışveriş için evde çıkmak zorunda kalmasın diye bunu uygulamaya aldık. Whatsapp hattından ürünü seçiyorsunuz.  Biz müşterimizin evine ulaştırıyoruz. Asla fiyatta bir artış yapmadan. Market fiyatı neyse, o fiyattan gidiyor. Pandemi sürecinde bizim 19.90'a sattığımız kolonyanın aynısını 50 ve 90 TL'ye satan firmalar gördüm. Bu benim vicdanımı sızlatır. İl Ticaret Müdürümüz, pandemi döneminde en uygun fiyattan sattığımız için teşekkür ziyaretine geldi. Bu bizi mutlu etmeye yeter”

-Yeni bir proje hazırlığı içerisindesiniz. Biraz anlatmak ister misiniz?
“Bir hedef koyduk önümüze. Üreticiden tüketiciye toptan ve perakende satış yapacağız. Kendi biber tarlamızı, domates tarlamızı, inek ve koyun çiftliğimizi kuracağız. Aracılar olmayacak. Kendi ürettiğimizi satacağız. Bu şekilde kaliteli, taze ve ucuz ürün satmış olacağız”

-Batman Yerel Esnafı’na vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
“Her ne kadar rakiplerim de olsa Batman’da her yerel esnafın kazanmasını canı gönülden isterim. Hepsi dostlarımdır. Ancak eğer ben ürün satamıyorsam düşünmem gerekir, neden satamıyorum? Neden insanlar benim karşımdaki zincir marketi tercih ediyor? Annelerimiz. Hanımlarımız, evlerinde ne kullanıyor? Gençlerimiz ne seviyor, bunları takip etmem lazım. Fiyat analizi yapmam lazım. Ben aldığım üründen nasıl daha fazla kâr yaparım diye düşünmem. Ürünü toplu alırım, nakit öderim, zaten bana indirimli gelir o ürün. Ticarette ana kuraldır, satarken değil, alırken kâr etmek gerekir”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete