SAĞLIK

KALP HASTALARINA UYARI

Zilan Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Serhat Açık, Covid-19’un kalp sağlığı üzerine etkilerini anlatırken “Covid–19 geçirenler mutlaka kalp muayenesi olmalı, kontrollerini aksatmamalı” dedi.

KALP HASTALARINA UYARI
22-01-2021 17:08
Google News

 

KALP HASTALARI, KORONAVİRÜSÜ DAHA AĞIR GEÇİREBİLİR
Zilan Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Serhat Açık “Covid–19 virüsü, genelde akciğerlerde ağır hasar ve solunum güçlüğü yaratması ile biliniyor ancak virüsün yol açtığı kalp problemleri de azımsanmayacak kadar fazla bir şekilde karşımıza çıkıyor. Covid–19, kalp krizi, ritim bozuklukları, kalp kası iltihabı, kalp zarı iltihabı ve kalp yetersizliği gibi sorunlara neden olabiliyor ayrıca kalp krizini tetikleyebiliyor ve mevcut kalp hastalıklarının daha da kötüye gitmesine yol açabiliyor. Kalp hastaları Covid-19’u daha ağır geçirebiliyor. Çünkü Covid–19 gibi insan vücudunu tamamen etkileyen hastalıklar, kalbin üzerindeki yükü artırıyor. Bu sebeple bu tür hastaların doktora yeniden görünmesinin oldukça önemli” dedi.

ÖLÜM RİSKİNİ ARTTIRAN BİR DURUM
Kalp hastalarına uyarıda bulunan Dr. Açık “Göğüs ağrısı, sırta, sol kola, omuza, çeneye yayılan ağrı, yorgunluk hissi, geçmeyen nefes darlığı, bunlara ilaveten 10–30 dakika süren terleme, bulantı, kusma şikâyetleri bulunuyorsa hasta kalp krizi geçiriyor olabileceğinden, gecikmeksizin acil birimlere başvurulmalıdır. Çünkü geciken her dakika, kalpte kalıcı hasar ve ölüm riskini artırmaktadır. Daha hafif göğüs ağrıları olan veya tansiyon şikâyeti olan hastalar da rutin kalp kontrollerini aksatmamalıdır. Bu tür kronik veya akut şikâyetleri olan hastalar, Covid salgını var diyerek hastaneye başvurmayabiliyor. Bu, kalp krizi ve ölüm riskini artıran bir husustur, bu konuda dikkatli olunmalıdır” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete